avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cerere recalculare pensie Buna ziua, Sunt pensionat ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cerere recalculare pensie Buna ziua, Sunt pensionat anticipat ...

Cerere recalculare pensie
Buna ziua,
Sunt pensionat anticipat cu penalizare.La data depunerii dosarului, nu aveam adeverinta de lucru in acord global si nici pe aceea cu sporul de fidelitate, spor cu caracter permanent. Inteleg ca noua lege a pensiei ar tine cont de acordul global si alte sporuri pentru calculul pensiei.
Intentionez sa duc aceasta adeverinta la casa de pensii pt a-mi completa dosarul, adeverinta insotita de o cerere de recalculare a pensiei.Va rog sa-mi spuneti daca este oportun momentul sau ar trebui sa mai astept. As putea avea surpriza de o recalculare in minus?
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:54, 20 Februarie 2024
Recalcularea se va face incepand cu 01.09.2024 ..

Decizia ICCJ nr. 19/2011
...
În interpretarea dispozițiilor art. 2 lit. e), art. 78 și art. 164 alin. (1) și (2) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale și ale art. 1 și 2 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurărilor sociale de stat, stabilește că:

Formele de retribuire obținute în acord global, prevăzute de art. 12 alin. 1 lit. a) din Legea retribuirii după cantitatea și calitatea muncii nr. 57/1974, vor fi luate în considerare la stabilirea și recalcularea pensiilor din sistemul public, dacă au fost incluse în salariul brut și, pentru acestea, s-a plătit contribuția de asigurări sociale la sistemul public de pensii.
....
- mesaj mutat din topic nou -

Buna ziua,
Multumesc pt raspuns.

Am verificat adeverinta pe care o am de la angajator si in Notele explicative continute in aceasta, se scrie ca :
1. Pt perioda din adeverinta, retinerea si virarea contributiei de asigurari sociale se achitau de catre angajator intr-o plata unica la total fond salarii, la castigul brut realizat, conform legislatiei in vigoare la momentul resprctiv decret 389/1972 si L 49/1999
2. Venitul brut lunar este venit care include si suma acordata cu titlu de Acord Global(AG). Pt veniturile din acord global se achita de catre angajator contributia la bugetul asigurarilor sociale de stat conf.Decretului 389/1972.
Intrebarea mea era cand este mai oportun sa depun o cerere de recalculare pe baza adeverintei, la casa de pensii in vederea completarii dosarului de pensie aflat in plata : acum, cand am facut rost de ea sau sa astept data de 1.09.2024?
Dupa aprobarea normelor metodologice la noua lege a pensiilor, ar trebui sa fie aplicabil softul care le va recalcula si, mai mult, dupa spusele ministrului si sefului casei de pensii, in lunile iulie august ar tb sa primim noile decizii cu noua pensie recalculata( asa se trambiteaza pe posturile TV in interventiile pe care le au cei "responsabili si abilitati" sa spuna asta). In acest context, ar trebui ca noua decizie cu pensia recalcutata sa cuprinda si perioada lucrata in AG ? sau se mai recalculeaza inca o data? Practic, ce modalitate am de a depune adeverinta la dosar , alta decat a face o cerere de recalculare? Solutia recalcularii mi se pare inoportuna pt ca pot sa primesc un raspuns negativ, intrucat inca nu s-a procedat la recalculare.
Multumesc anticipat pt raspuns
Depuneti adeverinta acum pentru recalculare..cu mentiunea in vederea recalcularii in baza legii nr.360/2023.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revenire la intrebarea de ieri ref la cerere recalculare pensie ... Bogdandux Bogdandux Revenire la intrebarea de ieri ref la cerere recalculare pensie Buna ziua, multumesc pt raspunsul anterior. Am verificat adeverinta pe care o am de la ... (vezi toată discuția)
Buna seara!am 60 de ani,sunt in pensie din 2019(pensie de drept)întrucât ... Pintilica Pintilica Buna seara!Am 60 de ani,sunt in pensie din 2019(pensie de drept)întrucât am lucrat 19ani in grupa a doua de munca.Mentionez ca la calcularea pensiei nu s-a ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie perlutza perlutza Buna seara, Tatal meu este pensionar cu o vechime in munca de 44 ani, perioada lucrata in acord global. A solicitat Casei de Pensii sector 6 ... (vezi toată discuția)