avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 220 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Cand trebuie sa dau examenul de redobandire?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Cand trebuie sa dau examenul de redobandire?

Cand trebuie sa dau examenul de redobandire?
In data de 17 februarie, am fost vinovat de un accident cu vatamare corporala din culpa, neacordare de prioritate ,deschis dosar penal care am inteles ca se va clasa in termen de 90 de zile deoarece persoana vatamata a primit un numar de 7 zile de ingrijire medicala.
Accidentul a fost cu 0 alcool si drugtest negativ.
Suspendare de 180 de zile, si am inteles ca e obligatoriu sa sustin examenul de redobandire.
Am primit dovada de circulatie, care a fost valabila pana pe data de 3 martie, care am ales sa nu o reinnoiesc deoarece in perioada asta de 90 de zile cat este dosarul in cercetare, fiecare zi in care eu nu am dovada de circulatie valabila se considera suspendare.
Iar in momentul in care ma duc la politie cu dovada solutionarii dosarului penal care va veni prin posta, o sa mi se scada din perioada de 180 de zile fiecare zi in care nu am avut dovada de circulatie.(deci idupa capul meu, daca nu reinnoiesc dovada, suspendarea mi-a inceput in data de 3 martie, si tine pana pe 3 septembrie, nu?)
Am citit pe net urmatoarele afirmatii, si am urmatoarele intrebari:
1.Examenul trebuie sustinut in primele 20 de zile de suspendare (se aplica doar la contraventii sau si in cazul meu?)
Daca se aplica in cazul meu, se considera inceperea suspendarii ca fiind 3 martie deoarece atunci mi-a expirat dovada, si a inceput perioada de suspendare? si trebuie sa sustin examenul pana pe 23 martie? sau cele 20 de zile incep in momentul in care primesc clasarea dosarului? care poate fi oricand in urmatoarele luni.
2.Examenul poate fi sustinut oricand in perioada celor 180 de zile, iar daca nu e sustinut pana la finalul suspendarii se prelungeste automat cu 30 de zile. Daca e valabil ce am scris aici la punctul 2, sunt linistit.
Doar ca nu stiu care dintre cele doua variante mi se aplica.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 12:10, 15 Martie 2024
Cred ca trebuie s-o luati ceva mai calm. prima data sa obtineti o copie a ordonantei de clasare.

Articolul 103
Dispoziția privind suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se emite în termen de 5 zile de la data la care șeful poliției rutiere pe raza căreia a fost săvârșită fapta a luat cunoștință de soluționarea procesului penal și se comunică titularului permisului de conducere în termen de 15 zile de la emiterea acesteia. În situația în care, la data la care se dispune suspendarea exercitării dreptului de a conduce, dreptul de a conduce este afectat deja de o altă suspendare a exercitării acestuia, perioada de suspendare care trebuie executată curge în continuarea perioadei de suspendare aflate deja în curs de executare.

Dupa aceea vedeti daca va incadrati la :
Articolul 104
(1) La cererea titularului permisului de conducere, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce aplicată pentru săvârșirea unor contravenții se reduce cu o treime, de către șeful poliției rutiere a județului sau a municipiului București pe raza căreia a fost săvârșită fapta ori de către șeful poliției rutiere din Inspectoratul General al Poliției Române, după caz, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiții:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație;
b) a obținut permisul de conducere cu cel puțin un an înainte de săvârșirea faptei.
(2) Conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai nu beneficiază de reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, dacă:
a) a cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
b) sancțiunea contravențională complementară s-a dispus pentru săvârșirea contravențiilor prevăzute la art. 102 alin. (3) lit. a) sau art. 102 alin. (4);
c) perioada de suspendare a fost majorată, conform legii;
d) perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce este aplicată prin însumarea mai multor perioade de suspendare prevăzute de lege dintre care cel puțin una prevăzută de art. 102 alin. (3) sau art. 102 alin. (4).

Puteti sa dati de reducere, la cerere, in conditiile urmatorului articol (reducere cu o treime) :
Articolul 106
Titularul unui permis de conducere eliberat de către o autoritate română sau străină susține, la cerere, testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație prevăzut la art. 104 alin. (1) lit. a) până în a 20-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.

Daca nu l-ati luat, fiind obligatoriu, veti putea da in continuare, pina la terminarea suspendarii, conform :
Articolul 106^1
(2) Testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație se susține, în mod obligatoriu, și în cazurile în care s-a dispus suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie pentru o perioadă de 180 de zile, potrivit art. 103 alin. (1) lit. c) și d), până la expirarea perioadei acesteia.
(la 31-01-2022, Alineatul (2) din Articolul 106^1 , Capitolul VII a fost modificat de Punctul 31, Articolul I din ORDONANȚA nr. 1 din 27 ianuarie 2022, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 89 din 28 ianuarie 2022 )
(3) Perioadele de suspendare a exercitării dreptului de a conduce prevăzute la alin. (1) și (2) se prelungesc, de drept, fără vreo altă formalitate, cu 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere nu promovează testul de cunoaștere a regulilor de circulație sau nu se prezintă pentru susținerea acestuia până la expirarea perioadei de suspendare.
[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 15 Martie 2024
latka, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua,am si eu o mica intrebare.am mers cu masina cu numerele ... AndreiXoz AndreiXoz Buna ziua,am si eu o mica intrebare.Am mers cu masina cu numerele provizorii expirate de 3 zile,mi s a facut dosar penal,dar s a clasat.Acum la politie mi a ... (vezi toată discuția)
Buna ziua va rog sa-mi spuneti daca termenul de 30 zile din hg ... Teofil56 Teofil56 Buna ziua Va rog sa-mi spuneti daca termenul de 30 zile din hg 1391/2006 pentru depunerea cererii de reducere a perioadei de suspendare a permisului auto ... (vezi toată discuția)
Redobandire carnet conducere la 30 zilebuna ziua ! se poate redobandi carnetul de conducere la 30 zile ... Teo15 Teo15 Buna ziua ! Se poate redobandi carnetul de conducere la 30 zile in cazul in care conducătorul auto a fost depistat cu o alcoolemie in aerul expirat de ... (vezi toată discuția)