Achizitie apartament cu mentiuni speciale in CF
Doresc sa achizitionez un apartament care are aceasta mentiune in CF:
"NOTARE, drept de NOTARE Sarcini:modif. art 4.2 din contr. de comodat in baza art. 2 astfel:,,Comodatarul are dr. de a disp. de constructia edificata potrivit intereselor sale.Totodata are dr. de a transmite catre alte persoane(fizice), de cetatenie romana, angajati ai *SA* de credinta crestin ortodoxa, ramanind insa unic raspunzator fata de proprietar,indif. de situatia juridica de viitor a SA"
Fara sa stiu ce mai scrie in cartea funciara e greu sa raspund. Pare ca terenul a fost pus la dispozitie gratuit de o persoana dar ea a ramas proprietarul terenului iar o alta persoana a construit pe terenul acesta. Pot rezulta lucruri interesante, juridic vorbind, de aici dar cu totul neplacute pentru cumparator. Explicati mai bine situatia daca doriti un raspuns cat mai exact.
E mentiunea completa din Cartea Funciara. Mai am contractul de comodat. Blocul a fost construit pe un teren dat de catre parohie catre respectivul SA. Dreptul de proprietate este pe toata durata cladirii, fara ca detinarii apartamentelor sa aiba cota parte din teren (practic s-a oferit drept de folosinta).
Ok. E asa cum am banuit, Parohia e proprietarul terenului iar SA e proprietarul blocului. In plus mai exista acele clauze privind credinta ortodoxa si calitatea de angajat a SA.
Intrebarea d-voastra era: afecteaza pretul apartamentului?
Raspunsul este DA.
De ce? Pentru ca reduce numarul posibililor cumparatori prin doua chestiuni: prin faptul ca acestia nu dobandesc decat apartamentul iar aceasta investitie se va degrada in timp, odata cu degradarea cladirii, din cauza lipsei unui drept asupra terenului (ca regula generala in orase pretul constructiei si cel al terenului evolueaza invers proportional, pretul cladirii scade in timp, dar cel al terenului creste); pentru ca restrictioneaza clientela la o anumita religie (chestiune care este nelegala in opinia mea).