avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 299 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Sesizare organe judiciare in cazul violului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Sesizare organe judiciare in cazul violului

Lucrez la un compartiment de stare civila , iar in ultimul timp vin la declararea nasterii tot mai multe mamici minore (13,14, 15 ani), iar tatal copilului, in unele situatii, are cu mai mult de 5 ani în plus ca vârstă.
Conform legislației actuale se consideră viol, și consideram necesar (si eu si colegii mei) să sesizam organele judiciare în aceste cazuri.

As dori însă să stim dacă avem și legal această obligație (nu am gasit un text de lege în acest sens), precum și care este instituția ce trebuie sesizată (poliție, procuratura) și care este competenta teritoriala (institutia pe a carei raza avem noi sediu sau cea de la domiciliul minorei) .

Va multumesc mult pentru ajutor.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Martie 2024
georgiana.td, utilizator
Cel mai recent răspuns: adine , utilizator 14:58, 15 Martie 2024
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
"Legea nr. 217/2023. Aceasta și-a propus o protecție mai mare a minorilor, astfel că vizează dispozițiile penale privind viața sexuală și cele procedural penale privind drepturile victimelor. Noile reglementări se aplica de la data de 1 ianuarie 2024." In lege este si prevederea referitoare la diferenta de varsta de peste 5 ani. Ar trebui sa anuntati politia. Vor cerceta ei.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Obligatia sesizarii este prevazuta in Legea 286/2009 (Codul Penal):

Art. 266: Nedenunţarea
[...]
(1/1)Fapta persoanei care, luând cunoştinţă de comiterea unei fapte prevăzute de legea penală, de trafic şi exploatare a persoanelor vulnerabile ori contra libertăţii şi integrităţii sexuale, săvârşite faţă de un minor, nu înştiinţează de îndată autorităţile se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani.
[...]

Art. 267: Omisiunea sesizării
(1)Funcţionarul public care, luând cunoştinţă de săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală în legătură cu serviciul în cadrul căruia îşi îndeplineşte sarcinile, omite sesizarea de îndată a organelor de urmărire penală se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2)Când fapta este săvârşită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la un an sau amenda.





Ultima modificare: Vineri, 15 Martie 2024
DinuX, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu doar ca aveti obligatia legala de a denunta fapta catre organele de cercetare judiciara, dar daca nu o faceti, mai ales ca probabil aveti calitatea de functionar public, riscati sa savarsiti o fapta penala prin omisiunea de a face denuntul, asa cum rezulta din textele de lege antementionate.

Cel mai corect este sa faceti denunt la parchetul de la domiciliul partii vatamate (minorul in speta), dar nu aveti o obligatie legala sa verificati dvs competenta, aceasta urmand a fi stabilita si declinata, dupa caz, de organele judiciare, potrivit legii.
Chiar daca nu este functionar public, au fost situatii cand angajatii autoritatilor au fost asimilati functionarilor publici, termenul este mai larg. De fapt exista in NCP si o definire a functionarilor publici.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pana la urma tot e bine ca ati intrebat aici dar nu pot sa nu ma intreb: Compartimentul juridic al institutiei unde lucrati ce face?

~ final discuție ~