avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Buna ziua,am si eu o mica intrebare.Am mers cu masina ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Buna ziua,am si eu o mica intrebare.Am mers cu masina cu numerele ...

Buna ziua,am si eu o mica intrebare.Am mers cu masina cu numerele provizorii expirate de 3 zile,mi s a facut dosar penal,dar s a clasat.Acum la politie mi a reținut permisul pentru 6 luni.Se poate da redobândire macar sa se diminueze perioada?Multumesc!
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 04:46, 3 Aprilie 2024
Articolul 104
(1) La cererea titularului permisului de conducere, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce aplicată pentru săvârșirea unor contravenții se reduce cu o treime, de către șeful poliției rutiere a județului sau a municipiului București pe raza căreia a fost săvârșită fapta ori de către șeful poliției rutiere din Inspectoratul General al Poliției Române, după caz, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiții:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație;
b) a obținut permisul de conducere cu cel puțin un an înainte de săvârșirea faptei.

Articolul 106
Titularul unui permis de conducere eliberat de către o autoritate română sau străină susține, la cerere, testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație prevăzut la art. 104 alin. (1) lit. a) până în a 20-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.

In acelasi timp, fapta dvs. duce si la obligativitatea sustinerii acestui examen, pina la sfirsitul ceor 6 luni, altfel, daca nu-l promovati, luati un supliment de 30 de zile. Doar pina in a 20 zi a suspendarii, daca dati examenul si-l promovati, puteti cere reducere.

Articolul 106^1
(1) Titularul unui permis de conducere eliberat de către o autoritate română sau străină susține, în mod obligatoriu, până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie stabilită prin procesul-verbal de constatare a contravenției, un test de verificare a cunoașterii regulilor de circulație, atunci când suspendarea a fost aplicată pentru:
a) conducerea sub influența băuturilor alcoolice;
b) nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a semaforului ori circulația pe sens opus, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.
(2) Testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație se susține, în mod obligatoriu, și în cazurile în care s-a dispus suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie pentru o perioadă de 180 de zile, potrivit art. 103 alin. (1) lit. c) și d), până la expirarea perioadei acesteia.
publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 89 din 28 ianuarie 2022 )
(3) Perioadele de suspendare a exercitării dreptului de a conduce prevăzute la alin. (1) și (2) se prelungesc, de drept, fără vreo altă formalitate, cu 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere nu promovează testul de cunoaștere a regulilor de circulație sau nu se prezintă pentru susținerea acestuia până la expirarea perioadei de suspendare.

Articolul 103
(1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se dispune:
.............
c) pentru o perioadă de 180 de zile când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice și procurorul sau instanța de judecată a dispus clasarea în condițiile art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul de procedură penală, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal;
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua va rog sa-mi spuneti daca termenul de 30 zile din hg ... Teofil56 Teofil56 Buna ziua Va rog sa-mi spuneti daca termenul de 30 zile din hg 1391/2006 pentru depunerea cererii de reducere a perioadei de suspendare a permisului auto ... (vezi toată discuția)
Bună dimineața am și eu o întrebare mi s-a suspendat carnetul ... tolea mioara tolea mioara Bună dimineața am și eu o întrebare mi s-a suspendat carnetul de conducere pe două luni pentru neacordare de proprietate cu accident fără victime doar ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, în urma unei tamponari sa soldat cu reținerea parisului ... Constanta27 Constanta27 Buna ziua, în urma unei tamponari sa soldat cu reținerea parisului pt 90 de zile . În momentul respectiv unul dintre polițiști ne-a spus că dacă se da ... (vezi toată discuția)