avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Repunere in termenul de prescriptie tagada paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Repunere in termenul de prescriptie tagada paternitate

Buna ziua, va rog frumos sa ma lamuriti cu o chestiune.
Am chemat-o in judecata pe fica mea cu reprezentatul legal mama ei pentru tagada de paternitate.
Fica mea s-a nascut in 2005 dar eu am aflat in 2020 si ulterior mai sigur in 2022 in o discutie tel cu mama ei, ca fica mea nu este conceputa cu mine.
Ulterior in feb .2023 am depus cerere de chemare in judecata pentru tagada de paternitate.
Domnul Av. al parti adverse a scris in intampinare ca,avand in vedere ca, fica mea este nascut in 2005 ,termenul de introducere a cereri este tardiv deoarece ma supun vechiului cod civil.
Am primul termen de judecata in aprilie 2024 si vreau sa va intreb daca trebuie sa fac cerere de repunere in termenul de prescriptie, inainte de primul termen, in timpul primului termen de judecat sau odata cu apelul daca actiunea imi va fii respinsa ca tardiva,iesita din termenul de prescriptie.
in vechiul cod civil initial in 2005 cand s-a nascut fica mea , termenul de prescriptie era de 6 luni,iar in 2007 prin legea 288 s-a majorat la 3 ani.
Mai mentionez ca am gasit pe internet multe cauze similare,chiar mediatizate , cand tatal a aflat chiar si dupa 18 ani de la nasterea copilului ca nu este tatal biologic, si cu toate ca a intentat proces tarziu, a castigat cauza.
Mai tin sa precizez ca din iun 2020 pana in noiembrie 2023 am avut mai multe procese respectiv, incredintare minor,program vizita,autoritate parinteasca etc, caz in care nu puteam oricum cred sa deschid in acelasi timp si o actiune pentru stabilirea paternitati
Va multumesc frumos.
Ultima modificare: Marți, 12 Martie 2024
sicorn, utilizator
Cel mai recent răspuns: c123456 , utilizator 17:27, 13 Martie 2024
De ce n-ați apelat la instanță pentru repunerea în termen, în iunie-2020 când ați aflat prima dată, sau ați avut prima bănuială.
Acum deja e prescris dreptul la tăgadă, că au trecut deja 3 ani, au trecut 3 ani și de la posibila repunere în termen.
Acțiunea dvs este deja tardivă, chiar și de la data când ați avut bănuieli că nu e fata dvs, au trecut 3 ani.
Ultima modificare: Marți, 12 Martie 2024
Dapix, utilizator
va dati seama ca nu am stiut,am vazut doar ulteriror dupa ce am citit intampinarea paratei
Mentionez ca abia in iunie 2022 mama fetei mi-a spus telefonic ca nu sunt tatal ei, nu stiu daca doar sa imi faca rau sau daca e purul adevar
Ma scuzati, vreau sa va mai intreb ceva totusi. Eu am scris in cererea de chemare in judecata ca vreau sa-i demonstrez ficei mele care intre timp a implinit 18 ani ca sunt tatal ei biologic contrar spuselor mamei care a mintit-o. Din acest motiv fica mea a ajuns chiar sa nu mai vb. cu mine iar in intampinarea depusa la dosar nu s-a adresat in nici o fraza cu cuvantul tata, ci reclamant, consider ca aceasta este inca o dovada in plus ca mama ei a influentat-o destul de grav.
Deci practic eu am cerut instantei sa fac testul ADN pt. ai demonstra ficei mele ca este copilul meu si nu invers.Depunand cererea de tagada cand era minora, iar primul termen avandu-l acum cand e majora pot invoca vre-un articol in care mi se da voie sa cer testul adn pt. ca acum e majora, fara a iesi din termenul de prescriptie ? Multumesc
Nu cunosc exact, este o treaba foarte complexa, instanta poate sa tina sau nu cont de prescriptie. Ceea ce solicitati de fapt instantei este sa-l oblige pe copil sa dea niste probe biologice. Cautati despre dreptul copilului la stabilirea identitatii, filiatiei, dreptul la cunoasterea identitatii biologice.

Daca sunteti convins ca este copilul dvs nu prea aveti ceva solid... treaba cu demostratia puteti sa o bagati asa de umplutura, isi are rostul pe acolo ... aveti dubii sau nu... daca n-aveti dubii ce rost are? Trebuie sa aratati motivele/faptele pentru care considerati ca nu ar fi cu putinta sa fiti tatal biologic.

Este o situatie si mai complexa decat daca copilul era minor. In cazul copilului minor instanta obliga mama sa duca copilul pentru recoltare probe, in nici un caz nu obliga copilul. Daca aratati ca nu este cu putinta sa fiti tatal biologic instanta ar putea sa dispuna stergerea (nu stiu daca-i formularea corecta) numelui tatalui din certificatul de nastere, dar nu il va obliga pe copilul major sa faca testul.

~ final discuție ~