avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 775 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Calitate procesuală a terțului împotriva unui ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Calitate procesuală a terțului împotriva unui ONG

Calitate procesuală a terțului împotriva unui ONG

In situatia in care membrii unui ONG (infiintat in baza OG 26/2000, membri sunt entitati publice) nu vireaza contributiile stabilite in Statutul ONG-ului, inclusiv din vina conducerii asociatiei care nu emite facturi, ar avea calitate procesuala o parte terta, dovedit interesata, pentru a deschida o actiune civila impotriva ONG-ului in vederea colectarii contributiilor?

Multumesc pentru raspuns.
Ultima modificare: Marți, 26 Martie 2024
Ciobanu Neculai, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 19:53, 1 Aprilie 2024
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Problema este ca la astfel de intrebari, fara amanunte si precizie, e greu de rapuns, insa, teoretic vorbind aveti raspunsul mai jos.
Raspuns pe scurt: NU.
Ceva mai pe larg. Regulile de functionare a unei asociatii organizate in baza OG 26/2000 sunt stabilite in aceasta ordonanta si statutul asociatiei. Tertii, indiferent de cat de interesati ar fi nu au calitatea necesara ca sa oblige asociatia sa faca sau sa nu faca ceva care o priveste doar pe ea. Ca sa oblige asociatia sa faca ceva tertii trebuie sa aiba un raport juridic cu asociatia in baza caruia au dreptul sa primeasca ceva de la asociatie sau sa ceara ca asociatia sa faca ceva. Nu exista raport juridic ... actio non datur non damnificato.
Ultima modificare: Marți, 26 Martie 2024
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Va multumesc, domnule avocat.
Poate fi considerat raport juridic un contract de munca individual?
Partea interesata este parte pagubita.
Ultima modificare: Marți, 26 Martie 2024
Ciobanu Neculai, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Contractul de munca desigur ca naste un raport juridic intre angajator si angajat. Insa ce treaba are angajatul cu activitatea ONG? Trebuie sa ne explicati mai clar.
Fostul angajat are hotarari judecatoresti definitive impotriva ONG-uri, pentru neplata salariilor restante.
Exista poprire asupra conturilor ONG-ului.

Iar membrii nu vireaza contributiile, stabilitate in Stat, catre ONG. Motivul invocat este ca ONG-ul nu ar transmite facturi.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ciobanu Neculai a scris:
Fostul angajat are hotarari judecatoresti definitive impotriva ONG-uri, pentru neplata salariilor restante. Exista poprire asupra conturilor ONG-ului.

Solutia problemei d-voastra e simpla si la indemana executorului judecatoresc. Art. 787 si art. 790 din Codul de procedura civila stabilesc ca odata ce se infiinteaza poprirea toti cei care datoreaza bani celui poprit, ONG-ul in cazul de fata, trebuie sa plateasca sumele datorate direct catre creditor, iar in caz contrar, creditorul sau executorul pot cere instantei de executare validarea popririi, urmand ca tertii datornici catre cel poprit, numiti terti popriti sa fie executati silit in locul celui poprit.
Mai simplu spus: 1. Executorul le cere tertilor care datoreaza bani catre ONG sa plateasca. 2. Tertii platesc -treaba e gata; 2.1 Tertii nu platesc motivand ca nu s-au emis facturi sau ca facturile nu au floricele roz necesare, sau oricare alt motiv - se face cerere de validare a popririi si va incasati banii in baza hotararii de validare direct de la terti.
P.S. ONG-ul nu trebuie sa emita facturi pentru a incasa contributiile stabilite prin statut. Factura este documentul contabil emis de furnizor catre client, ce contine lista cu produsele vandute, respectiv serviciile prestate clientului de catre furnizor in baza unui contract prestabilit. E absurd sa facturezi contributii statutare intr-un ONG.