avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 967 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiuni Buna seara. Va rog sa mi spuneti daca ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiuni Buna seara. Va rog sa mi spuneti daca succesiunea ...

Succesiuni
Buna seara. Va rog sa mi spuneti daca succesiunea se poate demara la doua zile dupa decesul persoanei si de asemenea daca este adevarat ca trebuie sa facem succesiunea la notarul in raza caruia se afla domiciliul.Doream sa incheiem succesiunea la un anumit notar insa ni s a comunicat ca nu ne putem alege notarul intrucat Evidenta populatiei transmite automat decesul unei persoane catre notarul in raza caruia se afla domiciliul decedatului. Deasemenea unul dintre frati a solicitat deschiderea succesiunii la notar si a ,,omis,, sa mentioneze ca mai exista inca un mostenitor ( frate vitreg recunoscut de catre decedat) care are acelasi drept la mostenire ca si ceilalti frati. Am primit o citatie din partea notarului in care ne anunta data la care trebuie sa ne prezentam pentru acceptaré si semnare. Insa cum doi dintre frati nu locuiesc in tara si nu pot ajunge la termen am anuntat telefonic notarul . As vrea sa stiu in cat timp putem finaliza succesiunea avand in vederea ca la primul termen nu ne putem prezenta toti. Multumim
Procedura succesorală notarială este de competenţa notarului public din biroul notarial situat în circumscripţia teritorială a judecătoriei în care defunctul şi-a avut ultimul domiciliu; (art 15 alin 1 lit. a din Legea 36/1995).

N-aș vrea să comentez (public) despre rapiditatea sesizării ăsteia la 2 zile de la deces. (că există riscul să stârnesc te miri ce muște, de pe miri ce căciuli).
Este adevărat că procedura succesorală notarială se poate deschide și la cererea secretarului consiliului local localtății in raza căreia se aflau bunurile defunctului. (art 103) Dar, unii abuzează, fără se se uite și în art 104 alin 3, care face vorbire de "un interes legitim".

Înțeleg, totuși, că, până la urmă, fratele dvs. este autorul cererii de deschidere a procedurii. (sau, mă rog, cel convins så dea cu plaivazul).

Vedeți-vă de ale dvs.
Dați declarația de acceptare a succesiunii. Nu trebuie să vă țineți de mână cu ceilalți.
Dreptul de opțiune succesorală (accept moștenirea sau renunț la ea) trebuie exercitat în termen de un an de la data deschiderii moştenirii.

Finalizarea procedurii? Când o da Domnul. Nu există un termen maxim. Cu precizarea că, în cazul nefinalizarii ei în termen de 2 ani de la deces veți avea de plătit și un impozit de 1% din masă succesorală.

Ultima modificare: Vineri, 1 Martie 2024
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune. ajutati-ma va rog. sava88 sava88 In urma cu aproape 4 luni tatal meu a decedat. Acesta detinea 2 aprtamente dintre care unul l-a trecut pe numele fratelui meu in urma cu cativa ani buni, ... (vezi toată discuția)
Succesiune mary50 mary50 As dori ca un avocat sa-mi spuna in legatura cu succeiunea.Tata a decedat in 24.01.2015 a ramas mama,eu sunt singurul copil.Succesiunea e obligatorie in ... (vezi toată discuția)
Neprezentare la mostenire anamarian anamarian de la bunicul meu au ramas 8 copii nici ei nici copii lor na u stat in casa de 40 de ani, abia acum au facut succesiune cand a murit mama ,n au platit nimic ... (vezi toată discuția)