avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Bună ziua , eu am lucrat mai mult de 2 ani la o ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Bună ziua , eu am lucrat mai mult de 2 ani la o firmă privată ...

Bună ziua , eu am lucrat mai mult de 2 ani la o firmă privată și am aflat ca nu mi au fost plătite contribuțiile la stat .
În schimb soțul are carte de muncă , asigurare medicală etc , întrebarea mea este:
el poate intra în concediu de creștere copil ca să primim indemnizație + stimulentul de inserție? Iar dacă se întoarce la muncă până în 6 luni să primim suma de 1500 lei pe lângă salariul lui ? Este primul copil și nu știu care este diferența între indemnizație și simulentul de inserție (dacă este același lucru îmi pare rău dar nu am știut) .
Cel mai recent răspuns: Ionut.ion , utilizator 10:38, 22 Martie 2024
1. Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară.
......

Ordinul 1474/2011
situatie :
Dacă angajatorul nu a plătit contribuţiile sociale pe o perioadă cuprinsă în intervalul a douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului, se consideră îndeplinită condiţia pentru ca angajatul să beneficieze de indemnizaţie pentru creşterea copilului?

solutie: Se poate beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului, chiar dacă pentru această persoană angajatorul nu a plătit contribuţiile de asigurări sociale. Indemnizaţia pentru creşterea copilului nu are legătură cu contribuţiile de asigurări sociale la bugetele aferente acestora, ci se acordă în raport cu efectuarea sau nu a unei activităţi profesionale ori existenţa uneia sau mai multor perioade asimilate prevăzute de OUG nr. 111/2010.


2. Indemnizatia CCC = 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului. Cuantumul minim al indemnizației lunare nu poate fi mai mic decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referință, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăși valoarea de 8.500 lei.

stimulent de insertie =
a) în cuantum de 1.500 lei, dacă persoanele îndreptățite obțin venituri înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilități. Cuantumul de 1.500 lei se acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități;
b) în cuantum de 650 lei dacă persoanele îndreptățite obțin venituri după împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilități.

3. tatal copilului poate intra in CCC si apoi sa revina la munca pentru a primi stimulentul e insertie.
Adica... daca ramane acasa in concediu primeste doar indemnizatia, calculata cum a scris domnul consilier juridic la punctul 2, nu primeste si salariu de la angajator ( de fapt pe perioada concediului pentru creste copil poate avea si alte venituri, intr-un anumit cuantum fara a pierde acea indemnizatie, dar asta este o alta treaba...).

Daca revine la serviciu primeste atat salariul de la angajator cat si acel stimulent de la punctul 2, a) sau b).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent de insertie crestere copil pentru sot matileanca matileanca Buna ziua! sunt insarcinata si nu am lucrat ca sa imi pot lua CCC. In cazul asta am inteles ca sotul meu poate lua 500 lei sistem de inertie si merge in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil priestess priestess buna seara, am si eu niste nelamuriri :) sunt in urmatoarea situatie: doresc sa raman insarcinata insa nu am cotizat la impozit pana in prezent, nefiind ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie copil Deliz Deliz Am pe cartea de munca 7 ani lucrati,salariu net este de 1300,cel brut 1800 lei.sunt casatorit si-as vrea ca sotia mea sa ia concediu prenatal in locul meu,ea ... (vezi toată discuția)