avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiunea după 30 de ani de la decesul bunicilor?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiunea după 30 de ani de la decesul bunicilor?

Buna seara! Bunicii mei din partea mamei au decedat acum vreo 25- 30 de ani, întâi bunica, apoi bunicul la ani distanță.
Bunicii mei au avut 5 copii. După decesul bunicului, unul din frații mamei mele in repetate rânduri a zis că lui i se cuvine tot ce a rămas de la bunici, 6 hectare de teren agricol și o casă cu terenul aferent. Ceilalți frați și surori, știindu- l violent nu l-au contrazis. Nimeni nu a făcut nicio declarație, poate doar el.
Tatăl meu i- a cerut o data sa ii dea mamei mele ceva pe terenul care i se cuvenea de drept și pe care el îl folosea. Fratele mamei l- a agresat fizic pe tatăl meu de față fiind soția lui și mama mea.
De curând m- a sunat acest frate sa ii dau poza după buletinul mamei " sa facă actele pentru casa bunicilor".
Mi-a zis că mama poate sa dea o declarație la orice notariat ca sa nu se mai deplaseze la vârsta ei. Presupun că se așteaptă la o declarație de renunțare. Eu i-am răspuns că o voi aduce eu pe mama sa semneze. Dar nu am vorbit despre ce va semna. Bineînțeles că și mie îmi este frica de el. Și-a bătut tatăl, frații, soția, copiii.
Mamei i s- ar cuveni aprox 6000 mp teren, teren care ar valora ceva, niste zeci de mii de euro, i-ar putea oferi mamei mele o bătrânețe mai ușoară, bani de tratamente, operatie, etc. Chiar daca nu l-ar vinde, l-ar putea da la asociație și tot ar câștiga ceva anual. Mie îmi pare rău că de frica amenințărilor fratelui violent, mama renunță la tot. Și ceilalți frați și surori la fel renunță.
La telefon unchiul meu mi-a spus că este vorba despre casa bunicilor. Poate că terenul este pe numele lui deja sau poate că este vorba despre tot dar nu a vrut să îmi spună. Fratele mamei are foarte multi bani, este prieten cu primarul și îmi este cam teamă să merg la primărie să mă interesez daca terenul mai este pe numele bunicului.
Ce sa îmi sfătuiesc mama? Sa o las sa renunțe? Mama are depresie, a zis că nu ar rezista să stea cu teamă că se duce unchiul meu la ea la ușă.
Exista vreo modalitate in care mama sa renunțe in favoarea noastră, a copiilor?
Ultima modificare: Marți, 27 Februarie 2024
Mara77!, utilizator
Cel mai recent răspuns: Mara77! , utilizator 00:16, 6 Martie 2024
Terenul este la 15 minute de București, in apropiere o autostrada. M-am uitat pe internet, se cer cam 7-8 euro pe metru pentru teren extravilan suprafețe mari de zece mii de metri pătrați în acea comuna. Terenul poate fi păstrat, dat la asociație macar.
Aveți dreptate că fratele mamei mele poate demonstra că l- a folosit 25-30 de ani, asta așa e.
Ar fi putut unchiul meu să își însușească cele 6 pogoane de teren agricol pe care le-a folosit 30 de ani iar locuința bunicilor nu a reușit să o treacă pe numele lui ? In locuința bunicilor a continuat să locuiască un alt unchi până acum 6 ani când a decedat, unchi care are și el doi copii care au plecat din tara de niste ani. Nu am povestit că au decedat doi frați ca sa fie mai simpla povestea.
Masa succesorală a bunicilor se compunea din teren agricol și locuință. Putea unchiul să își însușească doar terenul? El la telefon mi-a zis că trebuie să facă actele pentru locuință și are nevoie de declarație de la mama mea.
Daca vreti un raspuns corect trebuie sa povestiti tot, altfel facem doar supozitii...
La ce ati spus pana acum, inteleg ca exista 2 prezumptivi mostenitori, cei doi frati care au acceptat mostenirea (in mod tacit: unul s-a folosit de teren, altul de casa). Ceilalti trei frati (inclusiv mama dumneavoastra) mi se par straini de mostenire, dar cine stie, poate au facut ceva in sensul acceptarii...
In ceea ce priveste terenul nu am de unde sa stiu ce acte are unchiul, poate primaria a scos direct titlu de proprietate pe numele lui.
Ultima modificare: Luni, 4 Martie 2024
DinuX, utilizator
Mulțumesc pentru răspuns. Deci unchiul ar fi putut sa își facă acte pe terenul agricol in toți acești ani.
Nu am povestit detaliile ca sa simplific problema.
Fratele mamei care a locuit cu bunicii a decedat. Mie mi se părea normal ca acea casa sa revină fratelui decedat, acum bineînțeles sa revină copiilor lui, care sunt renegați de unchiul meu pentru că aceștia nu au vrut să muncească la el la ferma de animale. Unchiul care a folosit terenul agricol vrea si casa pe motiv că a fost mai responsabil, că a mai avut grija de bunici. Dar de fapt grija a avut fratele decedat care a locuit cu bunicii in casa. Unchiul meu cel avar a locuit de tânăr în aceeași localitate, a profitat de toate rudele lui. I- a mai ajutat cu cate ceva dar în schimb le cerea mult mai multă muncă. Inclusiv bunicul pentru o sticla de lapte muncea sa facă curat in toate grajdurile din curtea unchiului meu.
Practic mama, sora ei și alt frate decedat de tânăr nu au folosit nimic din ce au lăsat în urmă bunicii, deci da, ar fi străini de moștenire. Toți trei s-au mutat din localitate în tinerețe și au mers in vizita la bunici și sa ii mai ajute la curățenie, sa le duca cate ceva, sa ii spele când aceștia erau bătrâni și neputincioși. Nu au lăsat totul pe spatele celui care locuia cu bunicii.
Iar după ce bunicii au decedat, cei trei străini de moștenire mergeau în vizită la unchiul cel avar și la cel rămas în casa bunicilor.
Acum in viața sunt mama, unchiul cel avar și sora mamei. Cei decedați au fiecare copii ( verii mei) care au rupt legătura cu acest unchi de multi ani, au preferat să fie niste oameni liberi. Nici unul din ceilalți moștenitori nu are pretenție la casa, toți fiind de părere că aceasta ar trebui sa revină fratelui decedat, care a locuit acolo cu soția și copiii.
Buna seara! Înainte să aflu daca s- a deschis succesiunea la camera notarilor ar fi mai bine sa aflu din ce se compune masa succesorală. Sa vad daca unchiul nu are cumva vreun titlu de proprietate pe terenul agricol.
Unde ar trebui sa merg sa aflu acest lucru? La primărie? Voi merge cu un văr de-al meu pe care l-am convins să nu renunțe la moștenire. Varul meu este fiul unuia din cei doi frați decedați ai mamei. Nu am întreprins nimic pentru că mamei i- a fost teama sa meargă la primărie să întrebe ceva să nu cumva sa audă unchiul că am mers să ne interesam.

~ final discuție ~