avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 229 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Tva la un antecontract in feb 2021 pt un imobil?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Tva la un antecontract in feb 2021 pt un imobil?

Buna ziua,
Am semnat un antecontract in Feb 2021 pt un imobil ce trebuia finalizat in Iunie 2023 ,unde tva-ul platit era de 5%. si platibil in 3 transe depinde de stadiul lucrarilor (imobilul)
Dupa ce am platit prima transa ne-au zis ca așteaptă autorizația de la Primarie iar dupa inca ceva timp ne-au zis ca vor fi intarzieri ce nu pot fi imputate dezvltatorului intrucat Primaria a intarziat cu autorizatia ,motiv pt care au trebuit făcute toate demersurile necesare de la început.Pana in acest moment am achitat doua transe iar cea de a treia trebuia achitata anul trecut daca apart era gata.Daca apart era gata noi plateam 5 % tva dar cum nu este gata si noi am dat 47000 de euro pana acum ,dezvoltatorul ne cere sa platim diferenta de pana la 9% la tva,respectiv la suma data de 47000 euro.As vrra sa stiu daca este legal ce se intampla si in ce masura daca merg la un avocat,pot scapa de plata acelei eventuale diferențe.Va mulțumesc anticipat!
Cu drag !
Ciprian
Ultima modificare: Luni, 1 Aprilie 2024
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Grama Cornel - Consultant fiscal , Consultant fiscal 21:36, 1 Aprilie 2024
Depinde cum ati specificat in contract . Daca acolo ar scrie ca apartamentul se va vinde cu cota de 5% si atat ( si nu ceva conditii in functie de legislatie ) , atunci acum pt ca dezvoltatorul nu vi l-a livrat pana la 31.12.2023 cand inca mai puteati beneficia de cota redusa de 5% conform OG 16/2022 , el va trebui sa suporte diferenta de TVA de la 5% la 9% . E strict culpa acestuia.

Trebuie notificat printr-un avocat intai apoi daca nu se conformeaza actionat in justitie .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Antecontract semnat in 2021 tva 5% ,predare imobil in 2024 , cat este cota de tva? BucurI BucurI Antecontract semnat in 2021 pentru o locuinta cu plata avans la dezvoltator cota tva 5% , predare imobil in 2024, se aplica cota de tva de 9%? Buna ... (vezi toată discuția)
Am incheiat un antecontract pt un apartament nou Ramona Blidaru Ramona Blidaru Buna ziua, Am incheiat un antecontract pt un apartament nou in 2022. Am preluat deja apartamentul dar nu am finalizat actele deoarece dezvoltatorul nu are ... (vezi toată discuția)
Tva la un antecontract de cumparare a unui apartament CristinaValentina CristinaValentina Buna ziua, am semnat antecontract de cumparare a unui apartament in anul 2022, am achitat 90% din suma totala prevazuta in contract. Imobilul trebuia ... (vezi toată discuția)