avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Dreptul muncii
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Dreptul muncii

Buna seara!
Am următoarea speță. Sunt angajata, lucrez 8 ore pe zi, de l până v de la 8 la 16. Zi de zi vin chemată de la 7:45 și plec la 16:15. In contractul meu de munca scrie că am pauza 45 de minute din care 30, înafara programului de lucru. Șefa mea îmi spune că pauza mea este de doar 30 de minute de la 10 la 12:30. Eu nu înțeleg cum funcționează. A doua problema, lucrând la calculator mai mult de 6 ore, conform regul SSM, am înțeles că odată la cel puțin 2 ore, mă pot ridica de pe scaun 5,10 minute pentru a mă relaxa. Eu in acel interval, as dori sa ies afara sa fumez o tg pentru că așa mă pot relaxa cel mai bine. Șeful mă mă împinge de mana pe scaun, si îmi spune că nu am dreptul sa ies la Tg decât în pauza mea. Efectiv de la 8 la 12 până începe pauza trebuie sa stau pe scaun nemișcată, iar de la 12:30 până plec acasă la 16:30 nu mă lăsa să mă ridic. Azi și săptămâna trecută, am fost chemata la munca mai devreme, pentru că șeful a vrut sa incepem dimineața cu o ședință( la 7:30, eram intrata în ședința.) Am incercat sa vb cu el, să-i explic că am nevoie in alea 4 ore da ies 5 minute, măcar odată afara la o tg pentru a mă putea deconecta puțin de problemele clienților, am încercat și în scris, dar nu mi se accepta. Daca eu din raportul SSM, repede că mi se recomanda aceste ridicări de pe scaun, dc nu am voie sa folosesc macar o mica pauza de 5 minute la țigară? Nu mai spun că, ne-a implementat un tabel, unde da scriem absolut tot ce facem, cu ora cu tot, daca merg la baie, trebuie sa scriu acolo dată când plec, dată când mă întorc, daca merg sa beau apa, sa trec în tabel cu ora, daca mă cheamă în birou la discuții, sa trec în tabel ora când merg și ora când aj înapoi la ghișeu. As dori sa îmi dau demisia și să dau firma in judecata, sau sa fac o plângere la ITM, dar nu știu cum să procedez, nu știu dacă este corect... Va rog să mă ajutați cu un sfat...
Ultima modificare: Marți, 20 Februarie 2024
AndreeaDymoo, utilizator
Cel mai recent răspuns: nicunicolae10 , utilizator 19:14, 22 Februarie 2024
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Tot ceea ce semnalati tine de regulamentul de ordine interna al firmei, care a fost prelucrat cu lucratorii la angajare si periodic.
Recomandarea ssm de a face pauza la 2 ore, nu insemna parasirea locului de munca, ci miscare in jurul scaunului/ locului dvs. de munca.
In mod normal, sedintele se tin in timpul programului de lucru, de 8 ore, nu in afara acestuia.
Este dreptul dvs., sa va dati demisia sai/ sau sa deschideti actiune in instanta si/ sau sa sesizati ITM in scris, cu nr. de inregistrare/ data. Personal, nu cred sa aveti castig de cauza in sensul dorit de dvs.
Buna seara! Program de lucru 8 ore inseamna 8 ore efectiv lucrate.La unele firme se da o pauza de masa 30min si 2 pauze de 15 min,program total 9 ore deci incepi programul la 8 si termini la 17.La art. 134 din Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se prevede ca in cazul in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 6 ore, salariatii au dreptul la pauza de masa si la alte pauze, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.Ce nu o sa inteleg eu niciodata este ideea asta: nu imi place locul unde muncesc dar nici nu vreau sa-l schimb ca poate la urmatorul poate este mai rau.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Foaia de prezenta - nereguli ramy84 ramy84 Societatea unde imi desfasor activitatea a avut un control de al ITM, in urma caruia s-au instituit niste masuri de urmat. Una dintre aceste masuri este ... (vezi toată discuția)
Timpul de lucru .codul muncii. deduniki deduniki lucrez la o soc. cu capital majoritar de stat avand atributii de control.Daca prin specificul functiei timpul de lucru poate sa varieze intre 6-8 ore si 12 ore ... (vezi toată discuția)
Abuz angajator? HYP HYP Buna ziua, Sunt angajat in cadrul unei firme cu norma intreaga de munca (8 ore). Activitatea consta in prelucrarea si validarea unor date. Este un ... (vezi toată discuția)