avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 775 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Detasare SRL la bloc de asociatia de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Detasare SRL la bloc de asociatia de proprietari

Detasare SRL la bloc de asociatia de proprietari: Se poate ca in calitate de PJ, avand apartament transformat in spatiu medical (totul pe firma) la parterul unui bloc sa ma detasez de asociatia de proprietari? gaz/curent/apa toate achit separat. insa nu gasesc nicio lege sa imi permita sau nu sa depind de asociatie. Poate doar taxa de lift/curent casa scarii si curatenia sa o achit sau pot sa ma detasez de acestea?
Ultima modificare: Vineri, 8 Martie 2024
shady_jp_jr_boy, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 06:11, 9 Martie 2024
Pentru utilitati obtineti-va bransamente separate (si implicit contorizare separata) si nu veti ave, pe aceasta parte. cheltuieli legate de asociatia de proprietari. De obicei aceste sume sunt cele mai mari, ca pondere din intretinerea pe o luna. In rest nu prea aveti cum, din moment ce spatiul dvs., privat, face parte dintr-un condominiu. Exista proprietate comuna la care trebuie sa contribuiti pentru cheltuielile generate.
Tot ce are contorizare separata achit separat, asa este. Celelalte cheltuieli ce tin de condominiu cum spuneti dvs eu sunt de acord sa le achit, dar cand vad ca sumele pt un apartament de 80mp ajung pe la 100 lei minim lunar fara ca cineva sa stea acolo sau sa consume ceva, mi se pare ridicol de exagerat. Doamna de la asociatie invoca motivul ca se plateste un anumit procent in functie de mp al apartamentului plus celelalte cheltuieli...este legal asa ceva sa imi ia ca un impozit pe suprafata?
Nu exista posibilitatea sa va detasati de asociatia de proprietari. Dv sunteti unul din proprietarii blocului si asa veti ramane. Veti plati tot ce afiseaza pe lista asociatia de proprietar in caz contrar va actioneaza in judecata si ajunge sa va vanda asociatia spatiul daca nu platiti ce aveati initial si cheltuielile de judecata.

Domnul moderator ca sa obtina contorizari separate conform legii ar trebui sa faca toti locatarii asta, Vedeti de exmplul separarea la apa.

Dar daca pentru un apartament vi se pare intretinerea 100 lei minim la 80 metri patrati cand este "o bagatela" inexistenta pe toate listele ce le verific lunar si unde nu exista sub 200lei la aprtamentele ude nu locuieste nimeni si au centrale individuale.
Acum depinde de oras si zona.
Si mie mi se pare scump cand merg la dentist si la sfarsit imi cere 400 lei pentru orice tratament indiferent ca doar a frezat putin si a pus tratament, si culmea ca si dentista mea se vaita mereu ca i-au trecut 10 persoane pe lista cand la ea urca zilnic 30 persoane (15-20 pacienti pacienti si alti thnicieni sau curieri cu materiale) dar nu doarme nimeni acolo cum spune ea si ar trebui sa fie ZERO persoane.
Nu au apometre nu au repartitoare ca asa sunt la Bucuresti blocurile in care toti au spatii comerciale si doar 2 3 maxim sunt apartamente de locuit.
Ultima modificare: Vineri, 8 Martie 2024
ricadinas, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, asa este, cheltuielile repartizate conform marimii proprietatii sunt majoritare. Nu e o inventie romaneasca. Si asa scrie in lege. Locuiesti, nu locuiesti, tot platesti.

Secţiunea a 5-a Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviză de proprietate
Articolul 84
(1) Cheltuielile repartizate după cota-parte de proprietate reprezintă cheltuielile asociației efectuate pentru întreținerea, repararea, exploatarea și, după caz, consolidarea și/sau reabilitarea părților de construcții și instalații aferente condominiului aflate în proprietate comună indiviză. Aceste cheltuieli se repartizează proporțional cu cota-parte din proprietatea comună a fiecărui proprietar.
(2) Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile efectuate pentru administrarea, întreținerea, repararea, exploatarea și, după caz, consolidarea părților de construcții și instalații din condominiu aflate în proprietate comună.
Articolul 85
Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociației cu privire la proprietatea comună, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreținere, service, reparații și, după caz, de consolidare, reabilitare, eficiență energetică, modernizare la părțile de construcții și instalații aflate în/și pe proprietatea comună, astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcției și în acordul de asociere: subsolul; conductele de distribuție și coloanele instalațiilor de apă, canalizare, încălzire, energie electrică; echipamente de echilibrare hidraulică a instalațiilor; casa scării; podul; spălătoria; uscătoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalație de pe proprietatea comună; centrala termică proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deșeurilor menajere; structura de rezistență; fațadele; acoperișul și altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociației: salarii sau remunerații pentru administrator, contabil, instalator, electrician, portar, îngrijitor, personalul care asigură curățenia etc.; indemnizații acordate membrilor asociației de proprietari ori persoanelor alese: președintele, membrii comitetului executiv și cenzorului/comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polițe de asigurări; cheltuieli cu produse și accesorii pentru curățenie, alte servicii administrative către proprietatea comună.
[ link extern ]

shady_jp_jr_boy a scris:
Doamna de la asociatie invoca motivul ca se plateste un anumit procent in functie de mp al apartamentului plus celelalte cheltuieli...este legal asa ceva sa imi ia ca un impozit pe suprafata?

Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Martie 2024
latka, utilizator

~ final discuție ~