avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Impozit tranzactii imobiliare
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Impozit tranzactii imobiliare

O simpla intrebare as avea si eu: Din 2007 (odata cu noul cod fiscal) impozitul pe tranzactii imobiliare este 3% din valoarea tranzactiei sau 16% din profitul obtinut (relativ la pretul cu care a fost cumparat imobilul).

Pe net am gasit stiri la fel de recente care spuneau chestii complet contradictorii, respective: baca devine 3%, ba ca ramane 16% si va devenii 3% peste inca ceva timp.

Daca aveti un raspuns va rog daca se poate sa fie motivat de ceva concret, gen un document de pe vre-un site al ministerului de finante sau ceva de genul asta.
Cel mai recent răspuns: ulm , utilizator 19:05, 27 Octombrie 2006
Dintr-o circulara cu circuit inchis am aflat ca :
- Pentru proprietati detinute de mai putin de 3 ani se va plati 3% daca valoarea tranzactiei nu depaseste 200.000 RON. Pentru ce depaseste aceasta valoare se va percepe 6000 RON la cei 200.000, plus 2% pe diferenta.
- Pentru proprietati detinute de mai mult de 3 ani se va plati 2% daca valoarea tranzactiei nu depaseste 200.000 RON. Pentru ce depaseste aceasta valoare se va percepe 4000 RON la cei 200.000, plus 1% pe diferenta.
La impozitare vor intra si mostenirile ce nu s-au finalizat pare-mi-se in 3 ani .
mersi frumos pentru raspuns
ce anume va intereseaza?daca aveti in proprietate un imobil de mai putin de trei ani?daca vreti sa vindeti un imobil care nu este in prorietatea dvs decat de 2 ani spre exemplu....si vreti sa-l vindeti....PLATITI 16 %DIN DIFERENTA(pret vinzare-pret achizitie x 16%
multumesc pentru raspuns, dar intrebarea mea se referea clar la care va fi situatia pentru imobilele in proprietate de mai putin de 3 ani din 2007 (odata cu noul cod fiscal).
Raspunsul dumneavoastra este in contradictie cu cel anterior, si astfel v-as ruga sa-mi spuneti daca puteti sursa pe care o aveti (avand in vedere ca eu nu am gasit noul cod fiscal publicat nicaieri, si se apre ca nimeni nu stie care e situatia lui exacta (Am inteles ca a trecut odata de prlament, dar apoi i-au mai facut modificari, si acum trebuie sa treaca din nou)) ... in fine tocmai asta e dilema.
Cititi din C F valabil de la 01.01.2007

CAPITOLUL VIII.1
Venituri din transferul proprietăţilor imobiliare
din patrimoniul personal
__________
Capitolul VIII.1, ce conţine art. 77.1-77.3, a fost introdus prin art. I pct. 2 din O.U.G. nr. 138/2004, astfel cum a fost completat prin Legea de aprobare nr. 163/2005.

Definirea venitului din transferul proprietăţilor imobiliare
din patrimoniul personal

Art. 77.1. - (1) La transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, contribuabilii datorează un impozit care se calculează astfel:
a) pentru construcţiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum şi pentru terenurile de orice fel fără construcţii, dobândite într-un termen de până la 3 ani inclusiv:
- 3% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv;
b) pentru imobilele descrise la lit. a), dobândite la o dată mai mare de 3 ani:
- 2% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv.
(2) Impozitul prevăzut la alin. (1) nu se datorează în următoarele cazuri:
a) la dobândirea dreptului de proprietate asupra terenurilor şi construcţiilor de orice fel, prin reconstituirea dreptului de proprietate în temeiul legilor speciale;
b) la dobândirea dreptului de proprietate cu titlul de donaţie între rude şi afini până la gradul al III-lea inclusiv, precum şi între soţi.
(3) Pentru transmisiunea dreptului de proprietate şi a dezmembrămintelor acestuia cu titlul de moştenire nu se datorează impozitul prevăzut la alin. (1), dacă succesiunea este dezbătută şi finalizată în termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii. În cazul nefinalizării procedurii succesorale în termenul prevăzut mai sus, moştenitorii datorează un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.
(4) Impozitul prevăzut la alin. (1) şi (3) se calculează la valoarea declarată de părţi în actul prin care se transferă dreptul de proprietate sau dezmembrămintele sale. În cazul în care valoarea declarată este inferioară valorii orientative stabilite prin expertiza întocmită de camera notarilor publici, impozitul se va calcula la această valoare.
(5) Camerele notarilor publici vor actualiza, o dată pe an, expertizele privind valoarea de circulaţie a bunurilor imobile care vor fi comunicate la direcţiile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice.
(6) Impozitul prevăzut la alin. (1) şi (3) se va calcula şi se va încasa de notarul public înainte de autentificarea actului sau, după caz, întocmirea încheierii de finalizare a succesiunii. În cazul în care transferul dreptului de proprietate sau al dezmembrămintelor acestuia, pentru situaţiile prevăzute la alin. (1) şi (3), se va realiza printr-o hotărâre judecătorească, impozitul prevăzut la alin. (1) şi (3) se va calcula şi se va încasa de către instanţele judecătoreşti la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii. Impozitul calculat şi încasat se virează până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinut. Pentru înscrierea drepturilor dobândite în baza actelor autentificate de notarii publici ori a certificatelor de moştenitor sau, după caz, a hotărârilor judecătoreşti, registratorii de la birourile de carte funciară vor verifica îndeplinirea obligaţiei de plată a impozitului prevăzut la alin. (1) şi (3) şi, în cazul în care nu se va face dovada achitării acestui impozit, vor respinge cererea de înscriere până la plata impozitului.
(7) Impozitul stabilit în condiţiile alin. (1) şi (3) se distribuie astfel:
a) cota de 40% se face venit la bugetul consolidat;
b) cota de 50% se face venit la bugetul unităţilor administrativ-teritoriale pe teritoriul cărora se află bunurile imobile ce au făcut obiectul înstrăinării;
c) cota de 10% se face venit la bugetul Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară pentru îndeplinirea activităţii de publicitate imobiliară.
(8) Procedura de calculare, încasare şi virare a impozitului perceput în condiţiile alin. (1) şi (3), precum şi obligaţiile declarative se vor stabili prin norme metodologice emise prin ordin comun al ministrului finanţelor publice şi ministrului justiţiei, cu consultarea Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România.
__________
Articolul a fost introdus prin art. I pct. 2 din O.U.G. nr. 138/2004, astfel cum a fost completat prin Legea de aprobare nr. 163/2005.
- Articolul a fost modificat prin art. I pct. 55 din Legea nr. 343/2006.

Rectificarea impozitului

Art. 77.2. - În cazul în care, după autentificarea actului sau întocmirea încheierii de finalizare în procedura succesorală de către notarul public, se constată erori sau omisiuni în calcularea şi încasarea impozitului prevăzut la art. 77.1 alin. (1) şi (3), notarul public va comunica organului fiscal competent această situaţie, cu motivarea cauzelor care au determinat eroarea sau omisiunea. Organele fiscale competente vor emite decizii de impunere pentru contribuabilii desemnaţi la art. 77.1 alin. (1) şi (3), în vederea încasării impozitului. Răspunderea notarului public pentru neîncasarea sau calcularea eronată a impozitului prevăzut la art. 77.1 alin. (1) şi (3) este angajată numai în cazul în care se dovedeşte că neîncasarea integrală sau parţială este imputabilă notarului public care, cu intenţie, nu şi-a îndeplinit această obligaţie.
__________
Articolul a fost introdus prin art. I pct. 2 din O.U.G. nr. 138/2004, astfel cum a fost completat prin Legea de aprobare nr. 163/2005.
- Articolul a fost modificat prin art. I pct. 56 din Legea nr. 343/2006.

Alte discuții în legătură

Taxe la vanzarea-cumpararea unui imobil AlexPetru AlexPetru Buna ziua! Ce taxe trebuie sa plateasca vanzatorul, dar cumparatorul la vanzarea, respectiv cumpararea unui imobil? - In cazul [i]vanzatorului[/i], acesta ... (vezi toată discuția)
Taxe si impozit pentru vanzare teren aniry_28 aniry_28 Buna seara, va rog daca puteti sa ma ajutati cu un raspuns. Am un teren extravilan pe care urmeaza sa il vand si ma intereseaza ce taxe trebuie sa platesc; ... (vezi toată discuția)
Impozit/venit din vanzare apartament margadan margadan buna seara! doresc sa vand apartamentul pe care il detin din anul 1993 si as vrea sa stiu care este cota de impozitare.multumesc.=D> (vezi toată discuția)