avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 316 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Drepturi de autor pentru traducere platite partial, ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Drepturi de autor pentru traducere platite partial, volum publicat

Buna ziua,
Am un contract pentru cesiunea drepturilor de autor cu o editura (nu am PFA, sunt persoana fizica), pentru traducerea unei carti.
Editura nu a platit integral tariful pentru traducere, dar a publicat volumul tradus fara sa ma anunte si fara sa imi ceara acordul pentru eventualele modificari facute pe text. Nici nu mai raspunde la mesaje. Au trecut 4 luni de la scadenta termenului de plata.
Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarele privinte:
- Pot reclama incalcarea drepturilor mele de autor daca editura mi-a platit partial tariful si a publicat traducerea fara acordul meu? Si daca da, unde pot reclama?
- Ce alte cai de atac mai am la dispozitie si ce despagubiri as putea cere? Editura a mai facut asta cu doua carti, atunci am crezut ca e o intamplare, dar vad ca e un obicei.

Editura isi bate joc de munca mea si cred ca trebuie sa inteleaga ca nu e acceptabil sa profite de o traducere spentru care nu au achitat integral drepturile de autor.

Va multumesc pentru sfaturi!
Ileana
Ultima modificare: Miercuri, 27 Martie 2024
Ileana2023, utilizator
Cel mai recent răspuns: adriandimitriu , utilizator 11:24, 28 Martie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
analizati contractul de drepturi de autor cu un avocat specializat. nu aveti unde reclama, dar puteti deschide actiune in instanta pentru executarea contractului. in functie de clauze, puteti obtine plata restului tarifului, precum si penalitati de intarziere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de autor in traducerea literara - incurcatura de nume luura luura Buna seara Va scriu in speranta ca ma puteti sfatui despre pasii pe care ii pot urma pentru a remedia ceea ce eu consider a fi o nedreptate. Am tradus anul ... (vezi toată discuția)
Traducatorul poate cumpara copyrightul pentru o carte? Blu37 Blu37 Stiu ca o editura de la noi poate cumpara drepturile de a traduce si publica o carte straina prin licitatie. Dar un tranducator are dreptul sa negocieze cu ... (vezi toată discuția)
Drept de autor - editurã rãu-platnicã Oana-Dana Oana-Dana Bună ziua, Sper că nu m-am înşelat şi am încadrat corect subiectul în subcategorie. Am tradus un roman pentru o editură extrem de cunoscută din ... (vezi toată discuția)