avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Termen prescripție succesiune! Bună seara! Bunicii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Termen prescripție succesiune! Bună seara! Bunicii mei au avut ...

Termen prescripție succesiune!
Bună seara!
Bunicii mei au avut 8 copii, fiecare câte doi copii din căsătoria anterioară.
În anul 1985 bunicul meu a lăsat testament bunicii mele iar în anul 1993 bunica mea a lăsat testament mamei mele.

La 3-4 luni distanță de acest testament, am înțeles că mama mea a cerut bunicii mele să dezbată succesiunea după bunicul meu chiar dacă era beneficiară a testamentului bunicii mele.
La întâlnirea de la notar nu au căzut la o înțelegere, astfel că la sfârșitul ,,Încheierii de ședință" notarul a scris că le sugerează acestora să se adreseze instanței de judecată pentru rezolvarea diferendelor.
La instanța de judecată nu s-a dus nimeni.

Bunica mea a decedat în anul 1997 iar mama mea nu a cerut dezbaterea succesiunii fiind beneficiară a testamentului.

În anul 2005, unchiul meu, cel mai mic dintre copiii bunicilor mei pe care i-au avut împreună, prin prisma faptului că locuia în casa părintească și, găsind câteva acțiuni ale bunicii mele, a mers la un cabinet notarial mințind că este unicul fiu al bunicilor mei, pentru a putea vinde acele acțiuni.

Acum aproximativ o lună de zile, împreună cu un unchi al meu, am decis să ne cerem drepturile de moștenire care ni se cuvin.
Astfel că, la întâlnirea de la notar am aflat cu surprindere că există acel C.M. din 2005, al cărui beneficiar al tuturor bunurilor bunicilor mei este unchiul meu care a mințit că este unicul fiu.
Notarul ne-a cerut să aducem acel C.M. și acea ,, Încheiere de ședință" pentru a le vedea.
Pentru a nu plăti suma de 297 lei la Cabinetul Notarilor Publici pentru a intra în posesia unei copii, am decis să caut printre documentele părinților mei această încheiere.

Surpriza a fost mare, deoarece am găsit cele două testamente.
Vă dați seama că dacă găseam testamentul bunicii mele în care mama mea este beneficiara a unei părți din moștenire, îl prezentam atunci când a fost dezbătută moștenirea după mama mea în anul 2016.

Bineînțeles că acum unchiul meu care locuiește în casa bunicilor mei și care s-a bucurat de aceasta precum și de suprafața de teren agricol de 2,5 ha nu-i convine această situație.
El nu dorește să se prezinte la notariat pentru a dezbate succesiunea ținând cont de testament.

Acum, ceilalți moștenitori nu avem de ales decât să-l dăm în judecată, să cerem anularea acelui C.M. în care el a mințit și să cerem dezbaterea succesiunii ținând cont de cotele părți care ni se cuvin în urma testamentelor.

Unchiul meu speră să obțină casa și terenul agricol pentru că el a fost cel care a locuit și îngrijit casa părintească și a avut terenul în posesia acestuia.

Menționez că singurul document în care sunt menționate bunurile bunicilor mei este un Titlu de proprietate, în care este menționată casa. Alte acte pentru casă nu sunt.

Ținând cont de cele menționate mai sus, vă solicit răspuns la câteva întrebări, astfel:

1. Există un termen de prescripție pentru că nu am cerut punerea în aplicare a testamentului până la această dată?

2. Unchiul meu poate obține casa și terenul agricol pentru că ceilalți moștenitori nu ne-am exercitat dreptul la moștenire într-un termen de ,,X" ani?

3. Există un termen de prescripție pentru ceilalți moștenitori în care ar fi putut ataca testamentul, în care mama mea este beneficiară?

Aștept răspuns la fiecare întrebare în parte.
Vă mulțumesc anticipat!



Cel mai recent răspuns: visancatalin , utilizator 00:10, 19 Februarie 2024
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Titlurile de proprietate se emit doar pentru terenuri. Deci casa nu are cum sa apară pe titlu.
Dacă va referiți ca scrie pe el "teren curți construcții ", aceea e categoria de folosinta a terenului aferent casei.
1. Nu. Dar după cum se vede, nu ați fost foarte inspirați ca ați așteptat atâția ani. Ați pus testamentul la icoana și ce ați așteptat...dvs știți.
Testamentul este o dispoziție pentru cauza de moarte, nicidecum un act de proprietate.
Succesiunea după bunica trebuia dezbătută oricum.
Iar cum bunica mai avea încă 7 copii, mama dvs nu ar fi moștenit tot, fiindcă frații mamei sunt moștenitori rezervatari.
2. De principiu, se va considera ca ați acceptat tacit succesiunea prin efectuarea de acte de administrare, conservare și folosinta a bunurilor lăsate de bunici. Însă depinde și ce probe aduce unchiul în sensul ca doar el a administrat bunurile în tot acest timp.
3. Da, exista. Art.1095 Cod civil
(1) Dreptul la acţiunea în reducţiune a liberalităţilor excesive se prescrie în termen de 3 ani de la data deschiderii moştenirii (adica a decesului bunicii) sau, după caz, de la data la care moştenitorii rezervatari au pierdut posesia bunurilor care formează obiectul liberalităţilor.

(2) În cazul liberalităţilor excesive a căror existenţă nu a fost cunoscută de moştenitorii rezervatari, termenul de prescripţie începe să curgă de la data când au cunoscut existenţa acestora şi caracterul lor excesiv.
Ultima modificare: Duminică, 18 Februarie 2024
raluk0207, utilizator
Vă mulțumesc pentru răspunsuri.

Cât despre acele testamente, am scris că am aflat de existența lor acum două săptămâni, când am căutat alt document.
Am mai scris că dacă știam de existența acestora, cu siguranță ca le aduceam la cunoștința notarului atunci când am dezbătut succesiunea după decesul mamei mele, eram primul interesat să fac asta pentru cota mai mare de moștenire care îi revine mamei mele.
Ultima modificare: Luni, 19 Februarie 2024
Manuela Rășină, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act vanzare mostenire danilacristian danilacristian buna ,parintii mei, mai precis mama mea are de la parintii ei un testament pe casa si teren(mobil si imobil),acestia fiind decedati,iar ea vrea ca sa imi ... (vezi toată discuția)
Testament autentic mai este valabil? bună ziua! acum câteva ... visancatalin visancatalin Testament autentic, mai este valabil după 31 ani? Bună ziua! Acum câteva zile am găsit printre documentele părinților mei două testamente autentice ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu testament: de ce cheamă notarul din nou unul dintre moștenitorii rezervatari, dacă amândoi dăduseră declarație de renunțare? Keyla Keyla Expun cat pot de scurt situația: in 2005 bunicul moare,se dezbate succesiunea,iar tatăl meu și unchiul meu ( fratele tatei) renunță la toate bunurile in ... (vezi toată discuția)