avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Imprumuturile acordate de catre o persoana fizica unei ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Imprumuturile acordate de catre o persoana fizica unei persoane juridice

Buna ziua, va adresez urmatoarele intrebari in legatura cu imprumuturile acordate de catre o persoana fizica unei persoane juridice:
1. este adevarat ca singurele doua cerinte sunt ca activitatea de acordare a imprumutului sa nu aiba caracter profesional iar dobanda stipulata sa fie cel mult la nivelul celei practicate pe piata bancara?
2. in ce conditii poate fi schimbat caracterul activitatii de acordare a unui imprumut din "ocazional" in "profesional"?
3. care este in prezent nivelul maxim care poate fi prevazut pentru dobanda intr-un contract de imprumut in RON? Dar in EUR?
Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Martie 2024
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Leo_AV , utilizator 10:35, 28 Martie 2024
Unu. Nu. Activitatea de imprumut nu poate fi cu titlu profesional art. art. 5 din O.G. nr. 13/2011 permite o dobanda cu 50% mai mare decat dobanda legala.
În raporturile juridice care nu decurg din exploatarea unei întreprinderi cu scop lucrativ, în sensul art. 3 alin. (3) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, dobânda nu poate depăși dobânda legală cu mai mult de 50% pe an.

Ca sa clarific ce insemna "cu titlu profesional" Art. 3 alin. 3 Cod civil
Sunt consideraţi profesionişti toţi cei care exploatează o întreprindere.
(3) Constituie exploatarea unei întreprinderi exercitarea sistematică, de către una sau mai multe persoane, a unei activităţi organizate ce constă în producerea, administrarea ori înstrăinarea de bunuri sau în prestarea de servicii, indiferent dacă are sau nu un scop lucrativ.

Doi. Vedeti mai sus, termenul cheie este "sistematic"
Trei. Dobanda este de doua feluri: remuneratorie - ceea ce primesti pentru ca imprumuti capitalul si penalizatoare = ceea ce primesti pentru ca cel imprumutat nu-si executa obligatiile. Dobanda remuneratorie este la nivelul ratei de referinta a BNR, in prezent 7%. Dobanda penalizatoare este rata de referinta a BNR +4%. Ambele sunt dobanzile legale carora li se poate adauga un plus de 50% conform articolului mai sus aratat. In euro si oricare alta moneda straina, potrivit disp. art. 4 din acelasi OG 13/2011, dobanda legala este de 6% pe an care poate fi depasita cu inca 3%.
Multumesc!

~ final discuție ~