De murit, se poate muri oriunde.
Locul decesului este lipsit de relevanță din punct de vedere al stabilirii competenței.
Franța, asa cum ne-ați prezentat-o aici ("au decedat in 2017 in Franța") are o relevanță care tinde spre zero.
Ea ar putea avea relevanță dacă, în funcție de circumstanțe, s-ar putea stabili că locul ultimei reședințe obișnuite a defunctului era în Franța. (folosesc singularul, pentru că nu adunăm mort cu mort, chiar dacă moștenirea fiecăruia ridică aceeași intrebare).
Era?
Eu n-am aici vreun element pe baza căruia să afirm că da ori ba. Nu știu nici de când și nici de ce se aflau în Franța. Și chiar de aș ști, trebuie analizate și alte elemente, căci uneori e dificil de stabilit reședința obișnuită. Bunăoară. este posibil ca defunctul cutare să fi trăit pe ultima parte a vieții lui și din te miri ce motive (profesionale, economice, etc.) în statul X, dar el să fi menținut o legătură strânsă și stabilă cu statul de origine. Apropo, ați început prin a ne spune ca dvs. - fii defunctului/defuncților - sunteți cetățeni germani. Ar trebui analizat, tot in funcție de circumstanțe, dacă nu cumva defunctul iși avea INCĂ reședința obișnuită in statul de origine, în care s-a aflat centrul de interes al familiei sale și în care si-a desfășurat viața socială.
Deci, prima in analiză este Franța (după toate aparențele).
Apoi ...Mie, uneia (privind "din avion," că n-am elemente concrete) mi se pare că s-a trecut cu ușurință peste posibila competentă a Germaniei, în speță. (dacă autoritățile franceze consideră că locul reședinței obișnuite nu era în Franța).
Și abia în ultimă instanță (în mod excepțional și in subsidiar) competența ar fi a instanţelor române. Dar nu ar trebui să se recurgă la aceasta doar pentru că se dovedește complicată stabilirea reședinței obișnuite
Răspunsul UNPR (cu sau ...sau...) sugerează un soi de alegere, despre care nu poate fi vorba.