avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 852 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Numarul de puncte anuale realizate utilizat la ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Numarul de puncte anuale realizate utilizat la calcului punctajului ...

Numarul de puncte anuale realizate utilizat la calcului punctajului total ramane asa cum a fost stabiliit la data pensionarii cu punctaje procentuale pentru facultate si grupe de munca, sau se recalculeaza punctajele cu valorile fixe din legea 360/2023 ?
Nu am inteles alin . 3 art 112 cu notiunile de „stabilire”,” recalculare”, „ evaluare” a pensiei din HG cu normele de aplicare a legii 360/2023 si trimiterea la art 157 alin 2 din legea 127/2019.
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 20:18, 23 Februarie 2024
Acele puncte ( pentru perioadele asimilate si punctele suplimentare obtinute pentru grupe ) raman cum au fost calculate pe legislatia anterioara , nu se recalculeaza . Legea 127/2019 prevedea un proces de recalculare a pensiilor ( l-au numit reevaluare ) , care a si avut loc , prin luarea in considerare a unor venituri care nu fusesera avute in vedere la calculul punctajului ( pentru ca asa spunea Legea 263/2010 ) , si pe care pensionarul le dovedise cu adeverinte . O asemenea prevedere are si Legea 360/2023 - pentru cei care nu au depuse astfel de adeverinte la Casa de Pensii si care le pot rostui , sau cei care urmeaza sa se pensioneze . Asta , desigur , pentru perioada de cotizare anterioara datei de 01.04.2001 .
Pentru grupe se acordă acelasi nr de puncte pentru fiecare an de lucru în grupe (0,25 pt. grupa a ll-a şi 0,5 pt.grupa l-a ) pentru toți pensionarii în mod egal,indiferent de punctajul fiecăruia..În legislația anterioară se acorda o creştere cu 0,25 % ,respectiv 0,5% a punctajului fiecărui pensionar, deci mult mai mult !
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimate/a @ fdanila , daca cititi cu atentie intrebarea userului , se refera la calculul punctelor suplimentare aferent grupelor si a celor acordate pe perioada facultatii , pentru cei pensionati deja . Iar acestea NU se recalculeaza , raman cu punctajul primit . Cele mentionate de dvs. se vor aplica pensionarilor care ies direct pe Legea 360/2023 .
Ultima modificare: Vineri, 23 Februarie 2024
CHKa, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua .am lucrat 28 de ani in grupa a ll de munca. am ieșit ... mcraciun mcraciun Buna ziua .Am lucrat 28 de ani in grupa a ll de munca. Am ieșit la pensie la limita de vârsta.Vă rog sa -mi spuneți cum s-a calculat creșterea pensiei ... (vezi toată discuția)
La recalcularea pensiei ce nr.de puncte se acordă pentru absolvirea ... fdanila fdanila La recalcularea pensiei ce nr.de puncte se acordă pentru absolvirea facultății de 5 ani ?Multumesc (vezi toată discuția)
Noua lege a pensiilor si recalcularea pensiilor aflate in plata IBH IBH Pentru persoanele care au beneficiat de grupa de munca, noua recalculare ii dezavantajeaza pe cei cu punctaj mediu lunar mai mare decat 1, deoarece la acel ... (vezi toată discuția)