avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua, încerc sa fiu cât mai scurta în ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua, încerc sa fiu cât mai scurta în relatare: Sunt ...

Buna ziua, încerc sa fiu cât mai scurta în relatare:
Sunt angajata a unei firme din 2018.
În octombrie 2023 am anunțat oficial ca sunt insarcinata.
În ianuarie 2024 am fost devoita sa dau nota explicativa pentru o greșeală de serviciu: Pe platforma online a fabricii la care lucrez, am atașat către un client un proiect gresit, proforma greșită din cauza unei confuzii de nume ale fișierelor. Aveam 2 variante ale proiectului trimise de către client una dintre ele , preliminara cu detalii estimative care se numea "Popescu proiect" și cealaltă varianta, gata de execuție cu detalii finale : "Popescu proiect final". Clientul nu a considerat necesar sa deschidă fișierul atașat de mine, probabil pentru ca a făcut aceeași confuzie. Menționez ca în subsolul fiecarei paginii din proiect este menționat faptul ca prin apăsarea butonului "validare" și prin plata avansului clientul este de acord cu detaliile din fișierul atasat și ca practic trimite proiectul spre a fi executat.
Când comanda a ajuns fizic la client (persoană juridica) acesta a semnalat neregula, nedorind sa își asume nicio vina. Am predat discuția managerului meu, deoarece clientului nu i se părea just ca fac trimitere la cele menționate în subsolul paginii și ma acuza pe mine, iar și iar ca am atașat altceva și ca am creeat situația respectiva. Beneficiarul de drept, clientul clientului firmei la care lucrez, a spus ca primește marfa doar dacă i se achita daune în valoare de 10 000 lei , valoare care reprezenta costul de modificare a unei structuri, modificare în urma căreia proiectul executat s-ar fi potrivit.


Câteva zile mai târziu, managerul meu mi a spus ca a purtat o negociere cu clientul companiei la care lucrez și ca a negociat cu greu ca el sa își asume jumătate din "dauna" pe care eu am provocat-o iar cealaltă jumătate compania mi-o imputa mie și mi-o va retine intr-un numar de rate din salariu.
La câteva zile managera mea iar m-a convocat la discutii, și mi-a dat sa semnez în unic exemplar referatul și imputarea (nu decizia de reținere salariala). M- a sfătuit "prietenește" sa-mi iau concediu medical mai devreme ( sunt în luna a5a de sarcina) asa as scăpa de plata daunei pt ca și asa asa nu ma mai concentrez la serviciul din cauza sarcinii și a altor probleme personale. I-am spus ca relația mea cu societatea este mai importanta decât suma de 5000 de lei , ca legal, nu am motive sa îmi iau medical din luna a 5a și ca dorinta mea este de a veni la serviciu și de a plăti dauna.
Alte 6.7 zile mai târziu managera mea iar m-a convocat la o discuție în care m-a întrebat de când întru în medical, câte zile de concediu de odihna mai am și ca s-a stabilit la HR ca daca plec în C. medical, nu trebuie sa mai plătesc 5000 de lei și ca mi se acorda aceasta facilitate doar ca eu sa plec pentru ca oricum nu am mintea la serviciu și ca mai mult incurc, ca nu am cum sa mai vin în martie la serviciu pentru ca nu vor sa îmi plătească bonurile și partea variabila din salariu(conform contractului colectiv de munca în luna în care un angajat are concediu medical nu mai primește parte variabila și bonuri de masa, pe toată luna). I am spus ca ma voi interesa de numărul de zile de concediu și ca voi vorbi cu medicul despre opțiunea unui medical, doar sa scap de presiunea pe care o punea sistematic fata de mine.

Alte 4, 5 zile mai târziu iar m-a convocat la o alta discuție, discuție în care am rugat-o clar sa nu ma mai întrebe când întru în medical ca se va intampla oricând după saptamana 30 de sarcina când pot sa îmi iau prenatal. Tot insista ca este important pentru companie sa știe când anume, i-am amintit ca legal, nimic nu ma obliga sa plec mai devreme de data nașterii. I-am spus ca nu cedez la șantaj și am întrebat de ce e atât de important ca eu sa plec la 5 luni de sarcina, vine altcineva în locul meu? Pe ce criterii ma acuza ca mai mult incurc atat timp cât în urma cu 2 săptămâni nu mi s-a făcut evaluarea pentru anul 2023 , proces de evaluare prin care au trecut toate 8 colege de birou mai puțin eu. De la ce medic ar trebui sa îmi iau concediu medical, atât timp cât ginecologic nu am nicio problema și am intrebat-o dacă mi se recomanda sa merg la psihiatru sau psiholog. Mi -a spus ca sunt sensibila din cauza sarcinii și ca e normal sa am alte griji. Am rugat-o sa vorbească la HR sa mi dea în alb foaia de reținere urmând sa completez numărul de rate în care as putea începe plata.
Alte câteva zile mai târziu deși inițial am fost exclusă de la evaluare, iar am fost convocată pentru evaluarea aferenta anului 2023. Nota reisesita arata o scădere a rezultatelor muncii mele dar nicidecum nu era atât de mica încât sa fiu considerata "inutila" sau ...sa se considere despre un om cu experienta în firma ca .."mai mult incurca" gravida fiind. Menționez ca firma face evaluările riguros, iar un punctaj mic atrage după sine sancțiunea de a nu primi bonurile de masa și partea variabila timp de 3 luni, nota mea a fost peste acel prag.


După toate aceste discuții jignitoare, atacuri personale, recomandari pe care le consider ilegale, care mi-au creat stări de neliniste continu, săptămâni la rand si nopți nedormite, frustrare personala, scăderea respectului de sine (nu aduc în discuție și starea de graviditate întrucât nu doresc sa ma victimizez din cauza sarcinii), am hotărât sa nu mai platesc cei 5000 de lei, deoarece nu găsesc justa cauzalitatea dintre absolvire de la plata daunei odata cu plecarea mea în concediu medical mult mai devreme și imputarea prin reținere salariala a sumei respective în cazul în care am ales sa vin la serviciu pana când eu împreună cu medicul meu în funcție de starea mea fizica , vom hotarî care este momentul începerii concediului prenatal. Mai mult decât atât, nu cunosc detalii despre situația beneficiarului comenzii, dacă exista o factura cu cei 10 000 de lei sau a fost doar o discuție. Nu am specificat în contractul individual și nici în cel colectiv de munca ca sunt pasibila de plata unor eventuale daune provocate din eroare umana. Nu înțeleg cum eu, angajat, din bugetul personal trebuie sa împart dauna cu partenerul firmei la care sunt angajata, în mod egal către beneficiarul final. Negocierea s-a făcut în ideea de a păstra o relație sănătoasă între compania la care lucrez și clientul partener, facand abstractie de mențiunea din subsolul paginii, dar de ce firma la care lucrez intenționează sa ofere clienților parteneri facilitati pe care mai apoi sa mi le retina mie angajat, din salariu, de parca și eu persoana fizica sunt partener cu clientul firmei.
Managera mea, la cea mai recenta convocare, nici nu mai rețin a cata, mi-a adus sa semnez acordul de reținere salariala prin plata în 6 rate. I-am spus ca voi lua respectivul document acasa, sa ma consult cu familia, întrucât nu dispun de banii respectivi. Mi-a refuzat acest lucru spunând ca nu mi le poate da acasa și dacă am nelămuriri sa merg sa vorbesc cu juristul companiei.
Ce opțiuni legale am din acest punct, situația a ajuns foarte departe și simt ca cedez sub presiunea stresului pe care mi-l provoacă.
Dovezi am doar câteva discuții înregistrate.
Martori, nu cred ca si-ar risca cineva serviciul de dragul cauzei mele.
Va mulțumesc,


Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:06, 11 Martie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Raspunderea patrimoniala nu trebui sa fi mentionata in c.i.m. sau intr-un alt act aditionala la acesta.

2. Potrivit dispoziţiilor art. 254 din Codul Muncii, salariaţii răspund patrimonial, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii contractuale pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina şi în legătură cu munca lor.

3. Nu va mai bazati ca ati inregistrat ceva..intrucat nu puteti folosi inregistrarea fara acordul celui inregistrat.

4. Ce ati postat, in opinia mea, seamana a hartuire morala la locul de munca.
Constituie hărțuire morală la locul de muncă orice comportament care, prin caracterul său sistematic, poate aduce atingere demnității, integrității fizice ori mentale a unui angajat sau grup de angajați, punând în pericol munca lor sau degradând climatul de lucru. În înțelesul prezentei legi, stresul și epuizarea fizică intră sub incidența hărțuirii morale la locul de muncă.

Un angajat care a fost supus hărțuirii poate, de asemenea, să facă o plângere la alte instituții care au competențe în domeniul hărțuirii.
Aceste plângeri se pot face conform prevederilor Legii nr. 202/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare, la:
– inspectoratul teritorial de muncă;
– Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării;
– instanțele de judecată;
– organele de cercetare penală dacă hărțuirea este atât de gravă, încât se încadrează în formele prevăzute de Codul penal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legislatia muncii - am nevoie de raspuns urgent! DiaDia21 DiaDia21 Buna seara! Asa cum am mai mentionat sunt angajata intr-un laborator de analize medicale din martie 2017, in departamentul de Anatomie patologica pe postul ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un sfat. sunt fost angajat ... ZidanGhepard ZidanGhepard Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un sfat. Sunt fost angajat la o agentie de marketing. Am fost angajat timp de 1 an cu contract de munca pe perioada ... (vezi toată discuția)