avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Retinere fara drept a unui bun mobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Retinere fara drept a unui bun mobil

Buna ziua! Sunt intr-o situatie ciudata, si nu stiu incotro sa o apuc. As aprecia sfatul unu avocat.
Voi reda mai jos situatia cat de bine pot, si vi schimba numele personajelor implicate.
In luna iunie anul trecut, sotul meu Gigel ( cu care nu sunt in relatii tocmai bune, dar asta este o alta discutie), a inceput sa lucreze ca mecanic auto pentru cunoscutii lui intr-un spatiu inchiriat pe numele societatii unui prieten al lui (sa-i spunem Ionel), de la o doamna Mimoza.
Discutia intre Ionel si dna Mimoza a fost sa incheie contractul de chirie (desi acesta inca avea bunuri in acel spatiu) si sa il preia Gigel.
Timp de cateva luni, mai exact pana in lina decembrie, Gigel a platit utilitatile acelui spatiu (desi nu a vazut vreodata o factura) si a platit o singura luna de chirie. A tot discutat cu doamna sa faca contractul de inchiriere ca sa aiba un act legal sa ii poata plati, aceasta l-a tot dus cu zaharelul. In luna decembrie l-a sunat pe Gigel dna Mimoza, si i-a propus sa se intalneasca sa semneze contractiul de chirie contra sumei de 7000 lei, contravaloarea lunilor neachitate pana atunci. Au facut o chitanta pe calculator pe care au semnat-o amandoi (el ca a dat banii, ea ca a primit) si atat. Contract nu s-a facut.
Intre timp, la Gigel am dus masina mea, proprietate personala, pentru reparatii, la fel ca si alti prieteni/clienti ai lui. Dupa ce dna Mimoza a primit cei 7000 de lei, i-a venit ideea sa puna un lacat suplimentar pe hala in care cei doi aveau bunuri, si nu a mai dat voie nimanui sa intre.
De atunci si pana in ziua de azi (20.03.2024) doamna Mimoza a lasat cativa proprietari sa isi ia masinile de pe spatiul dansei, dar doar dupa ce acestia au venit la ea cu o declaratie notariala prin care sa se confirme faptul ca ei sunt proprietarii de drept. La momentul acela, eu nu am gasit un notar dispus sa faca acea declaratie, precizand ca atata timp cat am documentele in original ale masinii, acea declaratie este o prostie.
Dupa aproximativ o luna, am reusit sa gasesc un notar dispus sa ma ajute, am facut declaratia si am incercat sa o contactez pe doamna Mimoza (raspunde doar prin mesaje pe whatsapp). Mi-a cerut sa ii trimt declaratia in mesaj, sa o vada. Eu nu am fost de acord, spunandu-i ca ii voi inmana toate documentele la fata locului. Dupa insistente, si intreband in jurul meu daca ma afecteaza cu ceva sa trimit acea declaratie prim mesaj, am cedat si i-am trimis-o. De atunci, doamna nu mai raspunde de nici un fel. Nici macar nu mai intra sa citeasca mesajele. Am observat ca a deschis proces pentru evacuare ipotriva lui Gigel, Ionel si societatea acestuial la Judecatoria Cornetu (totul s-a intamplat pe raza judetului Ilfov), fix in ziua in care eu i-am trimis declaratia.
Ce pot face eu, ca si persoana pagubita in aceasta situatie? Politia nu face nimic. Seful de post din comuna respectiva este, cel mai probabil, prieten cu dna Mimoza, politia din orasul de care apartine comuna, ma trimit la acelasi sef de post.
Va rog din suflet sa imi dati un sfat. Sa imi spuneti daca doamna are vreun drept sa imi retina masina.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: hotumattua , utilizator 08:28, 25 Martie 2024
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună seara!
Dna Mimoza nu are niciun drept să vă rețină mașina.
Puteți:
1. formula o plângere penală
2. transmiteți o notificare prin avocat pentru restituirea mașinii. Dacă refuză, formulați o acțiune la instanța civilă cu obiectul obligație de a face.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru transmiterea unei notificări nu este nevoie de avocat, se poate face în nume propriu, eventual prin scrisoare cu confirmare de primire. Avocatul te reprezintă, nu are nicio calitate în plus față de tine, că nu ești decăzut din drepturi.

Avocat Iofcea Maria-Cristina a scris:

Bună seara!
Dna Mimoza nu are niciun drept să vă rețină mașina.
Puteți:
1. formula o plângere penală
2. transmiteți o notificare prin avocat pentru restituirea mașinii. Dacă refuză, formulați o acțiune la instanța civilă cu obiectul obligație de a face.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Credit din franța Natalia05 Natalia05 Bună ziua aș vrea și eu sa știu dacă este real sau este o înșelatorie , pe facebook ma invitat o doamnă din franța în priieteni după aia mia trimis ... (vezi toată discuția)
(reinnoire buletin) buna ziua! am nevoie de un sfat, daca ma poate ajuta cineva. ... M1chop M1chop Buna ziua! Am nevoie de un sfat, daca ma poate ajuta cineva. Prietenei mele i-a expirat buletinul de aprox. o luna, iar mama ei nu vrea sa o mai primeasca in ... (vezi toată discuția)
Intrare neanuntata de catre proprietar marie_aangel marie_aangel Buna ziua Stau in chirie intr-un apartament cu doua camere din septembrie 2009. Am incheiat contract de inchiriere in care scria ca dupa un an se reziliaza. ... (vezi toată discuția)