avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cote intretinere apartamente cu \\
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cote intretinere apartamente cu

Cote intretinere apartamente cu "zero" persoane declarate
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 10:42, 23 Februarie 2024
Ați scris pe model chatGPT. Aici răspund oameni, nu roboței, încercați să dezvoltați nelămurirea măcar într-o propoziție.
Ultima modificare: Vineri, 23 Februarie 2024
Manuela Rășină, administrator
Scuze, am pierdut textul nu s-a salvat decat titlul, o sa incerc sa-l rescriu.
Situatia:
Bloc 1 scara/120 garsoniere/12 etaj/apometre radio/ fara repartitoare.
Problema:
Intre 22-25 apartamente declarate in ultimele luni la intretinere cu zero persoane, unele sunt locuite.
La etajul unde locuiesc stiu 3 persoane care locuiesc in 2 apartamente ca "blatisti". Cred ca mai sunt si altele la nivel de scara bloc.
I-am intalnit, ne-am salutat de mai multe ori in ultimele luni, pe unii ii vad zilnic. Unul din ei chiar m-a intrebat la inceputul luni decembrie ce parere am de cotele de intretinere, ca sunt cam mari, a subliniat, citez, "stiti ca eu nu mai locuiesc aici, nu?". Nu aveam timp de discutie, stiam ca minte, am raspuns la salut si atat. il vad aproape zilnic de atunci.
In lista lunii decembrie au aparut sume mai mari de plata, nu comentez facturile furnizorilor, aduc in discutie modul de repartizare a costurilor. Pentru gaze exista doar contorul general.
Gazele si gunoiul se repartizeaza pe numar de persoane, la noi au fost: gazele 26 lei/pers si gunoiul 17 lei/pers.
Am verificat (doar pentru apartamentele de la etajul meu) consumul de apa, m-am bazat pe consumul inregistrat automat de apometre, nu mai poate fi masluit.
Am constatat ca nu greseam, acolo unde sunt declarate-luate in calcul zero persoane, exista consum de 1-2 persoane (dupa caz) luand ca referinta consumul/persoana de la alte apartamente "locuite".
Ce se poate face pentru a determina "blatistii" sa intre in legalitate? Recunosc ca pe mine ma intereseaza in primul rand cei cativa lei care-mi revin in plus la plata, platesc si pentru altii. Celalalt aspect, al locuirii ilegale, ma depaseste, nu aplic eu legea.
oldgeorge, utilizator
Trebuie discutat in prima AG, din acest trimestru si luata o hoatarare in privinta proprietarilor /chiriasilor "blatisti" !
Desi multa "lume buna" de pe acest forum sustine ca declaratia proprietarului cu privire la nr. de persoane, este "sfanta", noi am constatat ca sfintii mint pe-a ruptuelea.
Bun, faza ca aveti montate apometre cu transmiterea indecsilor prin radio, este o situiatie favorabila determinarii, macar cu aproximatie a faptului ca apartamentul este locuit, desi in evidente apare cu zero persoane sau doar un nr. mai mic swcat in realitate .
Astfel, intelegem ca un apartament care declara zero persoane la asociatie, teoretic nu tre' sa aiba consum de apa, sau acest consum sa fie nesemnificativ (vine omu', uda florile si mai face si-un pipi... )
Conducerea asociatiei trebuie sa cunoasca macar aceste aspecte, trebuie sa cheme proprietarii afllati in aceasta situatie si sa discute serios.
Daca-mi dati o adresa de mail, va pot trimite un model de cerere/notificare pe care noi op folosim pentru introducere/scoatere persoane la intretinere si poate mai discutam.
Foarte importanta este si "reactivarea" Cartii de imobil, adica conducerea asociatiei sa-si faca datoria...
Nu azis nimeni despre sfintenie, ci s-a precizat ca asa e scris in legea 196/2018.
Altfel, exista la fel de bine si asociatii in care daca te-au vazut ca ai intrat mai multe zile in apartamentul unui prieten sa-i hranesti animalele de companie si sa-i uzi florile, gata, in apartamentul ala locuieste o persoana in plus.

Ideea de baza e sa nu generalizezi in ambele cazuri.
Si tot legea zice :
" Dacă adunarea generală a asociației de proprietari hotărăște în acest sens, comitetul executiv stabilește cotele de participare pe persoană la cheltuielile aferente persoanelor care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe lună, și stabilește perioada pentru care proprietarii, respectiv chiriașii, au dreptul de a solicita, în scris, scutirea de la plata cheltuielilor pe persoană și care trebuie să fie de cel puțin 15 zile pe lună, conform hotărârii adunării generale."

Cex poate propune acel regulament de validare a acelor declaratii de scutire, in functie de alte variabile. Consumul de utilitati poate fi una dintre variabile, nu e interzis. Clar e ca ce spun vecinii nu e "variabila" legala.

Adam Grecu a scris:

Desi multa "lume buna" de pe acest forum sustine ca declaratia proprietarului cu privire la nr. de persoane, este "sfanta", noi am constatat ca sfintii mint pe-a ruptuelea.

Astfel, intelegem ca un apartament care declara zero persoane la asociatie, teoretic nu tre' sa aiba consum de apa, sau acest consum sa fie nesemnificativ (vine omu', uda florile si mai face si-un pipi... )

latka, utilizator

~ final discuție ~