avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... CNP
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

CNP

Buna, as vrea sa pun si eu o intrebare cu care ma chinui de ceva vreme...

Eu am depus o cerere la Ambasada României din Chișinău pentru obținerea unui duplicat al certificatului meu de naștere românesc. Era vorba despre o problema si anume, lipsa Codul Numeric Personal (CNP). M am nascut la Timisoara, in 2004. Ambii parinti la momentul dat nu aveau decat acte moldovenesti. As dori sa stiu daca a fost o greseala cand mi s a facut certificatul sau daca chiar a existat vreo lege care sa sublinieze faptul ca cei nascuti in Romania cu parinti moldoveni, nu li se atribuie CNP. Acum cateva luni in urma mai exact in iulie 2023, am depus cerere la comsulat pentru duplicat. Nici un semn de viata pana acum, absolut nimic. Le-am trimis mesaje, au zis ca ei nu cunosc nimic despre starea cererii depuse si nu ma pot ajuta deloc.. Am nevoie de certificat pentru a-mi face mai departe pasaportul romanesc caci vreau sa plec in Erasmus.Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: georgiana.td , utilizator 13:42, 2 Aprilie 2024
CNP se acordă doar cetățenilor români.
Sunt cetățeni români doar cei care, la momentul nașterii, aveau cel puțin un părinte cetățean român.

Dacă atunci când v-ați născut părinții nu aveau cetățenia română, și nici ulterior nu ați făcut demersuri pentru obținerea ei, nu sunteți cetățean român și nu aveți CNP atribuit.

În România cetățenia se acordă pe principiul ius sangvinis - dreptul sângelui, deci nu are importanță că v-ați născut aici, dacă părinții nu erau cetățeni români.
Buna. La momentul de fata mama mea are urmatoarele acte: cetatenie, pasaport, certificat de nastere. Am dat la duplicat vara trecuta pentru cnp si astazi l-am primit faram. Deci, pana la urma, este imposibil sa primesc cnp chiar daca unul din parinti are acte?
Vă recomand să vă adresați Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor, atașând email-ului dv. toate documentele pe care le dețineți. Cu siguranță dânsii vor găsi o rezolvare.
[ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pasaport pentru copil cu parinti din republica moldova bebibebo bebibebo Copilul s-a nascut anul acesta, are toate actele pe Republica Moldova, acolo este locul nasterii si domiciliu. Prin toate actele ma refer la certificat de ... (vezi toată discuția)
Repatrierea unui cetatean roman const_be const_be Un basarabean a depus juramantul de credinta si a obtinut un certificat care-i atesta cetatenia romana, cu mentinerea domiciliului in strainatate( R. Moldova). ... (vezi toată discuția)
Copil minor adysora adysora Buna ziua Sotia (care este din Republica Moldova, inca nu a dobandit cetatenie romaneasca) urmeaza sa nasca in decembrie acolo. As vrea sa stiu cum se optine ... (vezi toată discuția)