Termen prescripție succesiune!
Bună seara!
Bunicii mei au avut 8 copii, fiecare câte doi copii din căsătoria anterioară.
În anul 1985 bunicul meu a lăsat testament bunicii mele iar în anul 1993 bunica mea a lăsat testament mamei mele.
La 3-4 luni distanță de acest testament, am înțeles că mama mea a cerut bunicii mele să dezbată succesiunea după bunicul meu chiar dacă era beneficiară a testamentului bunicii mele.
La întâlnirea de la notar nu au căzut la o înțelegere, astfel că la sfârșitul ,,Încheierii de ședință" notarul a scris că le sugerează acestora să se adreseze instanței de judecată pentru rezolvarea diferendelor.
La instanța de judecată nu s-a dus nimeni.
Bunica mea a decedat în anul 1997 iar mama mea nu a cerut dezbaterea succesiunii fiind beneficiară a testamentului.
În anul 2005, unchiul meu, cel mai mic dintre copiii bunicilor mei pe care i-au avut împreună, prin prisma faptului că locuia în casa părintească și, găsind câteva acțiuni ale bunicii mele, a mers la un cabinet notarial mințind că este unicul fiu al bunicilor mei, pentru a putea vinde acele acțiuni.
Acum aproximativ o lună de zile, împreună cu un unchi al meu, am decis să ne cerem drepturile de moștenire care ni se cuvin.
Astfel că, la întâlnirea de la notar am aflat cu surprindere că există acel C.M. din 2005, al cărui beneficiar al tuturor bunurilor bunicilor mei este unchiul meu care a mințit că este unicul fiu.
Notarul ne-a cerut să aducem acel C.M. și acea ,, Încheiere de ședință" pentru a le vedea.
Pentru a nu plăti suma de 297 lei la Cabinetul Notarilor Publici pentru a intra în posesia unei copii, am decis să caut printre documentele părinților mei această încheiere.
Surpriza a fost mare, deoarece am găsit cele două testamente.
Vă dați seama că dacă găseam testamentul bunicii mele în care mama mea este beneficiara a unei părți din moștenire, îl prezentam atunci când a fost dezbătută moștenirea după mama mea în anul 2016.
Bineînțeles că acum unchiul meu care locuiește în casa bunicilor mei și care s-a bucurat de aceasta precum și de suprafața de teren agricol de 2,5 ha nu-i convine această situație.
El nu dorește să se prezinte la notariat pentru a dezbate succesiunea ținând cont de testament.
Acum, ceilalți moștenitori nu avem de ales decât să-l dăm în judecată, să cerem anularea acelui C.M. în care el a mințit și să cerem dezbaterea succesiunii ținând cont de cotele părți care ni se cuvin în urma testamentelor.
Unchiul meu speră să obțină casa și terenul agricol pentru că el a fost cel care a locuit și îngrijit casa părintească și a avut terenul în posesia acestuia.
Menționez că singurul document în care sunt menționate bunurile bunicilor mei este un Titlu de proprietate, în care este menționată casa. Alte acte pentru casă nu sunt.
Ținând cont de cele menționate mai sus, vă solicit răspuns la câteva întrebări, astfel:
1. Există un termen de prescripție pentru că nu am cerut punerea în aplicare a testamentului până la această dată?
2. Unchiul meu poate obține casa și terenul agricol pentru că ceilalți moștenitori nu ne-am exercitat dreptul la moștenire într-un termen de ,,X" ani?
3. Există un termen de prescripție pentru ceilalți moștenitori în care ar fi putut ataca testamentul, în care mama mea este beneficiară?
Aștept răspuns la fiecare întrebare în parte.
Vă mulțumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns:
visancatalin , utilizator
00:10, 19 Februarie 2024