avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 885 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Asociere
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Asociere

Buna ziua,

Sunt asociat unic al unui SRL care a achizitionat un apartament din profit. Doresc sa ma asociez cu 2 persoane in vederea extinderii si diversificarii activitatii. Exista vreo posibilitate de a ma asigura ca in caz de retragere a vreunuia sau incetare a activitatii firmei apartamentul sa imi revina mie ca asociat unic la data dobandirii imobilului? Pot ei sa dea o declaratie la notar in acest sens ? Aportul lor de capital nu acopera valoarea apartamentului.
Cel mai recent răspuns: corina bucur , utilizator 21:56, 2 Februarie 2010
Apartamentul este proprietatea societatii. Daca ramai asociat unic , in cazul in care firma isi inceteaza activitatea si nu are datorii care sa necesite valorificarea activelor, atunci toate bunurile societatii intra in prorietatea ta.
Cat priveste asocierea nu ne-ai spus in ce modalitate o vei face. Prin cesiunea unor procente din partile sociale pe care le ai sau prin majorare de capital social cu aporturi din partea noilor asociati .
Parerea mea este ca trebuie sa ai control in luarea deciziilor adica sa detii cel putin 55-60% din capitalul social
Bafta!
corina bucur a scris:
Sunt asociat unic al unui SRL care a achizitionat un apartament din profit. Doresc sa ma asociez cu 2 persoane in vederea extinderii si diversificarii activitatii. Exista vreo posibilitate de a ma asigura ca in caz de retragere a vreunuia sau incetare a activitatii firmei apartamentul sa imi revina mie ca asociat unic la data dobandirii imobilului? Pot ei sa dea o declaratie la notar in acest sens ? Aportul lor de capital nu acopera valoarea apartamentului.

Buna ziua,
Ca sa fiti intr-adevar sigur, nu aduceti Apartamentul ca aport in natura la majorarea capitalului social.
Faceti un contract de "asociere in participatiune" intre Dvs., ca PF, pe de o parte si SC pe de alta parte.
Cu stima,
Multumesc pentru sfaturi, imi puteti da mai multe detalii despre contractul de asociere in participatiune?

Multumesc
Iata un model:

CONTRACT DE
ASOCIERE IN PARTICIPATIUNE

Incheiat astazi ..............
la ..................................

I. PARTILE CONTRACTANTE
1.1.
si
1.2. au convenit incheierea prezentului contract de asociatiere in participatiune, cu respectarea urmatoarelor clauze:
II. OBIECTUL CONTRACTULUI
2.1. ASOCIANTUL 1 si ASOCIATUL 2 convin sa intemeieze o asociatiune in participatiune cu scopul comun de a obtine castiguri de pe urma activitatii desfasurata de aceasta.
2.2 Prezenta asociere in participatiune are ca temei legal prevederile art.251-256 Cod Comercial
2.3.Asociatiunea s-a constituit pe baza hotararii asociatilor si isi desfasoara activitatea potrivit urmatoarelor principii:
a) principiul independentei juridice a fiecarui asociat;
b) principiul reciprocitatii asistentei manageriale, juridice, de marketing si comerciale;
c) principiul acordarii prioritatii in prestarea de servicii pentru realizarea scopului asociatiunii.
2.4. Pentru ca asociatia in participatiune sa desfasoare o activitate comerciala rentabila, ASOCIATUL pune in asociatiune fonduri banesti pentru ca ASOCIANTUL sa desfasoare activitati de import si desfacere pe teritoriul Romaniei de mobilier urban.
Rezultatele obtinute de pe urma acestei activitati vor fi impartite de partile contractante in cotele convenite prin prezentul contract.
2.5 Aceasta asociatiune in participatiune se caracterizeaza prin lipsa de personalitate juridica.Deoarece nu constituie o personalitate juridica distincta in raporturile cu tertii asociatia in participatiune nu se poate obliga distinct.
Fiecare membru asociat se poate obliga fata de terti( cu care a contractat) in mod direct si distinct.
2.6. Activitatile pe care le desfasoara asociatiunea se incadreaza in cele prevazute de lege in economia nationala.

III. DURATA ASOCIATIUNII
3.1. Prezentul contract se incheie pe o perioada de .............................., adica incepand de la data de ................................................... si pana la data de ....................................................... .
3.2. Durata contractului poate fi prelungita, cu acordul ambelor parti, prin act aditional.

IV. ACTIVITITILE ECONOMICE DESFASURATE
4.1 ASOCIATUL este de acord ca ASOCIANTUL sa desfasoare activitati rentabile avand ca obiect importul si comercializarea mobilier urban pe teritoriul Romaniei.
4.2 In vederea realizarii scopului pevazut la art.4.1 din acest contract ASOCIANTUL va asigura :
a) personal calificat;
b) aprovizionarea cu mobilier urban de la furnizori renumiti;
c) transportul marfurilor de la...............................;
d) orice alta activitate rentabila convenita de parti prin acte aditionale
V. APORTURILE PARTILOR
5.1. ASOCIANTUL participa la asociatie cu exercitarea activitatii prevazute la art.4.1 din prezentul contract pe care o va incepe la data semnarii contractului de catre parti
5.2. ASOCIATUL, participa cu fonduri baneasti necesare desfasurarii de catre ASOCIANT a activitatii de import si comercializare de mobilier urban.

VI. CONDUCEREA SI ADMINISTRAREA ASOCIATIUNII
6.1. Asociatiunea va fi condusa si administrata de un Consiliu de conducere si aministrare format din ........... membri, cate ........ persoane imputernicite de fiecare societate comerciala, care vor fi desemnati astfel: ................................ .................................................................................................................................................... ................................................................................................................................................... .
6.2. In caz de revocare a unui membru al Consiliului de conducere si administratie al asociatiunii sau in cazul in care unul dintre acestia se afla in incapacitate de exercitare a atributiilor ce-i revin (boala, deces, demisie etc.) pe o perioada de cel putin ..... zile, membrii asociatiunii vor lua masuri de numire a unui alt membru in Consiliul de conducere si administratie al asociatiunii.
6.3. a) Consiliul de conducere si de administrare al asociatiunii se intruneste in sedinte ordinare o data pe luna si ori de cate ori este necesar, in sedinte extraordinare, din initiativa uneia dintre parti.
b) Convocarea se face in scris si va contine locul, data si ora unde are loc adunarea, precum si ordinea de zi propusa si se comunica reprezentantilor celorlalte parti, pe baza de semnatura.
c) Hotararile adunarii generale se iau cu votul afirmativ a 2/3 din membrii prezenti.
6.4. Consiliul de conducere si de administratie are urmatoarele atributii:
a) elaboreaza strategia de activitate a asociatiunii si programele aferente acesteia;
b) aproba preturile si tarifele pentru produsele comercializate si serviciile prestate in cadrul asociatiei conform prevederilor legale si stabileste politica preturilor pentru produsele depreciate;
c) stabileste sortimentele si necesarul de marfa si servicii;
d) stabileste si aproba necesarul de dotari, modernizari si investitii;
e) elaboreaza bugetul de venituri si cheltuieli;
f) prospectarea pietei, identificarea furnizorilor si a clientilor;
g) aproba numarul personalului necesar realizarii obiectului asociatiei si atributiile acestuia;
h) aproba remuneratia membrilor Consiliului de conducere si administratie, a cenzorilor si a personalului folosit in realizarea obiectului de activitate al asociatiunii;
i) efectueaza calculul si repartizarea beneficiilor sau a pierderilor, potrivit cotelor de participare stabilite prin prezentul contract;
j) hotaraste cu privire la orice alte probleme care apar in legatura cu functionarea asociatiunii.
In sedinte extraordinare, ia hotarari in ceea ce priveste:
a) propunerea de modificare a obiectului de activitate al contractului;
b) propunerea de prelungire a duratei asociatiunii;
c) majorarea aporturilor coasociatilor;
d) cooptarea de alti asociati;
e) propunerea de incetare a contractului de asociatiune in participatiune;
f) orice alta modificare a clauzelor contractului sau oricare alta hotarare necesara bunului mers al asociatiunii.
VII. EVIDENTA CONTABILA
7.1 Evidenta contabila a asociatunii in participatiune va fi tinuta cenralizat si distinct de unul dintre asociati, respectiv de SC..................SRL, aceasta contabilitate fiind tinuta autonom de propria activitate.La data de ....... a fiecarei luni, societatea comerciala care tine evidenta contabila a asocierii va transmite celuilalt asociat pe baza de decont veniturile inregistrate pe naturi, in vederea inregistrarii acedstora in contabilitatea celuilalt
Oricare dintre partile contractantepoate exercita controlul financiar al activitatii asociatiei

VIII. REPARTIZAREA BENEFICIILOR SAU PIERDERILOR
8.1. Repartizarea beneficiilor sau pierderilor rezultate din activitatile comune desfasurate de coasociati in cadrul asociatiunii se va efectua (saptamanal, lunar, trimestrial etc.) ...................................... proportional cu cota de participare a fiecaruia, astfel:
a) asociatul ........................................................................... - ............................................... %
b) asociatul ........................................................................... - ............................................... %
IX. INCETAREA CONTRACTULUI
9.1. Asocierea in participatiune isi inceteaza activitatea ca urmare a urmatoarelor cauze:
a) hotararea comuna a membrilor asociati, luata inaintea expirarii duratei asocierii;
b) expirarea duratei pentru care s-a incheiat contractul de asociere;
c) neindeplinirea sau indeplinirea necorespunzatoare a obiectului de activitate si a altor clauze ale contractului de asociatiune;
d) lichidarea unei persoane juridice coasociate (faliment, divizare, comasare etc.), care va fi notificata in scris, in termen de 5 zile de la data declararii starii respective de catre instanta judecatoreasca;
e) lipsa de profitabilitate a afacerilor asociatiunii in participatiune;
f) hotararea definitiva si irevocabila a unei instante judecatoresti;
g) alte cauze prevazute de lege.
9.2. Prezentul contract de asociatiune in participatiune nu se poate denunta in mod unilateral, in caz contrar, partea care il denunta fiind obligata la daune-interese.
9.3. a) In caz de incetare a asociatiunii in participatiune, rezultatele lichidarii se vor repartiza pe coasociati proportional cu cota de participare a fiecaruia la beneficii si pierderi.
b) Lichidarea se face de ................................................... lichidatori numiti de fiecare parte, in termen de .............................. zile de la data aparitiei cauzei de incetare a asociatiunii in participatiune.
c) Lichidarea si repartizarea rezultatelor asociatiunii se face cu respectarea prevederilor Legii nr. 31/1990 (republicata) privind societatile comerciale, pe baza de bilant aprobat de organele de conducere ale partilor/asociati.
d) In cadrul lichidarii, fiecare parte reintra in posesia exclusiva a bunurilor si valorilor asupra carora si-a pastrat dreptul de proprietate, iar daca ele nu se pot restitui in natura, cel pagubit are dreptul la repararea daunelor suferite.

X.RASPUNDEREA PARTILOR
10.1 In relatiile cu tertii, raspundrea pentru obligatiile comerciale revine partii care s-a obligat.
10.2.Prezentul inscris serveste interesul comun al partilor care se obliga sa-l execute intocmai, cu buna credinta, sinceritate si seriozitate.
10.3.Ambele parti se obliga sa urmareasca si sa se informeze reciproc asupra derularii acestui contract.
10.4 Nici o parte nu poate modifica unilateral prezentul contract .Modificarea poate interveni prin acordul de vointa al partilor exprimat in scris prin act aditional
10.5 Pentru neindeplinirea, indeplinirea defectuoasa sau cu intarziere a obligatiilor comerciale asumate in acest contract, partea in culpa datoreaza daune

XI. FORTA MAJORA
11.1. Nici una dintre partile contractante nu raspunde de neexecutarea la termen sau/si de executarea in mod necorespunzator - total sau partial - a oricarei obligatii care ii revine in baza prezentului contract, daca neexecutarea sau executarea necorespunzatoare a obligatiei respective a fost cauzata de forta majora, asa cum este definita de lege.
11.2. Partea care invoca forta majora este obligata sa notifice celeilalte parti, in termen de .................. (zile, ore), producerea evenimentului si sa ia toate masurile posibile in vederea limitarii consecintelor lui.
11.3. Daca in termen de ......................... (zile, ore) de la producere, evenimentul respectiv nu inceteaza, partile au dreptul sa-si notifice incetarea de plin drept a prezentului contract fara ca vreuna dintre ele sa pretinda daune-interese.
XII. NOTIFICARI
12.1. In acceptiunea partilor contractante, orice notificare adresata de una dintre acestea celeilalte este valabil indeplinita daca va fi transmisa la adresa/sediul prevazut in partea introductiva a prezentului contract.
12.2. In cazul in care notificarea se face pe cale postala, ea va fi transmisa, prin scrisoare recomandata, cu confirmare de primire (A.R.) si se considera primita de destinatar la data mentionata de oficiul postal primitor pe aceasta confirmare.
12.3. Daca notificarea se trimite prin telex sau telefax, ea se considera primita in prima zi lucratoare dupa cea in care a fost expediata.
12.4. Notificarile verbale nu se iau in considerare de nici una dintre parti, daca nu sunt confirmate, prin intermediul uneia dintre modalitatile prevazute la alineatele precedente.
XIII. SOLUTIONAREA LITIGIILOR
13.1. In cazul in care rezolvarea neintelegerilor nu este posibila pe cale amiabila, ele vor fi supuse spre solutionare instantelor de judecata competente.
XIV. CLAUZE FINALE
14.1. Asocierea altor persoane juridice sau fizice la realizarea obiectului prezentului contract se face numai cu acordul coasociatilor fondatori ai asociatiunii in participatiune.
14.2. Decontarea cheltuielilor cu energia electrica, termica si gazele naturale, cu retributiile personalului, cu transporturile si a celorlalte cheltuieli administrative se va face de fiecare coasociat, pe baza de documente legale, valoarea lor trebuind sa fie cuprinsa in cheltuielile generale ale asociatiunii in participatiune.
14.3. Prezentul contract, impreuna cu anexele sale, care fac parte integranta din cuprinsul sau, reprezinta vointa partilor si inlatura orice alta intelegere verbala dintre acestea, anterioara sau ulterioara incheierii lui.
14.4. In cazul in care partile isi incalca obligatiile lor, neexercitarea de partea care sufera vreun prejudiciu a dreptului de a cere executarea intocmai sau prin echivalent banesc a obligatiei respective nu inseamna ca ea a renuntat la acest drept al sau.
14.5. Prezentul contract a fost incheiat intr-un numar de .................................................... exemplare, din care ..................................., astazi ........................., data semnarii lui.

ASOCIANT ASOCIAT




Multumesc mult, toate cele bune!
Ultima modificare: Marți, 2 Februarie 2010
corina bucur, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract parteneriat persoana fizica - firma sexy_kraggok sexy_kraggok Buna ziua Am o cunostiinta care are o firma de software, care recent s-a apucat de un proiect pentru care m-a rugat sa-l ajut cu niste bani in schimbul unui ... (vezi toată discuția)
Pot face contract in participatiune ContSters205308 ContSters205308 o societate (srl) poate incheia un contract in participatiune pe o anumita prestare ( o gard de ridicat , o sala de decorat, ....) cu o persoana fizica ... (vezi toată discuția)
Asociere in participatiune boydad02 boydad02 buna seara, sunt persoana fizica si intentionez sa ma asociez in participatiune cu o societate comerciala la care lucrez in prezent, profitul si pierderile ... (vezi toată discuția)