avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 944 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Calitate mostenitor, martori? Socrul meu a decedat in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Calitate mostenitor, martori? Socrul meu a decedat in 2007. Sotul ...

Calitate mostenitor, martori?
Socrul meu a decedat in 2007. Sotul meu a decedat in 2020. Acum fratele sotului (cumnatul) doreste sa faca succesiunea pentru bunurile ramase de la socru.
Eu nu am facut succesiunea dupa decesul sotului meu iar acum, fratele sotului imi cere mie si copiilor sa facem un certificat de calitate mostenitor.
Problema este ca imi solicita sa aduc doi martori care sa ateste ca am fost casatorita cu fratele cumnatului si copii sunt ai lui. Mi se pare o aberatie sau poate cumnatul nu a inteles solicitarile notarului.
Sotul meu nu a avut bunuri dobandite in timpul casatoriei, motiv pentru care nu am facut succesiunea.
Ce presupune aceasta calitate de mostenitor si pentru ce sunt solicitati martori?
Va multumesc anticipat pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 23:37, 11 Martie 2024
Audierea a doi martori este obligatorie în procedura succesorala.
Art.239 din Regulamentul de aplicare a Legii nr.36/1995:
"(1) În procedura succesorală se administrează proba cu înscrisuri prevăzută de lege, acte de stare civilă, testamente, precum și depozițiile a cel puțin 2 martori, inclusiv în cazul conexării dosarelor succesorale.
(2) Din depozițiile martorilor trebuie să rezulte că aceștia:
a) cunosc date personale referitoare la defunct;
b) au cunoștință de numărul și calitatea persoanelor cu vocație la succesiunea defunctului. "

Și nu, nu e nicio aberație, pentru ca în foarte multe cazuri, familiile nu declara numărul real de moștenitori. Se omit deliberat unii pe alții.
Dvs vi se cere un certificat de calitate de moștenitor pentru ca în raport cu socrul sunteți nora. Nu sunteți ruda de sânge și nu aveți drept la moștenire in mod direct.
Iar copiii dvs nu sunt moștenitorii direcți ai bunicului lor, căci între copii și bunic, e tatăl.
Așadar, certificatul de calitate de moștenitor e documentul care atesta calitatea de moștenitori ai fiului (soțului dvs adica), în baza căruia dvs și copiii semnați și participați la moștenirea socrului.
Succesiunile se dezbat și pentru bunurile proprii ale defunctului. Nu numai pentru cele comune.
Moștenitorii socrului dvs vor fi: cumnatul și soțul dvs (pentru ca era în viața când a murit tatal lui).
Ulterior, dupa ce ati finalizat moștenirea dupa socru, trebuie sa va adresați aceluiași birou notarial de unde ați obținut certificatul de calitate de moștenitor și sa solicitați un supliment.
Adică la certificatul de calitate, se adaugă cota parte moștenită de soț, de la socru, cota care se va împărți intre dvs și copii
În final, cumnatul va avea cota lui, iar dvs+ copiii veți împărți cota soțului.

Ultima modificare: Luni, 11 Martie 2024
raluk0207, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune - certificat calitate de mostenitor, mandat-imputernicire Epuree Epuree Ziua ziua, Vream sa dezbatem succesinea pe ambi parinti, suntem 5 frati, din care: - un frate mort (predecedat) inaintea ambilor parinti ( la rindul lui ... (vezi toată discuția)
Are dreptul la partaj succesoral? danut74 danut74 vreau sa stiu daca sora vitrega a sotului meu are dreptul la partaj succesoral...situatia este urmatoarea:socrul meu cand sa casatorit a luato pe soacramea ... (vezi toată discuția)
Cum se face mostenirea? MarialuNan MarialuNan Buna ziua. Sotul meu a decedat recent. Dar anul trecut a decedat socrul meu. Sotul are o sora fara mostenitori. Si nu a facut mostenirea dupa socru, ca a spus ... (vezi toată discuția)