avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1725 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... SRL incadrat la micro cu un singur angajat.
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

SRL incadrat la micro cu un singur angajat.

SRL incadrat la micro cu un singur angajat.
Intrebarea 1 : daca angajatul intra in paternitate trebuie sa angajeze o alta persoana cu norma intreaga sau se ia in considerare si contractul suspendat?
Intrebarea 2 : se efectueaza controale pentru a determina daca activitatea nu a fost ee consultanta si management in proportie de 80%? Care e procedura, pana la urma contractele sunt interpretabile ca si activitate (de exemplu management de proiect)
Intrebarea 3 : ce raspundere are administratorul dupa inchiderea si radierea unei firme? Poate fi somat la plata impozitului retroactiv in cazul in care s-ar face o recalculare de la micro la profit?
Multumesc
Ultima modificare: Luni, 11 Martie 2024
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 15:46, 11 Martie 2024
1. Trebuie sa aibe un angajat.

Cod Fiscal: Art. 48. - Reguli de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderi:
(31) În sensul prezentului titlu, în cazul în care raportul de muncă este suspendat, potrivit legii, condiţia referitoare la deţinerea unui salariat se consideră îndeplinită dacă perioada de suspendare este mai mică de 30 de zile şi situaţia este înregistrată pentru prima dată în anul fiscal respectiv. În caz contrar sunt aplicabile, în mod corespunzător, dispoziţiile art. 52 alin. (2).

Art. 52.(2) În cazul în care, în cursul unui an fiscal, o microîntreprindere nu mai îndeplineşte condiţia prevăzută la art. 47 alin. (1) lit. g) şi/sau nu a depus în termen situaţiile financiare anuale pentru exerciţiul financiar precedent anului fiscal respectiv, dacă avea această obligaţie potrivit legii, microîntreprinderea datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care nu mai este îndeplinită oricare dintre aceste condiţii.

2. Consultanta nu este management. Consultanta inseamna a oferi opinii despre un proiect, nu a efectua managementul unui proiect. Adica consultanta se refera la a oferi opinii, concluzii, nu a presta efectiv servicii de management.

3. Daca se atrage raspunderea

Cod Proc. Fiscala:

Art. 25. - Răspunderea solidară
(1) Răspund solidar cu debitorul următoarele persoane:

a) asociaţii din asocierile fără personalitate juridică, inclusiv membrii întreprinderilor familiale, pentru obligaţiile fiscale datorate de acestea, în condiţiile prevăzute la art. 20, alături de reprezentanţii legali care, cu rea-credinţă, au determinat nedeclararea şi/sau neachitarea obligaţiilor fiscale la scadenţă;
......
(2) Pentru obligaţiile de plată restante ale debitorului declarat insolvabil în condiţiile prezentului cod, răspund solidar cu acesta următoarele persoane:

a) persoanele fizice sau juridice care, anterior datei declarării insolvabilităţii, cu rea-credinţă, au dobândit în orice mod active de la debitorii care şi-au provocat astfel insolvabilitatea;
b) administratorii, asociaţii, acţionarii şi orice alte persoane care au provocat insolvabilitatea persoanei juridice debitoare prin înstrăinarea sau ascunderea, cu rea-credinţă, sub orice formă, a activelor debitorului;
c) administratorii care, în perioada exercitării mandatului, cu rea-credinţă, nu şi-au îndeplinit obligaţia legală de a cere instanţei competente deschiderea procedurii insolvenţei, pentru obligaţiile fiscale aferente perioadei respective şi rămase neachitate la data declarării stării de insolvabilitate;
d) administratorii sau orice alte persoane care, cu rea-credinţă, au determinat nedeclararea şi/sau neachitarea la scadenţă a obligaţiilor fiscale;
e) administratorii sau orice alte persoane care, cu rea-credinţă, au determinat restituirea sau rambursarea unor sume de bani de la bugetul general consolidat fără ca acestea să fie cuvenite debitorului.

(21) Pentru obligaţiile fiscale restante ale debitorului pentru care s-a solicitat deschiderea procedurii insolvenţei răspund solidar cu acesta persoanele care au determinat cu rea-credinţă acumularea şi sustragerea de la plata acestor obligaţii.

~ final discuție ~