avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Tăierea sporului de doctorat echivalat cu gr I
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Tăierea sporului de doctorat echivalat cu gr I

Buna ziua,

Am doctorat echivalat cu gr I din 2012. Pana acum am primit si spor de doctorat si salariu corespunzator gradului I. Incepand din aceasta luna, martie 2024, nu mai primesc sporul de doctorat. Mentionez ca colegii din scoală care au si gr I si dupa grad si-au dat doctoratul, continua sa primeasca sporul de doctorat, spre deosebire de mine care mi-am echivalat doctoratul. Nici pentru ei, nici pentru mine nu s-a modificat fisa postului si nu ni s-au adaugat sarcini cuantificabile in functie de care sa ni se acorde sporul de doctorat. Nu ni s-a motivat in niciun fel aceasta diferenta de plata. Exista vreo baza legala? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 05:27, 16 Martie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Profesorii pot opta fie pentru titlul de doctor si sporul de doctorat, fie pentru echivalarea cu gradul didactic I si neacordarea sporului.

Legea 153/2017
art.14
...
(3) Personalul didactic de predare care solicită și obține gradul didactic I prin echivalare, potrivit prevederilor Ordinului ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului nr. 5561/2011 pentru aprobarea Metodologiei privind formarea continuă a personalului din învățământul preuniversitar, cu modificările și completările ulterioare, nu primește indemnizația pentru titlul științific de doctor. Cadrele didactice optează pentru indemnizația pentru titlul științific de doctor sau pentru echivalarea cu gradul didactic I.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Martie 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic
multumesc. Dar o lege din 2017 se aplica pentru cei care au facut echivalarea in 2012? Adica nu e aplicabilă doar pt cei care si-au echivalatat doctoratul cu gradul I după momentul apariției ei(2017)?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
.... 101. Prin urmare, dacă deţinerea titlului ştiinţific de doctor a determinat, în practică, în conformitate cu legislaţia anterioară Legii-cadru nr. 153/2017, dobândirea a două tipuri de avantaje financiare, unul constând în acordarea sporului prevăzut de lege aferent acestui titlu şi unul decurgând din obţinerea gradului didactic I pe baza aceluiaşi titlu care antrena o creştere salarială corespunzătoare, prin norma anterior arătată legiuitorul a adoptat soluţia eliminării unui cumul de beneficii financiare, precum şi înlocuirea sporului cu o indemnizaţie ce are o altă bază de calcul, ceea ce constituie un aspect al noii sale politici salariale.

102. Astfel cum s-a reţinut în jurisprudenţa Curţii Constituţionale, nicio dispoziţie din Constituţie nu limitează competenţa legiuitorului de a acorda sau nu un stimulent salarial celor care deţin titlul ştiinţific de doctor – acest stimulent făcând parte din categoria de sporuri care se acordă la indemnizaţiile şi salariile de bază, premii periodice şi alte stimulente, pe care legiuitorul, având în vedere că nu sunt consacrate în Constituţie, le poate diferenţia în funcţie de categoriile de personal cărora li se acordă, le poate modifica în diferite perioade de timp, le poate suspenda sau chiar anula.
.....

Pentru considerentele expuse, ÎCCJ – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept a considerat că se impune admiterea sesizării, pronunţând următoarea soluţie:

„Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Iaşi – Secţia litigii de muncă şi asigurări sociale, în Dosarul nr. 3.765/99/2022, în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile şi, în consecinţă:

În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 14 alin. (3) şi ale art. 39 alin. (5) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, stabileşte că excluderea cumulului dintre indemnizaţia lunară pentru titlul ştiinţific de doctor şi salarizarea aferentă gradului didactic I obţinut în baza aceluiaşi titlu ştiinţific de doctor se aplică şi cadrelor didactice cărora, anterior intrării în vigoare a Legii-cadru nr. 153/2017, li s-a acordat gradul didactic I în considerarea titlului ştiinţific de doctor, în baza art. 36 alin. (3) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificările şi completările ulterioare, şi a Metodologiei formării continue a personalului didactic din învăţământul preuniversitar, aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei naţionale nr. 3.770/1998, cu modificările şi completările ulterioare.

Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă.

Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 18 septembrie 2023.”

(Decizia nr. 51/2023 privind examinarea sesizării formulate de Curtea de Apel Iaşi – Secţia litigii de muncă şi asigurări sociale, în Dosarul nr. 3.765/99/2022, în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile, publicata in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1000 din 3 noiembrie 2023 )

„Cornel Vasile
Consilier juridic
20:07, 26 Octombrie 2017
CONTACTEAZĂ
Legea 153/2017 nu are efect retroactiv.”


In 2017 nu avea efect retroactiv si acum are...Destul de ciudat.
Nu este ciudat ..Mai cititi inca o data cine a decis asa ceva ..

Alte discuții în legătură

Spor doctorat Mariiord Mariiord Buna seara! Am echivalat doctoratul cu gradul I in Aprilie 2011. Sunt afectată de noua lege? Trebuie sa renunț la gradul didactic pentru a păstra sporul de ... (vezi toată discuția)
Dacă optez pt indemnizația doctorat pierd gradul i? andamanea andamanea Bună ziua! Sunt doctor în filologie din 2012. În 2013 am echivalat doctoratul cu gradul I, având deja gradul II. Puteți sa mi spuneți dacă după noua ... (vezi toată discuția)
Doctorat - echivalare și spor Valentin Ionescu Valentin Ionescu Dacă doctoratul este echivalat cu gradul I se mai plătește și sporul? (vezi toată discuția)