avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reparații acoperiș bloc. Cum se împart cheltuielile?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reparații acoperiș bloc. Cum se împart cheltuielile?

Bună ziua. Am o mare nelămurire. Anul trecut s-a făcut o reparație pe o porțiune mică a acoperișului (pe un tronson), astfel ca asociația de proprietari a împărțit suma doar la apartamentele de pe acel tronson. Știu ca este o lege care prevede împărțirea cheltuielilor la toți locatarii blocului, dar nu înțeleg dacă asta include orice minimă reparație de pe acoperiș ( acoperișul original sau dacă s-au mai făcut mici modificari: ex pod sau alt fel de acoperiș suplimentar doar în acea parte). Asociația de proprietari susține ca e discutabil și ca în situația asta trebuie împărțit doar la persoanele de pe tronson. Dacă nu este așa, aș dori să știu carei instituții aș putea să cer un mail clar și concis ca in orice situație se împarte suma la toți (chiar dacă e vorba doar de un petec). Mulțumesc anticipat!
Ultima modificare: Joi, 21 Martie 2024
DLDiana, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 09:34, 21 Martie 2024
Fondul de reparatii este pe Asociatie. Reparatiile se impart la Asociatie.
Asta daca nu exista o hotarare AG care sa spuna altceva.
Nu e discutabil, în legea 196/2018 acoperișul este dat ca exemplu de parte comună în folosință tuturor celor din blocul respectiv. Drept urmare, Articolul 85 din aceeași lege precizează ca acele cheltuieli de reparație necesare acoperișului se împart pe cota parte indiviză (proportional cu suprafața utila a locuintelor), tuturor proprietarilor din condominiul respectiv. Doar dacă acel acoperiș e construit și funcțional pe tronsoane (scari), atunci cheltuielile revin celor de pe tronsonul respectiv, indiferent de nivelul la care locuiesc. Exact la fel se judeca și cu acele conducte din subsol, care constituie instalații de alimentare sau canalizare. Participa toți la plată, din acel condominiu.

Prin urmare, lecturati legea 196/2018 (o găsiți usor pe internet și e neschimbată), ce va lămurește pe deplin problema.

DLDiana a scris:

Asociația de proprietari susține ca e discutabil și ca în situația asta trebuie împărțit doar la persoanele de pe tronson. Dacă nu este așa, aș dori să știu carei instituții aș putea să cer un mail clar și concis ca in orice situație se împarte suma la toți (chiar dacă e vorba doar de un petec). Mulțumesc anticipat!

Ultima modificare: Joi, 21 Martie 2024
latka, utilizator

~ final discuție ~