Buna ziua,
Pensionar , care s-a pensionat in luna iulie 2023, conform legii 263/2010 si caruia i se va "recalcula " pensia conform legii 360/2023 , ar trebui sa primeasca pensia in plata,( conform legii 360/2023 articolul 144 alin 5 ), in cazul in care rezulta o pensie mai mica.
1.Este legal sa se "recalculeze" pensia ? Din cate stiu legile nu se aplica retroactiv.
O lege aplicabila din septembrie 2023 nu cred ca este legal sa fie aplicata pt o decizie definitiva din iulie 2023 ,(legea 263/2010).
In acest caz , ar trebuie ca toate deciziile sa fie retroactive, altfel este un abuz impotriva tuturor pensionarilor cu decizii date inainte de aplicarea legii 360/2023.
2. In Artic 125 din Normele de aplicare ale Legii 360/2023, scrie ca " daca rezulta un cuantum al pensiei mai mic decat cel aflat in plata, se acorda cuantumul rezultat in urma recalcularii".
De aici rezulta ca pensionarul va primi o pensie mai mica cu cel putin 40% , conform indicelui de 1, 4 % primit conform Legii 263/2010.
Daca pensionarul a avut pensie de invaliditate nu i se mai ia deloc in calcul, ceea ce este mai mult decat un abuz !
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri
Pensia ( de fapt , punctajul realizat ) se recalculeaza doar daca exista venituri neluate in calcul la pensionare , si prin adaugarea acelor puncte de stabilitate . Punctajul total de pensie ( cel pe care l-a realizat pensionarul in cariera sa ) NU scade , e al lui si-i ramane , ba - poate chiar creste ... Indicele de corectie a aparut pentru a elimina influenta cresterii treptate a stagiului complet de cotizare , cel la care se impartea totalul punctelor obtinute . Cata vreme aceasta Lege elimina aceasta impartire din calculul valorii pensiei , nu mai exista respectiva influenta , prin urmare indicele de corectie dispare , determinant fiind punctajul realizat , cum e si firesc si normal . Asa , persoane care au acelasi punctaj de pensie , au si pensiile egale . Indicele de corectie nu a adus puncte in plus , doar a “ ajustat “ valoarea pensiei . Noua Lege schimba insasi “ filozofia “ pensiei , aduce mai aproape de adevar ceea ce se intampla in majoritatea tarilor : orice persoana este responsabila de cum va fi viata ei la vremea cand nu va mai putea munci , adunandu-si un fond pentru acea perioada . Si , pentru ca o lege nu se aplica - intr-adevar - retroactiv , pensia ramane la valoarea in plata , chiar daca din calcule ar rezulta una mai mica . Iar pentru pensiile de invaliditate , e adevarat ca nu se mai calculeaza punctaj ca perioade asimilate stagiului de cotizare , dar , la trecerea la pensie de limita de varsta , ramane cu punctajul calculat SI pentru stagiul potential acordat . Deci , acea perioada e acoperita , nu total ignorata .