avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Recuperare datorie persoana fizica de la persoana ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Recuperare datorie persoana fizica de la persoana juridica

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii referitoare la o notificare/somatie de plata pe care ma vad nevoita sa o trimit unei edituri care nu mi-a platit integral o traducere.
Am ajuns la capatul puterilor si nu mai pot tolera situatia. Oricine s-a gasit in situatia aceasta cred ca intelege cat de frustrant e.
Am contract de cesiune a drepturilor de autor (aceasta varianta de colaborare este recomandata de asociatiile de traducători literari), iar editura are sa imi plateasca un rest de 2500 de lei din ultima carte. Corespondenta este purtata pe e-mail, fara ca administratorul editurii sa semneze cu semnatura electronica. Mi-a trimis mai multe planuri de esalonare pe care nu le-a respectat. Sunt trimise in corpul e-mailului, fara stampila sinsemnatura olografa.
Intrebarile mele ar fi:
1. Exista un formular tipizat sau un model de somatie de la o persoana fizica spre o persoana juridica? Nu as vrea sa gresesc ceva si sa ma trezesc ca nu are valoare in instanta.
2. Am inteles ca notificarea trebuie trimisa prin posta, cu confirmare de primire si descrierea continutului. Ce se întâmpla daca editura refuza sa primeasca plicul?
3. Daca apelez la un avocat pentru notificare si reprezentare in instanta, imi pot recupera cheltuielile, in cazul in care editura plateste pana la infatisarea in judecata?
Va mulțumesc mult pentru sfaturi si raspunsuri!
Ultima modificare: Luni, 11 Martie 2024
Ileana2023, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ileana2023 , utilizator 13:18, 15 Martie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună dimineața!
Cel mai recomandat este să luați legătura cu un avocat, care va notifica editura și prin notificare o va pune în întârziere. Astfel, în cazul în care veți ajunge în instanță și editura plătește datoria înainte de primul termen, vă veți recupera cheltuielile de judecată (taxa timbru și onorariu avocat).
Succes și numai de bine!
Va multumesc pentru raspuns si sfat!

Livius Laslau a scris:

Bună dimineața!
Cel mai recomandat este să luați legătura cu un avocat, care va notifica editura și prin notificare o va pune în întârziere. Astfel, în cazul în care veți ajunge în instanță și editura plătește datoria înainte de primul termen, vă veți recupera cheltuielile de judecată (taxa timbru și onorariu avocat).
Succes și numai de bine!

~ final discuție ~