avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 880 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... In anul 2004 am solicitat comisiei de evaluare a ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

In anul 2004 am solicitat comisiei de evaluare a persoanelor ...

In anul 2004 am solicitat comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap eliberarea unui certificat de incadrare pentru a constata existenta unui handicap dobandit in 1989, intocmind dosarul cu toate actele necesare. Acest certificat mi-a fost eliberat si la data dobandirii handicapului este trecut anul 1989. Anul acesta (2024) as putea beneficia de o reducere a varstei de pensionare, fapt pentru care M-am adresat Casei nationale de pensii pentru a solicita detalii. Mi s-a spus ca trebuie sa solicit Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap un nou certificat de incadrare in care sa fie specificata data dobandirii handicapului si sa fie specificat ca motivul elibrerarii acestuia este aplicarea art. 58 din legea 263/16.12.2010.
Am obtinut acest certificat dar la rubrica data dobandirii handicapului era trecuta data eliberarii primului certificat. Am solicitat corectarea datei, dar mi s-a spus ca nu este cazul si pot sa ma prezint la casa de pensii cu acest certificat. La casa de pensii mi s-a explicat ca pentru a beneficia de reducerea varstei de pensionare ar trebui sa fi cotizat cel putin doua treini din stagiul minim de cotizare cu calitatea de persoana cu handicap.
Ma-m adresat doamnei care este sefa comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap si dumneaei mi-a explicat ca in lege nu este clar stipulata semnificatia rubricii "data dobandirii handicapului" si in urma unor discutii pe care le-ar fi avut in cadrul comisiei si, probabil, cu alte autoritati competente s-a stabilit ca aceasta data sa fie stabilita ca fiind data dobandirii primului certificat de incadrare in grad de handicap.
Va rog pe dumneavoastra sa ma indrumati pentru a lua cele mai potrivite decizii.
Ultima modificare: Marți, 5 Martie 2024
Carp Cezar, utilizator
Cel mai recent răspuns: Campean ilie , utilizator 19:08, 15 Mai 2024
Comisia de evaluare in grad de handicap mi-a eliberat un certificat de incadrare (necesar pentru aplicarea art 58 din legea 263/16.12.2010) si la rubrica data dobandirii handicapului au trecut data eliberarii primului certificat; In primul certificat de incadrare, comisia, in urma studierii documentelor atasate la dosarul solicitat, a identificat data reala a dobandirii handicapului si au trecut-o la rubrica respectiva.
Sefa comisiei mi-a spus ca nu conteaza cand ai dobandit handicapul ci doar data cand a fost eliberat primul certificat.
Buna ziua domnule Cezar,as vrea sa iau legatura cu dumneavoastra pt ca si eu am aceeasi problema ca si dumneavoastra in privinta pensionarii....imi puteti lasa va rog un nr de telefon?eu va las nr meu daca doriti sa luam legatura...(editat - nu va publicati datele personale de contact, puteti folosi mesajele private pentru a lua legatura cu alti utilizatori).
Ultima modificare: Miercuri, 15 Mai 2024
VladP, administrator

~ final discuție ~