avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 297 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Contributii platite de cetatean neluate in calcul de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Contributii platite de cetatean neluate in calcul de Casa de Pensii

Buna ziua! Soacra mea are 60 de ani, s-a angajat in 1982 si lucreaza si in prezent. Intre 2005-2013 a fost plecata in Italia, a platit contributii la sistemul de pensii italian si "din mana" la cel romanesc. Recent a mers la casa de pensii sa se intereseze cand se poate pensiona si i s-a spus ca inca nu are stagiul minim de cotizare, pentru ca perioada in care si-a platit singura contributiile nu este luata in calcul. Dupa calculele ei are peste 40 de ani de contributie. Poate iesi la pensie acum sau trebuie sa astepte pana la 63 de ani?
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 09:40, 7 Martie 2024
40 de ani de contributie unde?
Anii plătiți din mână nu se iau în considerare pentru a beneficia de pensie anticipată.
Din 40 ani, câți ia cumpărat din mână`?
A lucrat efectiv din 1982 pana in 2005, apoi din 2013 pana in prezent, deci vreo 34 de ani. 8 ani si-a platit singura contributiile
Cei 8 ani plătiți ca STAGIU de COTIZARE, nu sunt luați în calcul ca vechime, dacă solicită pensie anticipată. Pentru pensie ANTICIPATĂ, trebuie sa aibă doar ani de muncă CONTRIBUTIVI, nu stagiu cumparat.

Însă acești ani vor fi luați în calcul, când va ieși la pensie de limită de vârstă, când va împlini vârsta legală pentru a intra în drepturi la pensie de LIMITĂ de vârstă.

Anii cumpărați nu sunt considerați contributivi, ci stagiu de cotizare.
Ultima modificare: Joi, 7 Martie 2024
Dapix, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia anticitata constantina1 constantina1 Sunt nascuta in iulie 1964, feminin. M-am angajat in sep 1982 ( grupa2) pina in sep 1996 când m-am transferat - lucrez si in prezent fara intrerupere (pana in ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata f stagiu incomplet cyan cyan Femeie, nascuta 05.02.1960, stagiu de cotizare 21 de ani in tara si 3 ani in Italia, cand poate iesi la pensie anticipat? Poate plati \\"din mana\\" ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata adnana_gold adnana_gold buna seara! va rog sa-mi spuneti daca tatal meu(nascut in data de 12.07.1953),care are 35 ani si 3 luni vechime(in care este inclus stagiul militar de 1an si ... (vezi toată discuția)