avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiuni transfrontaliere: Fratii mei si eu suntem ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiuni transfrontaliere: Fratii mei si eu suntem cetateni germani. Parintii nostri nascuti ...

Fratii mei si eu suntem cetateni germani. Parintii nostri nascuti in Romania, cetateni germani ( mama cetatean german si roman ) au decedat in 2017 in Franta. In actele de deces emise de autoritatile franceze a fost trecuta, conform actelor de identitate germane, ca ultim domiciliu adresa parintilor din Germania.
Un notar din Germania a spus ca in conformitate cu regulamentul 650/2012 succesiunile parintilor nostri trebuiesc dezbatute in Franta. Notarii francezi contactati de noi nu au acceptat sa faca dezbaterea succesiunilor, deoarece bunurile imobile ale parintilor nostri se afla in Romania. Uniunea Notarilor Publici din Romania ne-a comunicat ca dezbaterea succesiunilor parintilor nostri se poate face sau in Franta, sau in Romania. Totusi notarii pe care i-am contactat in Romania ne-au recomandat sa obtinem certificatul european de mostenitori in Franta.
Deci la aproape 7 ani dupa decesul parintilor nu am reusit sa obtinem dovada calitatii noastre de mostenitori.
Cum putem proceda pentru a intra in posesia bunurilor parintilor ?
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:16, 26 Februarie 2024
De murit, se poate muri oriunde.
Locul decesului este lipsit de relevanță din punct de vedere al stabilirii competenței.
Franța, asa cum ne-ați prezentat-o aici ("au decedat in 2017 in Franța") are o relevanță care tinde spre zero.
Ea ar putea avea relevanță dacă, în funcție de circumstanțe, s-ar putea stabili că locul ultimei reședințe obișnuite a defunctului era în Franța. (folosesc singularul, pentru că nu adunăm mort cu mort, chiar dacă moștenirea fiecăruia ridică aceeași intrebare).

Era?
Eu n-am aici vreun element pe baza căruia să afirm că da ori ba. Nu știu nici de când și nici de ce se aflau în Franța. Și chiar de aș ști, trebuie analizate și alte elemente, căci uneori e dificil de stabilit reședința obișnuită. Bunăoară. este posibil ca defunctul cutare să fi trăit pe ultima parte a vieții lui și din te miri ce motive (profesionale, economice, etc.) în statul X, dar el să fi menținut o legătură strânsă și stabilă cu statul de origine. Apropo, ați început prin a ne spune ca dvs. - fii defunctului/defuncților - sunteți cetățeni germani. Ar trebui analizat, tot in funcție de circumstanțe, dacă nu cumva defunctul iși avea INCĂ reședința obișnuită in statul de origine, în care s-a aflat centrul de interes al familiei sale și în care si-a desfășurat viața socială.
Deci, prima in analiză este Franța (după toate aparențele).
Apoi ...Mie, uneia (privind "din avion," că n-am elemente concrete) mi se pare că s-a trecut cu ușurință peste posibila competentă a Germaniei, în speță. (dacă autoritățile franceze consideră că locul reședinței obișnuite nu era în Franța).
Și abia în ultimă instanță (în mod excepțional și in subsidiar) competența ar fi a instanţelor române. Dar nu ar trebui să se recurgă la aceasta doar pentru că se dovedește complicată stabilirea reședinței obișnuite

Răspunsul UNPR (cu sau ...sau...) sugerează un soi de alegere, despre care nu poate fi vorba.
Ultima modificare: Luni, 26 Februarie 2024
romascanu, moderator

~ final discuție ~