avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua! Aș dori sa vă întreb. În cazul in care ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua! Aș dori sa vă întreb. În cazul in care se renoveaza ...

Buna ziua!
Aș dori sa vă întreb.
În cazul in care se renoveaza acoperisul unui bloc cu 3 etaje , etajele 2, 1 si parter ce procent vor achita din costul lucrarii? (care este legea care specifica acest lucru)
În cazul in care NU exista asociatia de locatari si nici nu se doreste infintarea ei exista vre-o lege care totusi sa oblige locatarii sa achite reparatiile bunuirilor comune (acoperis , tevi etc.)?
Astept raspunsul dvs. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: w_v_w_v , utilizator 20:16, 15 Martie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu exista nici un procent special de nivel. Toata lucrarea de reparatie se imparte la toti si cota fiecaruia este data de marimea suprafetei utile a locuintei fiecaruia,. Daca nu aveti asociatie de proprietari obligatia respectiva e prevazuta de codul civil:
Art. 654. - (1) În lipsa unor prevederi legale sau înţelegeri contrare, fiecare coproprietar suportă cheltuielile legate de întreţinerea, repararea şi exploatarea părţilor comune, în proporţie cu cota sa parte.

Cota parte (indiviza) este egala cu raportul : suprafata utila a apartamentului / suma tuturor suprafetelor utile ale apartamentelor

Prima data aflati suprafetele utile ale tuturor si obtineti suma. Cota parte a fiecaruia va rezulta din impartirea de mai sus.

Sau altfel, impartiti suma de bani pentru reparatii la suprafata utila a tuturor apartamentelor si obtineti cit costa pe un metru patrat.
Cota parte a fiecaruia va rezulta din inmultirea costului pe metru patrat inmultit cu suprafata utila a apartamentului fiecaruia.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Martie 2024
latka, utilizator
În condițiile în care proprietarii aflați la nivelele inferioare (2,1, parter) nu sunt de acord pot fi dati in judecata?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bineinteles, art. 654 din codul civil e temeiul legal pentru a-i obliga sa plateasca. Acoperisul e o parte comuna a tuturor.
CAPITOLUL IV
Proprietatea comună

SECŢIUNEA a 3-a
Coproprietatea forţată
Art. 649

Părţile comune

(1) Sunt considerate părţi comune, în măsura în care prin lege ori prin act juridic nu se prevede altfel:
a) terenul pe care se află clădirea, compus atât din suprafaţa construită, cât şi din cea neconstruită necesară, potrivit naturii sau destinaţiei construcţiei, pentru a asigura exploatarea normală a acesteia; pentru eventuala suprafaţă excedentară proprietarii sunt titularii unei coproprietăţi obişnuite;
b) fundaţia, curtea interioară, structura, structura de rezistenţă, pereţii perimetrali şi despărţitori dintre proprietăţi şi/sau spaţiile comune, acoperişul, terasele, scările şi casa scărilor, holurile, pivniţele şi subsolurile necompartimentate, rezervoarele de apă, centralele termice proprii şi ascensoarele;
c) instalaţiile de apă şi canalizare, electrice, de telecomunicaţii, de încălzire şi de gaze de la branşament/racord până la punctul de distribuţie către părţile aflate în proprietate exclusivă, canalele pluviale, paratrăsnetele, antenele colective, precum şi alte asemenea părţi;
d) alte bunuri care, potrivit legii sau voinţei părţilor, sunt în folosinţă comună.

(2) Coşurile de fum şi de aerisire, precum şi spaţiile pentru spălătorii şi uscătorii sunt considerate părţi comune exclusiv pentru coproprietarii care utilizează aceste utilităţi în conformitate cu proiectul clădirii.

Detalii: [ link extern ]

Cititi toata sectiunea, veti gasi si art. 654
Ultima modificare: Joi, 14 Martie 2024
latka, utilizator
Se repara tot acoperisul blocului sau doar acoperisul de deasupra unui apartament?
Daca il reparati tot atunci trebuie sa plateasca toti. Daca reparati doar deasupra unui apartament cum au mai facut alti utilizatori pe aici atunci exista riscul sa curga de la partea dinspre vecinul de langa unde nu s-a facut repararea .
Deasemenea daca reparati doar o parte atunci ceilati vor putea sustine ca la ei nu este necesar si va trebui sa actionati in judecata doar vecinii de sub apartamentul unde se renoveaza.
Depinde de cum au procedat la renovarile efectuate , acolo unde ceilati vor sustine ca nu este necesar, ca la ei s-au efectuat deja.
Ultima modificare: Vineri, 15 Martie 2024
w_v_w_v, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calculare cota-parte indiviza timpuriu timpuriu locuiesc intr-un bloc cu suprafete mici si o parte din vecini si-au facut extensii ,va rog ma puteti ajuta in calculare cotei/parte/indiviza rezultata din ... (vezi toată discuția)
La subsol Armenteros Armenteros La parterul ambelor scari sunt magazine. Daca ma apuc de schimbat vane de caldura, robineti de apa, trebuie sa-i bag si pe ei la cheltuiala? Ei se alimenteaza ... (vezi toată discuția)
Plata reparatii acoperis bloc maria1956 maria1956 Stau la bloc la et.4 (nu avem asociatie) si am reparat acoperisul de cateva ori,( la inceput a fost carton apoi tabla insa tot exsta scurgere de apa pe pereti ... (vezi toată discuția)