avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 362 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Salut, Recent am avut o adunare generala a asociatiei ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Salut, Recent am avut o adunare generala a asociatiei de propietari ...

Salut,

Recent am avut o adunare generala a asociatiei de propietari la care tabelul de prezenta initial (cand a inceput AGA) avea unceva la 300 voturi. Spre sfarsitul adunarii numarul de oameni prezenti a scazut intrucat deja trecusera 2 ore. Presedintele a insistat sa trecem elementele de pe ordinea de zi numarand voturile de DA/NU/ABTINERI ca sa reprezinte o noua "prezenta" la diferite moment de timp. Este legal acest lucru? Eu stiu ca deciziile din AGA se aproba cu 50%+1 din numarul de membrii prezenti, iar legal acest lucru e dat de tabelu de prezenta semnat.
Ma intereseaza pentru ca spre sfarsit s-au luat o serie de decizii cu pana in 100 de voturi pentru, din totatul prezentei initiale.

Catalin
Cel mai recent răspuns: ciumagcatalin , utilizator 10:03, 1 Aprilie 2024
Dacă este vorba despre prima convocare și numărul participanților la întrunirea adunării generale a scăzut sub cvorumul legal de cel puțin jumătate plus unu din total membri asociație, Hotărârile adoptate în acele condiții nu respectă dispozițiile art. 48 alin. 1 din legea nr. 196/2018,

Adunarea generală poate adopta hotărâri, dacă majoritatea proprietarilor membri ai asociației de proprietari sunt prezenți personal sau prin reprezentanți care au o împuternicire scrisă și semnată de către proprietarii în numele cărora votează.


deci pot fi atacate în instanță.


Dacă este vorba despre adunarea generală reconvocată lucrurile stau diferit pentru că potrivit art. 48 alin. 3 hotărârile pot fi adoptate indiferent de numărul membrilor prezenți, prin votul majorității acestora.

ciumagcatalin a scris:

Salut,


Ma intereseaza pentru ca spre sfarsit s-au luat o serie de decizii cu pana in 100 de voturi pentru, din totatul prezentei initiale.

Catalin

Ultima modificare: Vineri, 29 Martie 2024
robert1958, utilizator
Este vorba de a 2-a , respectiv reconvocarea. Ca sa reformulez, "majoritatea" se calculeaza din ce cand se voteaza un punct de pe ordnea de zi? Ca exemplu, au semnat prezenta 300 de membrii, iar spre final au ramas 150 si s-au trecut deciziile cu 92 membrii. Este legal sa nu te raportezi ca majoritate la cei 300 de au semnat prezenta?
@ciumagcatalin

Dacă ar fi fost vorba despre prima convocare și 300 ar fi fost cvorumul minim legal pentru adoptare a hotărârilor, acesta ar fi trebui menținut până la sfârșitul întrunirii.

Fiind vorba despre o reconvocată, „hotârârile se pot adopta indiferent de numărul membrilor prezenți, prin votul majorității acestora” deci dacă au votat pentru, 92 din 150 de membri ai asociației prezenți la acel moment, hotărârile sunt legal adoptate chiar dacă la începutul întrunirii au fost prezenți 300.
Ultima modificare: Vineri, 29 Martie 2024
robert1958, utilizator
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociație locatari care este procedura legală în legătură ... CM1968 CM1968 Asociație locatari Care este procedura legală în legătură cu ședințe asociație ? (când numărul de participanți nu sunt suficienți, adică 50% ... (vezi toată discuția)
Cat conteaza votul in deciziile pe care le iau conducerea asociatiei de proprietari... monica g.f. monica g.f. Este vorba despre un bloc cu 63 apartamente si garsoniere si 10 spatii comerciale situate la parterul blocului .Acest bloc a avut un singur proprietar (o ... (vezi toată discuția)
50%+1 sau 2/3 din nr. proprietarilor pentru adoptarea hotararilor intr-o a.p. cornelusha cornelusha Buna dimineata, Am pus o intrebare pe forum vineri seara la care am primit un raspuns,de fapt vreo trei.Dupa ce am stat si m-am gandit,am intors pe toate ... (vezi toată discuția)