avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Răspunderea personală a președintelui asociației ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Răspunderea personală a președintelui asociației față de terți în urma pierderii unui proces?

Răspunderea personală a președintelui asociației față de terți în urma pierderii unui proces...

Ce se întâmplă dacă o asociație urbanism și/sau protecția mediului pierde un proces și este obligată la plata de cheltuieli de judecată mult peste patrimoniul deținut (fiind solicitată și lichidarea)?

Răspunde cumva personal președintele asociației (eventual în solidar cu membrii) pentru datoriile asociației sau se aplică principiile de la societățile comerciale (desigur presupunând că nu sunt la mijloc fapte ilicite)?
Ultima modificare: Joi, 21 Martie 2024
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 17:08, 30 Martie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Răspund toți membrii. Se presupune ca decizia de a urma acea cale a procesului, stiindu-se clar de la început ca e posibil sa se și piardă, a fost luata de plenul comitetului director al asociației. Comitetul director e împuternicit sa conducă asociatia între adunările generale.
Mulțumesc!

Credeam că această răspundere personală este angajată doar în cazul în care a fost comisă o faptă ilicită...

A intenta cu bună-credință un proces în acord cu scopurile și obiectivele menționate în statut nu se mi pare a fi o faptă ilicită :(
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu răspunde de pierderea procesului dacă a existat prudenta si diligenta.
În proces unul castiga si unul pierde de cele mai multe ori.
Cum ar fi sa dispară toți cei care pierd procese?

Exista și răspundere dar în condiții concrete, în cazuri concrete care trebuie deduse unei noi judecati.
Este ceva complicat tare.

București 2024
Ultima modificare: Joi, 21 Martie 2024
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
CLAUDIU LASCOSCHI a scris:

Exista și răspundere dar în condiții concrete, în cazuri concrete care trebuie deduse unei noi judecati.
Este ceva complicat tare.


Mulțumesc!

Să înțeleg, deci, că răspunderea personală a președintelui și consiliului director apare doar dacă au comis o faptă ilicită?

Spre exemplu, știind că nu au nicio șansă să câștige procesul au introdus totuși acțiunea pentru a întârzia lucrările și a-l prejudicia pe dezvoltatorul imobiliar vizat?

Dar într-o altă acțiune, pierdută, dar inițiată cu bună-credință, eventual chiar în baza unui raport juridic detaliat asupra situației de fapt și de drept, raport supus votului și atașat deciziei interne de a depune cererea de chemare în judecată, nu răspunde nimeni personal, ci răspunde doar asociația, cu patrimoniul ei (minuscul) și eventual cu lichidarea?
Ultima modificare: Vineri, 22 Martie 2024
Andr@, utilizator
Legea ( OG 26 / 2000) e clara - membrii CD ( inclusiv presedinte sau ce functii sunt pe acolo) raspund personal si solidar fata de ONG si fata de teri pentru fapte ILICITE comise prin actiune ( ce au decis, votat, facut....) sau inactiune ( ce nu au facut dar trebuiau sa faca), deci o raspundere subiectiva, pe baza de culpa ( in sens larg - intentie directia sau indirecta, culpa prin neglijenta sau prin imprudenta) , nu e o raspundere obiectiva, indiferent de culpa. De aceea are asociatia personalitate juridica, ca pt actele ei raspunde ea cu patriminiul ei, nu membrii CD cu atat mai putin mmbrii "obisnuiti". Nici la alte persoane juridice nu raspund personal cei din conducere decat in cazurile speciale cand legea prevede asta ( vezi procedura atragerii raspunderii administratorului in situatii de faliment...) . A deschide un proces care stii sigur ca nu ai drepate si nu il poti castiga este un abuz de drept si prin urmare daca se poate demonstra ca membrii CD al unei asociatii au decis initierea unui asemenea proces nu cu speranta ca poate fi castigat ( chiar daca li s-a spus ca sunt sanse de doar 20% sau 10% de exemplu), ar putea sa se considere ca au actionat nelegal si s-ar putea pune problema raspunderii personale inclusiv direct fata de terti... dar trebuie demonstrat ca acele persoane stiau sau trebuiau sa stie ca decizia lor e abuziva, respectiv in speta ca sansele de succes in proces sunt zero sau f. apropiate de zero, altfel doar ca e mai probabil sa piarda decat sa castige nu e un temei sa consideri ca au actionat cu rea-credinta....
,

~ final discuție ~