As vrea sa stiu daca exista vreo prevedere legala prin care oamenii de serviciu dintr-o scoala sa poata primi si sporul de noapte.
Asta in conditiile in care omul de serviciu neste si fochist la centrala pe lemne iar in perioada de iarna lucreaza in centrala incepand cu ora 2 noaptea.
Dupa cum se stie, in foarte multe scoli nu exista post de fochist iar atributiunile acestuia sunt preluate de oamenii de serviciu.
aceasta situatie este reglementata de codul muncii:
ART. 122
(1) Munca prestata intre orele 22,00-6,00 este considerata munca de noapte.
(1^1) Salariatul de noapte reprezinta, dupa caz:
a) salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;
ART. 123
Salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor la salariu de minimum 15% din salariul de baza pentru fiecare ora de munca de noapte prestata
Sa inteleg ca, daca omul de serviciu are trecuta in fisa postului munca de noapte intre anumite ore, poate sa primeasca acest spor? Subliniez, este vorba de omul de serviciu care face si munca de fochist (nu are atestat) deoarece inspectoratele scolare nu au aprobat noi angajari.
Daca angajatul vine la lucru cel putin 3 ore in intervalul 22-06 conform programului de lucru atunci, da trebuie s primeasca acest spor.
Atentie insa si la celelalte drepturi care decurg in urma modificarii fisei de post (de ex analize medicale gratuite)
Calcul spor noapte
dorgrig
avem in institutie o persoana *fochist*, ce lucreaza pe timp de noapte 3 ore.
as dori sa stiu cum calculez sporul de noapte avand in vedere ca persoana ... (vezi toată discuția)
Ore de noapte sau nu
dscalin
Buna ziua, ma numesc Calin si lucrez ca ambulantier la SAJ si pina nu demult am lucrat in schimburi de 12x24 acum de la 1 noe, o parte dintre noi lucram in ... (vezi toată discuția)