avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1174 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... PENSIA DE INVALIDITATE IN URMA ACCIDENTULUI IN MUNCA ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

PENSIA DE INVALIDITATE IN URMA ACCIDENTULUI IN MUNCA Pensia de ...

PENSIA DE INVALIDITATE IN URMA ACCIDENTULUI IN MUNCA
Pensia de invaliditate in urma unui accident de munca se considera perioada asimilata si intra la calculul punctelor de stabilitate in munca? In cazul in care nu a fost declarat accidentul se mai poate castiga in instanta declararea pensiei ca fiind in urma accidentului?
Ultima modificare: Marți, 5 Martie 2024
dorina49, utilizator
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 15:55, 6 Martie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pe actuala lege 263/2010 perioada in care s-a beneficiat de pensie de invaliditate este stagiu asimilat si intra in calculul pensiei de limita de varsta.Pe legea 360/2023 nu mai este nici macar stagiu asimilat.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca evenimentul nu a fost declarat la ITM si cercetat ca AM cu invaliditate nu aveti drepturile mentionate de Legea nr. 346/ 2002 republicata,
-art.18 Asigurații sistemului de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale au dreptul la următoarele prestații și servicii:
a) reabilitare medicală și recuperarea capacității de muncă;
b) reabilitare și reconversie profesională;
c) indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizație pentru trecerea temporară în alt loc de muncă și indemnizație pentru reducerea timpului de muncă;
e) compensații pentru atingerea integrității;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
h) pensie invaliditate ca urmare a unui accident de muncă sau boală profesională;
i) pensie de urmaș în cazul decesului ca urmare a unui accident de muncă sau boală profesională.
Cand s-a produs evenimentul ? Puteti sesiza ITM in scris, cu nr. de inregistrare/ data. Daca evenimentul nu s-a produs cu prea multi ani in urma, ITM se poate sesiza.
Daca obtineti un PV de cercetare eveniment produs ca AM si formularul FIAM de inregistrare AM de catre firma, se poate discuta de o actiune in instanta.
Va multumesc si apreciez raspunsul profesional! Accidentul s-a produs in anul 2002. La un centru de cercetare in agricultura era obiceiul sa se impinga tractoarele casa porneasca pt ca nu porneau la cheie. Sotul meu care lucra intr-un asemenea cenrtu a participat la impingerea tractorului si a facut un AVC. A urmat CM 90 de zile dupa care pensionarea de invaliditate de gr.II si acum este la pensie limita de varsta. La o pensie de 2000lei ar fi mana cereasca 17 ani de stabilitate.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ce intelegeti prin 17 ani de stabilitate. In niciun caz, nu veti primi ceva bani retroactiv. Este vorba de 22 ani trecuti de la producerea evenimentului.
Ar trebui sa mergeti in audienta la insp.sef al ITM si sa discutati cazul. Cel mai probabil, in evidentele ITM si ale firmei, cu greu se pot gasi documente care sa certifice ceea ce sustineti dvs.
Ati mai intrebat , si vi s-a si raspuns : punctele de stabilitate se calculeaza pentru perioada CONTRIBUTIVA , nu si pentru perioadele asimilate . In Legea 360/2023 - cea care aduce in discutie aceste puncte de stabilitate - pensia de invaliditate nu mai este considerata nici macar perioada asimilata . Nu e relevant daca a fost sau nu accident de munca , tot pensie de invaliditate este , adica perioada necontributiva .
Ultima modificare: Miercuri, 6 Martie 2024
CHKa, utilizator

~ final discuție ~