Buna ziua!
Anul trecut, in decembrie am obtinut o hotarare judecatoreasca executorie pentru recuperarea unor drepturi salariale. Unitatea spitaliceasca la care lucrez nu a pus-o in aplicare, ci a facut recurs. Am inteles ca sumele restituite in sistemul bugetar se acorda in transe. Intrebarea mea este in cate transe, daca sunt egale, daca se indexeaza cu inflatia pana la data primirii fiecarei sume (in raportul de expertiza a fost luata in calcul inflatia si dobanzi penalizatoare pana la data intocmirii acestuia) si de cand incepand ar trebui sa primesc bani.
Care ar fi cea mai buna metoda de actiune pentru mine: prin executor sau sa astept si judecarea recursului. Daca apelez la executor, exista termen limita pana cand pot face acest lucru?
Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Cu stima,
Cruceanu Maria Camelia
1. introducerea căii de atac în termenul prevăzut de lege suspendă de drept executarea silită.
2. se achita in 5 rate , inegale.
a) în primul an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plătește 5% din valoarea titlului executoriu;
b) în al doilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plătește 10% din valoarea titlului executoriu;
c) în al treilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plătește 25% din valoarea titlului executoriu;
d) în al patrulea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plătește 25% din valoarea titlului executoriu;
e) în al cincilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plătește 35% din valoarea titlului executoriu.
La sumele eșalonate se acordă dobânda legală remuneratorie, calculată de la data la care hotărârea judecătorească a rămas executorie.
3. Dreptul de a cere executarea silită se prescrie în termen de 3 ani, dacă legea nu prevede altfel.