avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Servitute de trecere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Servitute de trecere

Buna ziua! Am un teren intravilan, categoria de folosinta fanete, pe care l-am mostenit si doresc sa-l vand. Acest teren face parte dintr-un lot de cateva hectare care apartine familiei mamei mele de o lunga perioada de timp. Terenul meu poate fi considerat un teren infundat deoarece pentru a ajunge la el din drumul principal trebuie sa trec peste terenul unui unchi pe un drum de acces cu o latime de maxim 3 m, pe unele locuri chiar 2,5 m dar suficient pentru a trece cu caruta, cu masina sau tractorul. Lungimea drumului este in jur de 90 m. Acest drum este folosit de toate rudele mele care au terenul deasupra terenului meu dar si de ceilalti vecini. Problema este ca nu apare in CF ca fiind drum acolo desi la dezbaterea succesiunii dupa mama mea, in dosarul de la instanta apare pe schita ca drum cu lungime, latime si traseu. Cand unchiul a facut intabularea in sistem Stereo 70 nu a facut parcela separata pt drum. Ca sa pot parcela si vinde terenul meu am nevoie ca in actele mele sa apara ca am servitute de trecere sau cota parte din drum dar conform PUG, drumul de acces trebuie sa fie de 6 m. Pana acum 6 ani terenul era in extravilan deci latimea drumului probabil corespundea. Ruda mea nu poate fi convinsa sa-mi vanda macar o cota parte(sunt de acord sa platesc tot drumul cu latime de 6 m, toata parcela) si nici sa-mi dea in scris ca am dreptul sa trec pe terenul lui, doar verbal. Ba mai mult vrea sa si vanda terenul si noul proprietar daca nu are sarcini referitoare la drum sau servitute in CF, poate sa ne interzica accesul pe teren. Macar pana acum am folosit drumul nestingheriti, eu timp de 20 de ani de cand i-am mostenit iar tatal meu de 66 de ani. Ce pot face intr-o astfel de situatie? Eu am nevoie de servitute de trecere sau cota parte dintr-un drum cu latimea de 6 m cat imi cere Primaria dar nu-mi pot convige ruda sa -mi vanda drumul latit sau nelațit si nici o alta varianta care ar putea exista. Daca deschid actiune in instanta pot avea castig de cauza? Imi pot obliga ruda sa-mi dea prin acte dreptul de a folosi si eu un drumul cu o latime de 6 m pe terenul dumnealui? Mentionez ca nu exista o alta cale de acces. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: adriandimitriu , utilizator 17:15, 26 Martie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
vorbiti cu un avocat si initiati o actiune in instanta. cu buna aproximare veti avea castig de cauza. veti avea nevoie de un expert topograf.
trebuie sa stiti ca o servitute e obligatorie, dar nu este gratuita. instanta va stabili niste costuri. in plus, persoanele din fondurile dominante vor trebui sa intretina drumul de acces pe cheltuiala lor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drum de acces aur_club aur_club Buna ziua! De curand am cumparat un teren cu lungimea de aproximativ 100m iar latimea cca 50m, in spatele terenului nostru se afla un alt teren. Langa ... (vezi toată discuția)
Care e latimea minima pentru un drum de servitute? Aurica TRUTA Aurica TRUTA Cumpar 27 arii teren dar nu am acces la el direct de la strada. Pentru aceasta, vecinul din fata, care are front de 27 metri la strada, imi da o bucatica de ... (vezi toată discuția)
Ce latime trebuie sa aiba drumul de servitute ? ContSters55112 ContSters55112 Detin un teren cu deschiderea de 28 m si lungimea de aprox. 150 m. As vrea ca partea din spate sa o parcelez pentru vanzare, dar nu stiu ce latime minima ... (vezi toată discuția)