avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Perioada de suspendare, cum se aplica?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Perioada de suspendare, cum se aplica?

Buna ziua,
La data de 09.12.2022 mi-a fost suspendat permisul de conducere pt o perioada de 120 de zile, am contestat in instanta, mi-a fost trimisa acasa proba video, in care nu mi se vede nici culoarea masinii, nici numarul de inmatriculare nu se poate distinge, totusi am pierdut procesul, datorita unui avocat care nu si-a facut datoria sa se prezinte la proces, desi a fost platit. Intentionez sa nu mai fac apel, pentru ca nu mai am bani pt un alt avocat. Problema este alta, in data de 09.12
2023 am avut in trafic un alt eveniment, ghinionul se pare ca ma urmareste pe data de 9 decembrie a fiecarui an, mai exact, am facut o depasire pe un drum public, care s-a dovedit ca avea doar o singura banda, nu 2 cum credeam eu, si am fost sanctionat cu suspendarea permisului de conducere pe o perioada de 90 de zile, am contestat si acest proces verbal, datorita faptului ca aveam nevoie de permis in perioada sarbatorilor. Acum pt primul proces verbal din 09.12
2022 urmeaza sa fac cerere de eliberare decizie definitiva prin neapelare si va trebui sa predau permisul, care va fi suspendat pe o perioada de 120 de zile. Intre timp, pt celalalt proces verbal, lucrurile au mers mult mai repede si deja s-a afisat pe portalul instantei decizia, la mai putin de 3 luni de la contestare. Cum va trebui sa execut suspendarile, se suspenda permisul pe 120 de zile sau 120 de zile + 90 de zile? Fiind perioade diferite de suspendare, dar care s-au intalnit in aceeasi perioada. Imi puteti spune, va rog?
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 05:27, 22 Februarie 2024
Perioadele de suspendare le veti executa in ordinea 120 si apoi 90 de zile. Dupa ce trec cele 30 de zile de cind va vine hotarirea motivata acasa, aveti 30 de zile sa depuneti apel. Dupa ce trece termenul de apel mai sunt alte 30 de zile in care sa va legalizati hotarirea si sa depuneti permisul. Decizia din prima instanta trebuie s-o primiti si de la data postei pe plic se contorizeaza cele 30 de zile pentru apel.
Da, asta am inteles-o...dar executarea suspendarii pentru cea de-a doua contestatie a pv. se va suprapune oricum cu prima suspendare de permis, ce sa mai predau daca deja permisul va fi la ei? Si nu este tocmai just sa se aplice ambele pe rand, dat fiind faptul ca sunt din perioade diferite de contestatie, mai exact distanta de un an. La cea de-a 2-a contestatie pot da redobandire sa se scada la 2 luni, ceea ce voi si face....

latka a scris:

Perioadele de suspendare le veti executa in ordinea 120 si apoi 90 de zile. Dupa ce trec cele 30 de zile de cind va vine hotarirea motivata acasa, aveti 30 de zile sa depuneti apel. Dupa ce trece termenul de apel mai sunt alte 30 de zile in care sa va legalizati hotarirea si sa depuneti permisul. Decizia din prima instanta trebuie s-o primiti si de la data postei pe plic se contorizeaza cele 30 de zile pentru apel.


Articolul 104^1
(2) Când o persoană căreia i-a fost reținut permisul de conducere pentru o faptă prevăzută cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce săvârșește, în perioada în care are drept de circulație, o nouă contravenție pentru care se dispune suspendarea exercitării dreptului de a conduce, perioadele de suspendare dispuse se execută distinct, fără a se suprapune.
[ link extern ]

Nu cred ca beneficiati de reducere, ati luat 90 de zile pentru o fapta la care se dau 60.
Articolul 101
(3) Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioada de 60 de zile săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a următoarelor fapte:
..............................
g) nerespectarea regulilor privind depășirea;

Articolul 104
2) Conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai nu beneficiază de reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, dacă:
..................................
c) perioada de suspendare a fost majorată, conform legii;

~ final discuție ~