avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... se libereaza sau nu ?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

se libereaza sau nu ?

ipotetic sa presupunem ca judecatoria x a prelungit masura arestarii preventive,inculpatul a facut recurs impotriva acestei hotarari ,recurs care s-a respins deci practic a ramas definitiv cu privire la arestarea preventiva. Pana la o noua verificare a masurii aceeasi judecatorie x il condamna pe individ la 1 an inchisoare iar el este arestat preventiv de exact 1 an iar masura arestarii preventive ramasa definitiva cum spuneam mai devreme nu este expirata ce se intampla?
Cel mai recent răspuns: doberv , utilizator 21:12, 4 Februarie 2010
Masura arestarii preventive inceteaza odata cu condamnarea inculpatului la pedeapsa inchisorii cu executare, printr-o hotarare penala definitiva.La ramanerea definitiva a hotararii de condamnare (dupa judecarea cauzei pe fond, in instanta), se emite mandat de executare a pedepsei inchisorii.Oricum, prin hotarare, se deduce din pedeapsa aplicata perioada executata pana la pronuntarea sentintei, iar daca instanta constata ca, pana la pronuntare inculpatul a executat deja intreg cuantumul pedepsei aplicate, va constata si ca nu se mai impune emiterea unui mandat si va dispune punerea condamnatului in libertate.Mi se pare totusi putin probabil sa pice chiar asa, chit-pe chit, perioada executata in arest preventiv cu pedeapsa aplicata prin sentinta. Sa nu confundati perioada executata in arest preventiv cu fractia la care se poate libera conditionat, pentru ca, daca a executat doar fractia, se va emite mandat si urmeaza sa-si faca el cerere de liberare conditionata dupa aceea.
Cand exista o astfel de situatie, lucrurile stau astfel:
-instanta condamna inculpatul la un an inchisoare, cu executare
-se scade din pedepsa aplicata perioada retinerii si arestarii preventive
-daca se constata ca s-a executat fix pe fix ca sa spun asa, dispune eliberarea de indata a inculpatului de sub puterea mandatului, daca acesta nu este arestat in alta cauza,
-masura arestarii preventive nu este niciodata definitiva cum spui tu, ci doar incheierea prin care a fost admisa propunerea sau mentinerea acesteia, fiind atacabila cu recurs este definitiva pentru perioada de 29 de zile sau 30 dupa caz; tocmai de aceea in faza de urmarire penala se verifica legalitatea si temeinicia masurii arestarii si prelungirea ei din 30 in 30 de zile, iar dupa trimiterea cauzei la instanta aceasta se verifica din 60 in 60 de zile, se mentine, dar nu mai mult de 60 de zile.
Ultima modificare: Marți, 2 Februarie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Constata executata pedeapsa si-l pune liber.
hai sa ne jucam!!!
si daca parchetul declara apel ?
ca aparca apelul este suspensiv de executare
Nu are nicio treaba apelul parchetului daca s-a dat condamnarea cu suspendare.
In ziua in care se pronunta pedeapsa cu suspendarea inculpatul condamnat este pus in stare de libertate.
Nu au nicio treaba cele 30 de zile sau cele 60 de zile cu privire la madatul de arestare preventiva.Si inainte de modificarile legislative tot la fel se proceda.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Incetarea masurii arestului la domiciliu dupa pronuntarea hotararii cezarad cezarad Am o intrebare. O persoana a fost in arest la domiciliu vreo 3 luni. Intr-un final, s-a dat o hotarare de condamnare, prin care a fost condamnat de Judecatorie ... (vezi toată discuția)
Prelungire mandat arestare tayson tayson buna seara, in conditiile in care,mandatul de arestare preventiva expira in data de 21.10,care ar trebui sa fie data la care procurorul ar trebui sa ceara ... (vezi toată discuția)
Arestarea preventiva Bucur Diana Bucur Diana Acum 10 luni prietenul meu a lovit pe cineva cu masina in timp ce cobora o panta si a ramas fara frane. Din cate am inteles ulterior era o masina folosita doar ... (vezi toată discuția)