Succesiune casa si teren la tara.
Buna ziua. Avem urmatoarea situatie: Parintii detin casa si teren extravilan la tara . In urma cu 2 ani( Martie 2022 ) mama mea a decedat . Am ramas - Tata , eu si 2 frati.
In August 2022 a decedat si fratele .
In August 2023 a decedat si tatal nostru.
Am ramas eu si cu sora mea.
Dorim sa descidem succesiunea dar nu stim de unde sa incepem avand in vedere cumulul de evenimente neplacute.. Va fi ceva diferit ce trebuie facut fata de standard? Care este termenul in cazul de fata in care trebuie sa dezbatem ptr a nu plati impozit.
Multumesc
dezbaterile se fac in ordinea deceselor. daca initiati succesiunea acum, e posibil ca sa nu platiti impozit deloc. in cel mai rau caz, veti plati impozit doar pentru succesiunea dupa mama. vorbiti cu un notar din aria de responsabilitate si va putea estima destul de corect suma totala de platit.
din punct de vedere al documentelor, veti avea 3 succesiuni, dar din punct de vedere al duratei, aceasta va fi mult mai scurta.
veti avea sigur de platit impozit pt mostenirea mamei, pt restul, trebuie sa incheiati dezbaterea in termen de 2 ani de la deces.
Fratele dvs era casatorit, avea copii?
Succesiunile se desbat in ordinea deceselor , competent e notarul de pe raza ultimului domiciliu al decedatului.
Fratele era despartit ..cu 1 copil rezultat in urma casatoriei si care a stat cu mama ei . din toate discutiile anterioare nu se ridica cu pretentii la aceasta mostenire. Chiar si asa va trebui sa dea declaratie la notar cum ca renunta la orice drept..nu?
Notarul trebuie sa fie de pe raza comunei de domiciliu sau de pe raza judetului?
Nu va poate da declaratie ca renunta la dreptul lui ca banuiesc ca fratele a mai avut cate ceva, nu e vb doar de bunurile parintesti.
daca aveti notar in comune, mergei la el.
Fratele nu a avut nimic pe numele lui- nici casa, nici masina, nici teren sau orice altceva in afara de bunuri de consum ( tv, mobilier, etc..) . Ar avea totusi o suma la pensia privata . Deci in mare ar fi dezbaterea doar pe bunurile parintesti. Care insemna - casa cu terenul aferent si terenul arabil .