avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua Mă interesează ce drepturi de a se ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua Mă interesează ce drepturi de a se pensiona are o ...

Buna ziua. Ma interesează ce drepturi de a se pensiona are o persoana de 55 de ani, cu diabet, care a muncit doar 9 ani cu carte de munca apoi fara . Și când s ar putea pensiona și cum și de ce acte ar avea nevoie., care ar fi cuantumul .Desigur și dacă poate obține o pensie de handicap. Este diabet tip 2 dar deja are probleme de sănătate mari, picior diabetic , etc.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Februarie 2024
Cody69, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cody69 , utilizator 09:22, 22 Februarie 2024
Diabet de TIP 1 și de TIP 2.

Încadrare în grad de invaliditate:
- se poate beneficia de pensie de invaliditate oricand, dacă comisia de expertiză decide incadrarea intr-un grad de invaliditate.
- încadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisă de medicul expert al asigurarilor sociale avand in vedere si documentele medicale emise de medicul specialist diabetolog, care asigură asistența medicală.

Încadrare în grad de handicap:
- diabetul juvenil tip 1, este afectiune pentru care se eliberează certificat de incadrare in grad de handicap.
- persoanele diabetice de tip 2, care au complicatii neurologice, cardiovasculare și retinopatie diabetică, si cele care au suferit amputatii cu geneza diabetică, pot beneficia de un certificat de handicap.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Februarie 2024
Dapix, utilizator
Buna seara.Mtumesc pentru răspuns. Daca nu are complicații grave nu poate solicita ajutor de handicap? Adica nu se considera handicap?
În privința celeilalte chestiuni , cu cei 9 ani pe cartea de munca , puteți să îmi spuneți, nu beneficiază de nimic? Și dacă nu, ce condiții exista sa primească o pensie sau o indemnizație socială? Având în vedere că a fost totuși un stagiu de cotizare?
Dacă citiți cu atenție ce v-am răspuns deja mai sus, o să vedeți că am recomandat să depună actele medicale și referatul, la comisia medicală de expertiză, și poate va fi încadrat într-un grad de invaliditate, și astfel va primi pensie de boală.

Pentru handicap este o altă comisie medicală în cadrul instituției DGASPC, și poate să încerce și acolo, poate primeste o încadrare în grad de handicap.

Ambele comisii sunt diferite, la instituții diferite. Încercați să nu confundați invaliditatea cu handicapul.
Ultima modificare: Joi, 22 Februarie 2024
Dapix, utilizator
Am înțeles. Mulțumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diabetul este o boala de handicap? MARIUS1000 MARIUS1000 În urmă cu 5 ani am fost diagnosticat cu diabet zaharat de tip 2, si cu insulină dependent,fac insulină de 4ori pe zii a câte 114 unități,am incercat si ... (vezi toată discuția)
Infarctul miocardic si introducerea de stend sunt incluse ca handicap? MARIUS1000 MARIUS1000 Dacă în urma diabetului afecțiunile cardiovasculare suferă modificări cum ar fii:să produs infarct,apoi am fost nevoit să mi se introducă stend,asi ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate - diabet gabrielsavu gabrielsavu Care este sansa mea de a fi pensionat inainte de vreme sau cand pot fi pensionat si in ce conditii ? Am 54 de ani, Sufar de diabet insulino-dependent din anul ... (vezi toată discuția)