avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 197 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Am handicap grav, cu asistent personal ! Banii îi ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Am handicap grav, cu asistent personal ! Banii îi primesc eu, ...

Am handicap grav, cu asistent personal ! Banii îi primesc eu, nu am un angajat ! Când am nevoie de ajutor, plătesc și-mi fac treaba ! Vechimea este trecută la mine ? Pentru că mi se opresc toate impozitele ca la un salariat !
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 13:40, 23 Martie 2024
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aveti incheiat un contract de munca?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu nu cred DELOC că vi se impozitează indemnizația de însoțitor.
2.079 lei este INDEMNIZAȚIA de ÎNSOȚITOR, care nu reprezintă (nu este) salariu de asistent personal.

Dumneavoastră primiți indemnizație de însoțitor, și nicidecum nu beneficiați de salariu de asistent personal care este de 3.300 lei brut, dar net în mână ia tot 2.079 lei.

Persoanele adulte cu handicap GRAV au următoarele beneficii actualizate în OCTOMBRIE - 2023:

- indemnizaţie lunară, indiferent de venituri, în cuantum de 419 lei;
- buget personal complementar, indiferent de venituri, în cuantum de 180 lei;
- indemnizaţie de însoţitor, în baza opţiunii, în cuantum de 2.079 lei.
- dreptul de opţiune între asistent personal şi indemnizaţia de însoţitor dacă certificatul handicap prevede gradul “grav cu asistent personal”;
- gratuitate pe toate liniile de transport urban cu mijloace de transport în comun de suprafaţă şi cu metroul (de această prevedere beneficiază şi însoţitorii persoanelor cu handicap grav, numai în prezenţa acestora, asistenţii personali ai persoanelor cu handicap grav, asistenţii personali profesionişti);
- gratuitatea transportului interurban în functie de optiunea beneficiarului astfel:
- bilete de transport in numar de 24 călătorii/an calendaristic(de această prevedere beneficiază şi însoţitorii persoanelor cu handicap grav, numai în prezenţa acestora, asistenţii personali ai persoanelor cu handicap grav);

-decont de carburant/decont alimentare masini electrice in suma de 1.500 lei/an sau perioada valabilitate certificat de handicap.;

-acordare BVC-uri in valoare de 1.500 ron/an, sau perioada valabilitate certificat de handicap.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Martie 2024
Dapix, utilizator
Ce indemnizatie de handicap primește adultul cu handicap grav în 2024`?

Adultul cu handicap grav primește o Indemnizatie de handicap 2024, indiferent de venituri, în cuantum de 419 lei pe lună. La acești bani se adaugă un buget personal complementar lunar, indiferent de venituri, în cuantum de 180 lei.
În total primește 599 lei.
****************************************************************************
Cât este indemnizatia (nu salariul) de insotitor pentru persoanele cu handicap grav în 2024?

Potrivit articolului 58, alineatul 3, din Legea 448/2006, adultul cu handicap grav primește pentru plata însoțitorului o indemnizație echivalentă cu salariul net al asistentului social debutant cu studii medii din unitățile de asistență socială din sectorul bugetar, altele decât cele cu paturi.
Indemnizația de însoțitor (nu este salariu) pentru persoanele cu handicap grav este in cuantum de 2.079 lei lei, sau EXISTĂ posbilitatea angajării unui asistent personal pe salariul de 3.300 lei brut, respectiv 2.079 lei net.

Indemnizația de însoțitor de 2.079 lei este INDEMNIZAȚIE, iar nu salariu, și nu poate fi confundată cu salariul asistentului personal.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Martie 2024
Dapix, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit cladiri si terenuri ROXANA NEDELEA ROXANA NEDELEA A SOSIT PE NUMELE LUI TATA O POPRIRE PE CONT CA AR AVEA DE PLATA O SUMA - IMPOZIT LA PRIMARIE. EL NU ARE ROL DECAT PE O MASINA SI 50 METRI PATRATI PE CARE ... (vezi toată discuția)
Drepturile persoanei cu handicap vizual grav eagle_free eagle_free As dori sa stiu si eu in legatura cu drepturile unei persoane cu handicap grav vis-a-vis de Legea nr. 448/2006. Legea nr. 448/2006 prevede ca: Art. 42. - ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, anul trecut am intrebat la dgaspc maramures si la ... andrada.n. andrada.n. Buna ziua, Anul trecut am intrebat la DGASPC Maramures si la Asociatia de nevazatori Baia Mare daca inteleg bine ca cei care sunt incadrati in grad de ... (vezi toată discuția)