avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plangere penala calomnie/defaimare Care este cel mai ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plangere penala calomnie/defaimare Care este cel mai potrivit ...

Plangere penala calomnie/defaimare

Care este cel mai potrivit art. din Noul Codul Penal pentru calomnie/defaimare?
Speta este aceea ca un reprezentant al unui magazin, a acuzat un client de savarsirea infractiunii de furt (art. 228 NCP), infractiune care nu s-a dovedit reala, in urma cercetarii la fata locului de catre organele de politie.

Reprezentantul acelui magazin, poate fi acuzat asemenea de fals in declaratii (art.326 NCP raport la art. 268 NCP inducerea in eroare a organelor judiciare), dat fiind faptul ca a apelat 112, a sustinut si declarat in fata organelor de politie, acuzatia de furt?


Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 20 Februarie 2024
andrey0121, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 10:19, 22 Februarie 2024
Bună dimineața! Nu este fals in declarații. Se poate formula plângere pe inducerea în eroare a organelor judiciare. În principiu, puteți face plângere pe ce doriți dumneavoastră, toate faptele sesizare vor fi analizate și se da o soluție legală pentru fiecare. Nu va faceți mari speranțe. La inducerea în eroare, trebuie demonstrată intenția și, în acest caz particular, din probele legal administrate trebuie sa rezulte faptul ca la momentul sesizării persoana știa ca afirmațiile sale sunt nereale.
Calomnia a fost dezincriminata. Prin urmare, nu se mai poate angaja raspunderea penala pentru calomnie. Puteti, in schimb, formula o actiune in raspundere civila delictuala pentru prejudiciul suferit ca urmare a atingerii reputatiei dumneavoastra.
Multumesc pentru raspuns.

Daca in acest context, persoana acuzata inregistreaza audio-video cu telefonul acuzatorul, in vederea obtinerii de mijloace probatorii (pentru dovedirea nevinovatiei si ulterior a actiunii impotriva acuzatorului), poate fi acuzata de vreo incalcare a vreunei legi de catre acuzatorul care nu doreste a fi inregistrat?

Apreciez un interez legitim pentru actiunea acuzatului, fata de acuzator.

Art. 226 alin. (4) lit. a) NCP prevede ca:

,,Nu constituie infracţiune fapta săvârşită:

a) de către cel care a participat la întâlnirea cu persoana vătămată în cadrul căreia au fost surprinse sunetele, convorbirile sau imaginile, dacă justifică un interes legitim;

b) dacă persoana vătămată a acţionat explicit cu intenţia de a fi văzută ori auzită de făptuitor;

c) dacă făptuitorul surprinde săvârşirea unei infracţiuni sau contribuie la dovedirea săvârşirii unei infracţiuni;

d) dacă surprinde fapte de interes public, care au semnificaţie pentru viaţa comunităţii şi a căror divulgare prezintă avantaje publice mai mari decât prejudiciul produs persoanei vătămate."

In vederea justificarii interesului legitim este recomandat sa existe dovezi referitoare la modul in care ati fost prejudiciat, respectiv care au fost consecintele concrete ale actiunii celeilalte parti.
Ultima modificare: Joi, 22 Februarie 2024
Andreea Stancu, Avocat
Nu mai deschideti subiecte noi pe acessti tema. O tot suciti, poate iese ceva, Nu iese. Paqznicului i s-aq parut ceva suspect, a chemat politia si la revedere, dvs puteti sa va faceti ce probe vreti si puteti, macar de v-ar folosi.
Ultima modificare: Joi, 22 Februarie 2024
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~