avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 772 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Dilemă legată de deconectarea de la sistemul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Dilemă legată de deconectarea de la sistemul centralizat

Bună ziua.
Am o dilemă legată de deconectarea de la sistemul de încălzire centralizat în vederea instalării unei centrale termice proprii.
Pe site-ul furnizorului sunt menționate situațiile în care deconectarea este interzisă, și anume, cel puțin una din cele de mai jos:
a. în cazul în care gradul de branșare la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică în imobilul respectiv este de 100% din total spații construite;
b. deconectarea totală fără asigurarea încălzirii spațiului cu destinație de locuință sau altă destinație cu o sursă alternativă de producere a energiei termice pentru încălzire;
c. se intenționează deconectarea numai a unor corpuri de încălzire din cadrul spațiului cu destinație de locuință și nu sunt montate repartitoare de costuri.
Sunt menționate actele normative în baza cărora s-au stabilit aceste situații și anume:
- art. 30 din Legea 325/2006, care spune că ,,Utilizatorul de energie termică are dreptul de a solicita, în cazuri justificate, repararea, înlocuirea sau verificarea metrologică a grupurilor de măsurare a energiei termice.”
- art. 251 din Ordinul nr. 91/ 2007, care spune că
,, Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu este interzisă în următoarele situații:
a) se intenționează deconectarea numai a unor corpuri de încălzire din cadrul spațiului
cu destinație de locuință și nu sunt montate repartitoare de costuri; (situația c)
b) deconectarea totală fără asigurarea încălzirii spațiului cu destinație de locuință sau altă destinație cu o sursă alternativă de producere a energiei termice. (situația c)”
Surpriza vine în cazul situației a, stabilită printr-o hotărâre de consiliu local, respectiv art. 249 din HCL 137/2015, care sună astfel: ,,Deconectările individuale nu se pot executa în acele condominii în care nu s-au produs deconectări anterioare intrării în vigoare a prezentului regulament.”
Această prevedere din HCL mi se pare abuzivă și discriminatorie, adăugând încă o condiție excluzivă, pe lângă cele menționate deja în Ordinul nr. 91/ 2007.
Sunt recunoscător pentru părerile dumneavoastră.
Vă mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: goctav , utilizator 08:46, 27 Februarie 2024
~ Conținut șters la cerere ~
Bună ziua și mulțumesc pentru răspuns, dar nu am văzut punctul dvs. de vedere cu acea condiție din HCL. Ce-i drept, am uitat să menționez că toată scara este branșată la sistemul centralizat, deci precizarea din HCL, respectiv ,,Deconectările individuale nu se pot executa în acele condominii în care nu s-au produs deconectări anterioare intrării în vigoare a prezentului regulament.”, mă împiedică să mă debranșez. De asta am cedrut o părere despre caracterul abuziv și discriminatoriu al acesteia.
Am uitat să precizez că în scara la care locuiesc toate locuințele sunt branșate la sistemul centralizat.
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~