avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Protejarea mostenirii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Protejarea mostenirii

Buna ziua,am mostenit dupa parintii mei un apartament(sunt unicul mostenitor).As dorii sa vand acest apartament dar banii obtinuti in urma vanzarii sa nu poata devenii ca si drept comun cu sotul (nu exista copii minori).Va rog sa-mi spune-ti daca exista din pc de vd legislativ vreun tip de act/contract prin care pot sa fac acest lucru.Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 19 Martie 2024
Cristina O., utilizator
Cel mai recent răspuns: prometeuelectric , utilizator 19:00, 3 Aprilie 2024
14 din 14 utilizatori consideră
acest răspuns util
Suma de bani care înlocuiește un bun propriu este bun propriu. (A se vedea art. 340 lit g Cod civil).
Această sumă nu se va împărți în caz de divorț, pentru că este bunul dvs. propriu.
Dar in cazul decesului dvs. (și dacă n-ați cheltuit-o, firește) suma intra în masa dvs. succesorală (tot pentru că e bun propriu) iar soțul supraviețuitor este și el moștenitor. (dacă o fi să fie el soț supraviețuitor, că materia succesiuni mai depinde și de Cel care organizează plecările pe lumea ailaltă).
Ultima modificare: Marți, 19 Martie 2024
romascanu, moderator
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sa aveti grija ca notarul sa mentioneze in contractul de vanzare cumparare ca bunul vandut este un bun propriu si nu comun...oricum el ar trebui sa faca un istoric, ca sa reiasa cum a ajuns in proprietatea dvs.
Apoi nu trebuie sa va mai faceti griji...suma obtinuta in urma vanzarii se intelege ca este exclusiv a dvs.....iar in viitor, daca doriti sa achizitionati altceva (ex. bun imobiliar), puteti la fel sa mentionati in contractul de vanzare-cumparare ca banii cu care doriti sa achitati sunt obtinuti din vanzarea unor bunuri proprii, astfel incat sa reiasa mai clar cota detinuta de dvs. din bunul respectiv.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
si inca ceva foarte important; ca banii din vanzarea bunului mostenit sa intre intr-un cont bancar propriu, NU intr-un cont comun
Ultima modificare: Miercuri, 3 Aprilie 2024
prometeuelectric, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Precizari vanzare casa inainte de casatorie bmarius1963 bmarius1963 Buna ziua. Inainte de casatorie am dobandit o casa prin cumparare si acum vreau sa o vand. Din suma rezultata vanzarii casei, am cumparat o noua casa in ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament eu1984 eu1984 Buna ziua Daca vand un apartament achizitionat inainte de casatorie , deci nefiind bun comun , in timpul casatoriei , venitul din vazare se considera comun ... (vezi toată discuția)
Dreptul sotiei in cazul unei mosteniri DanaLuchian DanaLuchian Buna ziua, Eu si sotul meu am vandut garsoniera dobandita inaintea casatoriei, iar cu banii din aceasta vanzare noi dorim ca sotul meu sa despagubeasca pe ... (vezi toată discuția)