avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1031 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua, Pensionar , care s-a pensionat in luna ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua, Pensionar , care s-a pensionat in luna iulie 2023, ...

Buna ziua,
Pensionar , care s-a pensionat in luna iulie 2023, conform legii 263/2010 si caruia i se va "recalcula " pensia conform legii 360/2023 , ar trebui sa primeasca pensia in plata,( conform legii 360/2023 articolul 144 alin 5 ), in cazul in care rezulta o pensie mai mica.
1.Este legal sa se "recalculeze" pensia ? Din cate stiu legile nu se aplica retroactiv.
O lege aplicabila din septembrie 2023 nu cred ca este legal sa fie aplicata pt o decizie definitiva din iulie 2023 ,(legea 263/2010).
In acest caz , ar trebuie ca toate deciziile sa fie retroactive, altfel este un abuz impotriva tuturor pensionarilor cu decizii date inainte de aplicarea legii 360/2023.
2. In Artic 125 din Normele de aplicare ale Legii 360/2023, scrie ca " daca rezulta un cuantum al pensiei mai mic decat cel aflat in plata, se acorda cuantumul rezultat in urma recalcularii".
De aici rezulta ca pensionarul va primi o pensie mai mica cu cel putin 40% , conform indicelui de 1, 4 % primit conform Legii 263/2010.
Daca pensionarul a avut pensie de invaliditate nu i se mai ia deloc in calcul, ceea ce este mai mult decat un abuz !
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri
Ultima modificare: Marți, 20 Februarie 2024
valentina2010, utilizator
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 17:54, 20 Februarie 2024
Pensia ( de fapt , punctajul realizat ) se recalculeaza doar daca exista venituri neluate in calcul la pensionare , si prin adaugarea acelor puncte de stabilitate . Punctajul total de pensie ( cel pe care l-a realizat pensionarul in cariera sa ) NU scade , e al lui si-i ramane , ba - poate chiar creste ... Indicele de corectie a aparut pentru a elimina influenta cresterii treptate a stagiului complet de cotizare , cel la care se impartea totalul punctelor obtinute . Cata vreme aceasta Lege elimina aceasta impartire din calculul valorii pensiei , nu mai exista respectiva influenta , prin urmare indicele de corectie dispare , determinant fiind punctajul realizat , cum e si firesc si normal . Asa , persoane care au acelasi punctaj de pensie , au si pensiile egale . Indicele de corectie nu a adus puncte in plus , doar a “ ajustat “ valoarea pensiei . Noua Lege schimba insasi “ filozofia “ pensiei , aduce mai aproape de adevar ceea ce se intampla in majoritatea tarilor : orice persoana este responsabila de cum va fi viata ei la vremea cand nu va mai putea munci , adunandu-si un fond pentru acea perioada . Si , pentru ca o lege nu se aplica - intr-adevar - retroactiv , pensia ramane la valoarea in plata , chiar daca din calcule ar rezulta una mai mica . Iar pentru pensiile de invaliditate , e adevarat ca nu se mai calculeaza punctaj ca perioade asimilate stagiului de cotizare , dar , la trecerea la pensie de limita de varsta , ramane cu punctajul calculat SI pentru stagiul potential acordat . Deci , acea perioada e acoperita , nu total ignorata .
Ultima modificare: Marți, 20 Februarie 2024
CHKa, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie in plata din 2015 : barbat , 35 ani stagiu complet de ... Gbaesu Gbaesu Pensie in plata din 2015 : barbat , 35 ani stagiu complet de cotizare, 50 puncte. Dupa recalculare punctajul va creste prin impartirea numarului total de ... (vezi toată discuția)
Calcul punctaj mediu interval interval De cand cu racalcularea pensiilor, incerc sa dau mai multa atentie datelor de calcul mentionate in decizia de pensie pe care am primit-o cu multi ani in urma. ... (vezi toată discuția)