avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dobandire drept proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dobandire drept proprietate

Stimati domni,
Va rog sa ma informati ce sanse am sa dobandesc proprietatea unui apartament in urmatoarea situatie:
Matusa mea A. (decedata in feb. 2009) a locuit neintrerupt inca din 1980 in acest apartament proprietate personala a unchiului ei G. (decedat in 1986). Matusa A. l-a ingrijit pe unchiul G. imobilizat la pat in perioada 1980 – 1986. Matusa A era nepoata de frate a sotiei unchiului G. Sotia si fiul unchiului G au decedat inaintea unchiului G. Dupa decesul fiului unchiului G. (var primar cu matusa A.) s-a intocmit Certificatul de mostenitor in care este mentionat ca unchiul G. este unicul mostenitor al apartamentului in cauza. Nu mai exista alti mostenitori din partea unchiului G.
Matusa mea A. a suportat toate cheltuielile cu acest apartament, nu a avut niciodata restante, ba chiar a suportat si o parte din ratele pentru achizitia acestui apartament, neachitate dupa decesul unchiului G.
In 2004 s-a facut cadastrul si intabularea acestui apartament, necesare demararii lucrarilor de consolidare a imobilului in care se afla apartamentul. In acest dosar cu numar cadastral provizoriu este mentionat ca matusa mea A are vocatie mostenire.
Matusa mea A a mentionat in testament ca lasa toate bunurile mobile si imobile mie si fratelui meu. Din feb. 2009 eu support toate cheltuielile cu acest apartament.
Va multumesc pentru sfaturi,
Corina M.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 16:21, 3 Februarie 2010
buna ziua!
problema este ca matusa A nu are calitate la mostenirea unchiului G.
doar unchiul G sa fi lasat un testament in favoarea d-nei A.
Daca aveti testament doar dvs ati avea drept.
Matusa nu inteleg ce drept ar avea.
Trebuie vazute toate actele.

avocat Claudiu Lascoschi
Buna ziua!
Multumesc pentru raspunsul f. prompt.
Din pacate unchiul G nu a apucat sa lase un testament desi intentiona sa ii lase matusii A mostenire acest apartament, aceasta ingrijindu-l 6 ani cat unchiul G a fost imobilizat la pat.
Faptul ca matusa A figureaza de cel putin 5 ani cu "vocatie mostenire" in dosarul de cadastru si intabulare al apartamentului ii dadea cumva dreptul sa dobandeasca proprietatea acestui apartament? Si apoi faptul ca in testamentul matusii A este mentionat ca eu si fratele meu suntem mostenitorii ei, ne da dreptul sa dobandim proprietatea acestui apartament?
Multumesc,

Corina M.
Trebuie vazute si analizate toate actele .Ideea e ca ar trebui sa se deschida succesiunea dupa unchiul G sa identificati eventualii succesori in drepturi.In cazul fericit in care Matusa A este singura mostenitoare v-ati rezolva rapid problema.
Buna dimineata!
Au trecut 24 de ani de la moartea unchiului G si nu s-a prezentat nimeni sa revendice nimic. Ar fi mai intelept sa asteptam pana in 2016 (uzucapiunea de 30 de ani) si atunci am intra automat in posesie? Matusa mea a facut o solicitare oficiala la cativa ani de la moartea unchiului G sa intre in posesia apartamentului, in care mentiona ca l-a ingrijit 6 ani, s-a ocupat cu inmormantarea, a achitat ratele ramase de platit pentru achizitia apartamentului dupa moartea unchiului G. Raspunsul oficial a fost ca este vid de proprietate si ca apartamentul ar trebui sa intre in proprietatea statului dar dupa acest raspuns nu s-a mai intamplat nimic si matusa a continuat sa locuiasca in acest apartament si sa plateasca absolut toate cheltuielile. Uzucapiunea extratabulara ne poate ajuta in aceasta situatie?
Multumesc,

Corina M.

Alte discuții în legătură

Uzucapiune Corina I. Mihai Corina I. Mihai Buna ziua, Va rog sa ma informati ce sanse am sa dobandesc proprietatea unui apartament in urmatoarea situatie: - Matusa A a locuit neintrerupt si neviciat ... (vezi toată discuția)
Mostenire, succesiune? goghita goghita Am ingrijit mai multi ani pe unchii mei (matusa e sora bunicii, pe linie materna). Nu aveau copii. Matusa, ruda mea de sange, de altfel a decedat. Dupa 6 ... (vezi toată discuția)
Cine are drept de deschidere succesiune niculici2006 niculici2006 Buna seara! Este vorba de o casa la tara din bunici , parinti ..Bunicii au avut 3 fete : mama (care a decedat demult), matusa care locuia la tara si o alta ... (vezi toată discuția)