Unchiul si matusa mea nu au avut copii. Unchiul meu a facut testament in favoarea verisoarei, lasandu-i astfel bani si jumatate din apartamentul lor. A murit acum cativa ani (aprox 10 ani). Nu am fost chemata la succesiune. Matusa a murit in 2021, lasand si ea testament in favoarea verisoarei, lasandu-i astfel bani, cealalta jumatate din apartamentul care il avea in proprietate. Verisoara este fiica surorii matusii. Eu sunt fiica fratelui matusii. Nici nu am fost anuntata de moartea matusii. Nu s-a deschis succesiunea dupa matusa. Eu am facut doar acceptarea mostenirii, la un notariat, dupa matusa. Ce as putea sa fac in continuare? Sunt si eu mostenitoare? Verisoara si-a insusit totul din ce era trecut in testament, inclusiv toate obiectele (mobila sculptata) din acel apartament. Acele lucruri nu erau trecute in testament. Multumesc anticipat.
Nimic.
Dvs sunteți nepoata de frate, iar nepoții de la frati nu sunt moștenitori rezervatari.
Așadar, nu moșteniți nimic și nu aveați de ce sa fiți anuntata/chemata la dezbaterea succesiunii.
Prin faptul ca unchiul și mătușa au lăsat testamente, v-au dezmoștenit indirect.
Verișoara va trebui sa dezbata cele doua succesiuni și va deveni proprietar asupra bunurilor lăsate, în baza certificatului de moștenitor
Testamentele au fost universale.
Adică, suna cam asa: "Las lui X toată averea mea mobila și imobila, ce se va regăsi în patrimoniul meu, la data decesului".
Și de principiu, nu, nu face nimeni dezbatere pe covoare, pe linguri, pe tigai, pe mobila, pe bibelouri și pe toate lucrurile mobile dintr-o casa, fără vreo valoare semnificativa.
Nu, pentru ca testamentul este un act secret, pentru protecția datelor cu caracter personal, pentru ca notarul e ținut de secretul profesional, pentru ca sunteți un terț în raport cu acest act si pentru ca nu sunteti moștenitor rezervatar.
Singura dvs șansă e dacă verișoara va dori sa vi-l arate.