avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 347 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Asigurare de sanatate Metropolitan Life si fondul de ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Asigurare de sanatate Metropolitan Life si fondul de la stat CNAS.

Buna seara,

Compania la care sunt angajat are incheiata o asigurare de viata cu Metropolitan Life. Pe brosura este specificat faptul ca indemnizatia pentru concediul medical ca urmare a unui accident sau a unei imbolnaviri este de 200 ron/zi.

Eu dupa ce am cautat si legea propriu zisa din codul muncii am vazut ca se bazeaza in functie de gravitatea accidentului/incapacitatii de munca si de salariul tau brut in ultimele 6 luni de cotizatie. Dar este un minim de 75% din brut indiferent de tipul de concediu acordat.

Dupa calculele mele la salariul meu brut si la acest 75% minim reiese mai mult de 200 ron/zi. Mentionez ca sunt angajat cu acte in regula si platesc CAS 25%, CASS 10% si impozitul pe venit net de 10%, ca tot romanul. Nu am luat inca legatura cu reprezentatul HR al firmei dar sa inteleg ca aceasta indemnizatie de asigurare de viata pe care o numesc privata de la Metropolitan Life se poate cumula cu cea de la fondul de la stat cu baza de calcul sau sunt nevoit/fortat la cea de 200/ron.. ?

Multumesc frumos pentru ca ati citit pana la final si va doresc o seara frumoasa!
Ultima modificare: Duminică, 25 Februarie 2024
Pagubitul12, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:36, 27 Februarie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asigurarea de viata de care amintiti (de fapt este vorba de o asigurare suplimentara, nu obligatorie, pentru caz de accident sau boala profesionala) este in plus fata de beneficiile date asiguratilor de prevederile Legii nr. 346/ 2002 republicata, privind asigurarea obligatorie pentru accidente de munca si boli profesionale, La Fondul natioonal unic pentru AM si BP prevazut de aceasta lege participa obligatoriu toate firmele.
-art.18 Asigurații sistemului de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale au dreptul la următoarele prestații și servicii:
a) reabilitare medicală și recuperarea capacității de muncă;
b) reabilitare și reconversie profesională;
c) indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizație pentru trecerea temporară în alt loc de muncă și indemnizație pentru reducerea timpului de muncă;
e) compensații pentru atingerea integrității;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
h) pensie invaliditate ca urmare a unui accident de muncă sau boală profesională;
i) pensie de urmaș în cazul decesului ca urmare a unui accident de muncă sau boală profesională.
-art.33 (1) Cuantumul indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă reprezintă 80 % din media veniturilor salariale brute realizate în ultimele 6 luni anterioare manifestării riscului.
(2) În cazul asiguraților prevăzuți la art. 6, cuantumul indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă reprezintă 80 % din media venitului lunar asigurat din ultimele 6 luni anterioare manifestării riscului.
(3) Cuantumul indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă în cazul urgențelor medico-chirurgicale este de 100 % din media venitului lunar asigurat din ultimele 6 luni anterioare manifestării riscului.
(4) Sumele plătite de casele de asigurări de sănătate județene pentru indemnizațiile de incapacitate temporară de muncă aferente cazurilor confirmate de accidente de muncă sau boli profesionale se recuperează de la casele teritoriale de pensii, indiferent de codul de indemnizație înscris pe certificatul medical.
(5) Sumele care reprezintă diferențe la indemnizațiile de incapacitate temporară de muncă, ca urmare a confirmării unui accident de muncă sau unei boli profesionale, se recuperează de către angajatori de la casele teritoriale de pensii, indiferent de codul de indemnizație înscris pe certificatul medical.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunteti norocos , compania la care sunteti angajat are incheiata o asigurare de viata suplimentara fata de cea obligatorie la Casa de Pensii. In caz de accident veti beneficia suplimentar fata de plata indemnizatiei pentru incapacitate de munca (concediu medical) de acea suma de 200 ron/zi
Ultima modificare: Luni, 26 Februarie 2024
inspectorSSM, utilizator
Va multumesc frumos pentru raspuns amandurora! Ma gandesc ca aceeasi fisa primita de la medic cu zilele de concediu medical acordate poate fi trimisa si la casa nationala de asigurari si la asiguratorul privat. Nu exista vreo problema sa se invalideze una pe cealalta odata introduse in sistem. Consider ca sunt oricum sisteme diferite.
Ultima modificare: Marți, 27 Februarie 2024
Pagubitul12, utilizator
Posibil. CJAS cere originalul formularului de concediu medical.
Dvs. depuneti formularul de concediu medical la angajator, nu la asigurator.

~ final discuție ~